16 DECEMBER 2022. - Programmadecreet bij de begroting 2023 (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

Programmadecreet bij de begroting 2023

HOOFDSTUK 1. - Algemeen

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewest- en gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Cultuur, Jeugd, Sport en Media

Afdeling 1. - Subsidies aan organisaties met een bijzondere opdracht binnen mediabeleid

Art. 2. § 1. De Vlaamse Regering subsidieert een organisatie met rechtspersoonlijkheid als kenniscentrum voor mediawijsheid waarmee ingezet wordt op de verdere uitbouw van een proactief en toekomstgericht Vlaams beleid rond mediawijsheid.

Dit kenniscentrum heeft als taak om burgers te ondersteunen en te helpen om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en te begrijpen om deel te nemen aan onze maatschappij.

§ 2. De Vlaamse Regering subsidieert een neutrale en onafhankelijke organisatie met rechtspersoonlijkheid die instaat voor het stimuleren van kwaliteitsvolle onderzoeksjournalistiek en bijzondere journalistiek.

De opdracht van deze organisatie bestaat uit volgende taken:

  1. promotie van diepgravende, onafhankelijke journalistiek in Nederlandstalige media via werkbeurzen;

  2. de onafhankelijkheid van journalisten vrijwaren ten opzichte van de donateurs;

  3. journalisten helpen hun verhalen onder de burgers te verspreiden.

    § 3. De Vlaamse Regering subsidieert een beroepsorganisatie die de professionele, sociale en intellectuele belangen van de Vlaamse beroepsjournalisten en journalisten in bijberoep behartigt.

    De taken van deze beroepsorganisatie vinden hun oorsprong in de wettelijke opdrachten in het kader van de erkenning van beroepsjournalisten.

    § 4. De Vlaamse Regering bepaalt op basis van de meerjarenplannen van de aanvragers voor de subsidies, vermeld in paragraaf 1 tot en met 3, en op basis van de beschikbare informatie over de werking van de aanvragers in de voorbije beleidsperiode de begunstigde en de hoogte van de subsidie die jaarlijks gedurende de beleidsperiode wordt toegekend als werkingssubsidie.

    Met behoud van de toepassing van artikel 49, § 1, van het decreet van 20 december 2019 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2020 wordt het subsidiebedrag gekoppeld aan hetzelfde prijsindexcijfer dat berekend en benoemd wordt voor de toepassing van artikel 2 van het koninklijk besluit van 24 december 1993 ter uitvoering van de wet van 6 januari 1989 tot vrijwaring van het concurrentievermogen.

    § 5. De Vlaamse Regering sluit met de organisatie, vermeld in paragraaf 1 en 2, een overeenkomst af voor vier jaar die betrekking heeft op de samenwerking tussen de Vlaamse Regering en de vereniging en op het toezicht op de aanwending van de ter beschikking gestelde middelen.

    De Vlaamse Regering kan de nadere regels bepalen omtrent het opstellen, goedkeuren en de inhoud van deze samenwerkingsovereenkomst.

    § 6. Organisaties die op basis van dit decreet een subsidie ontvangen, erkennen het belang van het gebruik van het Nederlands bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten.

    § 7. De Vlaamse Regering kan de nadere regels bepalen voor de volgende aspecten:

  4. de indiening van de aanvraag;

  5. de beoordeling van de aanvraag;

  6. de toekenning van de subsidie;

  7. de opmaak en evaluatie van de samenwerkingsovereenkomst als dat van toepassing is;

  8. de uitbetaling van de subsidie;

  9. de verantwoording van de subsidie en welke kosten in aanmerking komen;

  10. het toezicht op de aanwending van de subsidie;

  11. de eventuele remediëring en de maatregelen;

  12. de indicatoren die toelaten om bij de beleidsevaluatie de subsidie inhoudelijk en financieel te evalueren.

    § 8. Imec (Mediawijs), Journalismfund.eu (Fonds Pascal Decroos) en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) worden van rechtswege gesubsidieerd tot 31 december 2025 als de organisaties, vermeld in respectievelijk paragraaf 1, 2 en 3.

    Wijzigingen in het juridisch kader hebben voorrang op de bepalingen van de lopende samenwerkingsovereenkomsten met imec (Mediawijs) en Journalismfund. eu (Fonds Pascal Decroos).

    Afdeling 2. - Wijziging van artikel 18 in het Kunstendecreet van 23 april 2021

    Art. 3. Artikel 18 van het Kunstendecreet van 23 april 2021 wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 18. Met uitsluiting van de toepassing van artikel 55 vertegenwoordigt het jaarlijkse budget voor de kortlopende subsidies een bepaald minimumpercentage ten opzichte van het totale jaarlijkse kunstenbudget voor de subsidiëring van de instrumenten, vermeld in dit hoofdstuk en in hoofdstuk 4, afdeling 2.

    Als het totale jaarlijkse kunstenbudget, vermeld in het eerste lid, tijdens de beleidsperiode wijzigt in het kader van het algemeen begrotingsbeleid of door een bijstelling omdat een organisatie de voorwaarden waaronder een werkingssubsidie werd toegekend niet naleeft, kan het budget voor de kortlopende subsidies, in afwijking van het eerste lid, in functie van deze wijziging evolueren.

    De Vlaamse Regering bepaalt het minimumpercentage, vermeld in het eerste lid.".

    Afdeling 3. - Subsidies aan organisaties met een bijzondere opdracht binnen het cultuurbeleid

    Art. 4. De Vlaamse Regering subsidieert Theater Stap vzw. Deze werkingssubsidie omvat de subsidiëring van een kern van personeelsleden, een basistoelage voor de werking en een subsidiëring op grond van werkelijk gepresteerde activiteiten.

    De vereniging dient daartoe jaarlijks voor 1 december een actieplan in voor het komende jaar.

    De Vlaamse Regering bepaalt op basis van dit actieplan en op basis van de beschikbare informatie over de werking van de vereniging in de voorbije werkingsjaren de hoogte van de subsidie.

    De vereniging dient jaarlijks uiterlijk op 31 maart een verantwoording in over het voorbije jaar.

    Art. 5. De Vlaamse Regering subsidieert Ons Erfdeel vzw.

    De Vlaamse Regering bepaalt op basis van het meerjarenplan van Ons Erfdeel vzw en op basis van de beschikbare informatie over de werking van de vereniging in de voorbije beleidsperiode de hoogte van de subsidie die jaarlijks gedurende de beleidsperiode van maximum vijf jaar wordt toegekend als werkingssubsidie. Deze werkingssubsidie omvat de subsidiëring van een kern van personeelsleden, een basistoelage voor de werking en een subsidiëring op grond van werkelijk gepresteerde activiteiten.

    Met behoud van de toepassing van artikel 49, § 1, van het decreet van 20 december 2019 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2020, wordt het subsidiebedrag gekoppeld aan hetzelfde prijsindexcijfer dat berekend en benoemd wordt voor de toepassing van artikel 2 van het koninklijk besluit van 24 december 1993 ter uitvoering van de wet van 6 januari 1989 tot vrijwaring van het concurrentievermogen.

    De Vlaamse Regering sluit met Ons Erfdeel vzw een beheersovereenkomst af voor maximum vijf jaar die betrekking heeft op de samenwerking tussen de Vlaamse Regering en de vereniging en op het toezicht op de aanwending van de ter beschikking gestelde middelen.

    De Vlaamse Regering kan de nadere regels bepalen omtrent het opstellen, goedkeuren en de inhoud van deze beheersovereenkomst.

    De lopende beheersovereenkomst met Ons Erfdeel vzw, die loopt tot 31 december 2024, blijft van kracht tot deze datum.

    Art. 6. Verenigingen die op basis van artikel 4 en 5 een subsidie ontvangen, erkennen het belang van het gebruik van het Nederlands bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten.

    Art. 7. De Vlaamse Regering kan voor de verenigingen, vermeld in artikel 4 en 5, de nadere regels bepalen voor de volgende aspecten:

  13. de indiening van de aanvraag;

  14. de beoordeling van de aanvraag;

  15. de toekenning van de subsidie;

  16. de opmaak en evaluatie van de beheersovereenkomst;

  17. de uitbetaling van de subsidie;

  18. de verantwoording van de subsidie en welke kosten in aanmerking komen;

  19. het toezicht op de aanwending van de subsidie;

  20. de eventuele remediëring en de maatregelen;

  21. de indicatoren die toelaten om bij de beleidsevaluatie de subsidie inhoudelijk en financieel te evalueren.

    De Vlaamse Codex Overheidsfinanciën van 29 maart 2019 en zijn uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing op de subsidies aan de verenigingen, vermeld in artikel 4 en 5.

    Art. 8. Steun die wordt toegekend op grond van artikel 4 tot en met 7 en de uitvoeringsbesluiten ervan, wordt verleend binnen de grenzen en de voorwaarden, vermeld in de algemene groepsvrijstellingsverordening.

    Conform de algemene groepsvrijstellingsverordening, voldoen de aanvragen voor subsidies in het kader van dit decreet aan de volgende subsidievoorwaarden:

  22. ten aanzien van de aanvrager of subsidieontvanger staat er geen bevel tot te- rugvordering uit door een eerder besluit van de Europese Commissie waarbij de steun onrechtmatig en onverenigbaar is verklaard met de interne markt;

  23. de aanvrager of subsidieontvanger is geen onderneming in moeilijkheden als vermeld in artikel 2, 18, van de algemene groepsvrijstellingsverordening;

  24. de toekenning van de subsidie leidt niet tot een schending van het Unierecht als vermeld in artikel 1, lid 5, van de algemene groepsvrijstellingsverordening.

    De aanmeldingsdrempels voor investerings- en exploitatiesteun voor cultuur, vermeld in artikel 4, 1, z), van de algemene groepsvrijstellingsverordening, worden in acht genomen bij de toekenning van steun aan individuele subsidieontvangers. Als deze individuele aanmeldingsdrempels overschreden worden, wordt de voorgenomen steun voorafgaandelijk aangemeld bij de Europese Commissie.

    HOOFDSTUK 3. - Financiën en Begroting

    Afdeling 1. - De vermindering van de onroerende voorheffing voor gezinsbijslaggerechtigde kinderen en de proportionele verdeling tussen de ouders bij gedeelde huisvesting

    Art. 9. In artikel 2.1.5.0.1 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, het laatst gewijzigd bij het decreet van 19 november 2021, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  25. in paragraaf 1 wordt punt 2° vervangen door wat volgt:

    "2° de onroerende voorheffing voor de kinderen die in aanmerking komen voor de gezinsbijslagen, vermeld in artikel 5, § 1, IV, van de bijzondere...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT