15 JUNI 2018. - Decreet betreffende het onderwijs XXVIII (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

Decreet betreffende het onderwijs XXVIII

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991

Art. 2. In artikel 4, § 1, a), van het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991, het laatst gewijzigd bij het decreet van 25 april 2014, worden de woorden "instellingen voor secundair onderwijs en deeltijds kunstonderwijs" vervangen door de zinsnede "instellingen voor secundair onderwijs, academies voor deeltijds kunstonderwijs".

Art. 3. In artikel 5, 1°, van hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij de Codificatie sommige bepalingen voor het onderwijs van 28 oktober 2016, bekrachtigd bij het decreet van 23 december 2016, worden de woorden "de scholen voor deeltijds kunstonderwijs" vervangen door de woorden "de academies voor deeltijds kunstonderwijs".

Art. 4. In artikel 6 van hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 16 juni 2017, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in paragraaf 4 wordt het woord "opsteller" vervangen door de woorden "administratief medewerker";

  2. in paragraaf 5 wordt de zinsnede "artikel II.30 en III.36 van de Codificatie sommige bepalingen voor het onderwijs" vervangen door de zinsnede "artikel 82 van het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs en artikel III.36 van de Codificatie sommige bepalingen voor het onderwijs van 28 oktober 2016".

    Art. 5. In artikel 19, § 1, van hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 16 juni 2017, wordt tussen de woorden "het basisonderwijs" en de woorden "of van artikel 106" de zinsnede ", artikel 66, 1°, 2° en 6°, van het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs" ingevoegd.

    Art. 6. In artikel 34 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 19 juli 2013, wordt de zinsnede "filiaal," opgeheven.

    Art. 7. In artikel 39bis, § 4, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 8 mei 2009, vervangen bij het decreet van 9 juli 2010 en gewijzigd bij de Codificatie sommige bepalingen voor het onderwijs van 28 oktober 2016, bekrachtigd bij het decreet van 23 december 2016, en het decreet van 16 juni 2017, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. in punt i) wordt de zinsnede "betreffende het verlof voor verminderde prestaties, gewettigd door sociale of familiale redenen, en de afwezigheid voor verminderde prestaties wegens persoonlijke aangelegenheid ten gunste van de personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding" vervangen door de woorden "betreffende het verlof en de afwezigheid voor verminderde prestaties";

  4. een punt j) wordt toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "j) een terbeschikkingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden als vermeld in het besluit van de Vlaamse Regering van 16 oktober 2009 betreffende de terbeschikkingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden voor de personeelsleden van het onderwijs, die een personeelslid tot en met 31 augustus 2017 heeft opgenomen.".

    Art. 8. In artikel 44bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 15 juli 1997 en gewijzigd bij de decreten van 18 mei 1999, 14 februari 2003, 15 juli 2005 en 4 juli 2008, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  5. paragraaf 1 wordt vervangen door wat volgt:

    " § 1. De inrichtende macht kan een opdracht in een wervings-, selectie- of bevorderingsambt tijdelijk toewijzen aan een vastbenoemd personeelslid, dat aangesteld is in een instelling als vermeld in artikel 4, § 1, van dit decreet, in een instelling als vermeld in artikel 2, § 1, van het decreet rechtspositie personeelsleden gemeenschapsonderwijs van 27 maart 1991, of in een centrum voor basiseducatie als vermeld in artikel 3 van het decreet van 7 juli 2017 betreffende de rechtspositie van de personeelsleden in de basiseducatie. Die toewijzing kan alleen na toepassing van de principes van de tijdelijke aanstelling, vermeld in hoofdstuk III, afdeling 2, van dit decreet, voor wat een wervingsambt betreft, of, als vermeld in hoofdstuk IV van dit decreet, voor wat een selectie- of bevorderingsambt betreft.";

  6. paragraaf 2 wordt vervangen door wat volgt:

    " § 2. Het vastbenoemde personeelslid kan, met zijn instemming, geheel of gedeeltelijk afzien van de uitoefening van de opdracht waarvoor het vastbenoemd is om in een wervings-, selectie- of bevorderingsambt tijdelijk belast te worden met een andere opdracht waarvoor het niet vastbenoemd is. Het vastbenoemde personeelslid vraagt daarvoor aan zijn inrichtende macht een verlof om tijdelijk een andere opdracht uit te oefenen. De inrichtende macht kan dat verlof om tijdelijk een andere opdracht uit te oefenen toestaan.

    Het personeelslid kan het verlof om tijdelijk een andere opdracht uit te oefenen, vermeld in het eerste lid, ook aanvragen aan zijn inrichtende macht om een opdracht op te nemen in een centrum voor basiseducatie, in een hogeschool, bij de inspectie of bij de inspectie en begeleiding van de levensbeschouwelijke vakken. De inrichtende macht kan dat verlof om tijdelijk een andere opdracht uit te oefenen toestaan.";

  7. in paragraaf 3 worden de woorden "inzake de voorrang" vervangen door de zinsnede "betreffende de tijdelijke aanstelling van doorlopende duur, vermeld in hoofdstuk III, afdeling 2,";

  8. in paragraaf 5, tweede lid, wordt de zinsnede "hoofdstuk III. Werving" vervangen door de zinsnede "hoofdstuk III";

  9. paragraaf 6 wordt vervangen door wat volgt:

    " § 6. In dit artikel wordt met een tijdelijke aanstelling in een wervingsambt altijd een tijdelijke aanstelling van bepaalde duur bedoeld.".

    Art. 9. In artikel 44ter van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 15 juli 1997, worden tussen de woorden "de vastbenoemde personeelsleden die" en de woorden "tijdelijk belast worden" de woorden "via een verlof om tijdelijk een andere opdracht uit te oefenen" ingevoegd.

    Art. 10. In hoofdstuk IVquinquies/1 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 25 april 2014, wordt het opschrift van afdeling 3 vervangen door wat volgt:

    "Afdeling 3. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk definitief niet kan uitoefenen".

    Art. 11. In artikel 44quinquies decies/3 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 25 april 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  10. paragraaf 1 wordt vervangen door wat volgt:

    " § 1. Deze afdeling is van toepassing op het vastbenoemde personeelslid voor wie de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer met toepassing van artikel I.4-73, § 4, c), van de codex over het welzijn op het werk van 28 april 2017 heeft beslist dat hij definitief ongeschikt is om het overeengekomen werk te hervatten, maar in staat is om bij de inrichtende macht een aangepast of ander werk uit te voeren, in voorkomend geval na aanpassing van de werkpost.";

  11. in paragraaf 2 wordt de zin "Als het advies van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer inhoudt dat het betrokken personeelslid voldoende geschikt is om een andere functie uit te oefenen en als de inrichtende macht en het personeelslid ermee akkoord gaan om dat advies te volgen, sluiten de inrichtende macht en het betrokken personeelslid een schriftelijke overeenkomst betreffende de vorm van tewerkstelling." vervangen door de zin "Als conform artikel I.4-74 en I.4-75 van de codex over het welzijn op het werk van 28 april 2017, de inrichtende macht en het personeelslid ermee akkoord gaan om die beslissing en het door de inrichtende macht uitgewerkte re-integratieplan te volgen, sluiten de inrichtende macht en het personeelslid een schriftelijke overeenkomst over de vorm van tewerkstelling.";

  12. in paragraaf 2 wordt het tweede lid vervangen door wat volgt:

    "Als de beslissing van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer, vermeld in artikel I.4-73, § 4, c), van de codex over het welzijn op het werk van 28 april 2017, niet leidt tot een overeenkomst over tewerkstelling, is artikel 51sexies van dit decreet, van toepassing.".

    Art. 12. In titel II van hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 12 juli 2013, wordt in het opschrift van hoofdstuk X de zinsnede "of een filiaal, bij de samensmelting van filialen" opgeheven.

    Art. 13. In artikel 74bis1 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 8 mei 2009 en gewijzigd bij de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, bekrachtigd bij het decreet van 27 mei 2011, bij de decreten van 25 april 2014 en 3 juli 2015, en bij de Codificatie sommige bepalingen voor het onderwijs van 28 oktober 2016, bekrachtigd bij het decreet van 23 december 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  13. in paragraaf 1, 1°, wordt punt b) opgeheven;

  14. aan paragraaf 1, 1°, wordt een punt d) toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "d) in het deeltijds kunstonderwijs: de overheveling van een of meer structuuronderdelen in een bepaalde vestigingsplaats als vermeld in artikel 131 van het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs;";

  15. in paragraaf 1 worden punt 2° en punt 3° opgeheven;

  16. in paragraaf 2 wordt de zin "Wanneer één van de volgende situaties zich voordoet, stellen de betrokken inrichtende machten, en in het deeltijds kunstonderwijs ook de andere instanties die bij de organisatie van het filiaal betrokken zijn, ten behoeve van de situatie van het personeel een schriftelijke overeenkomst op:

  17. de overheveling van een vestigingsplaats of een filiaal naar een instelling van een andere inrichtende macht;

  18. de samensmelting tot een nieuwe instelling van een andere inrichtende macht." vervangen door de zin "Bij de overheveling van een vestigingsplaats naar een instelling van een andere inrichtende macht stellen de betrokken inrichtende machten, en in het deeltijds kunstonderwijs ook de andere instanties die bij de organisatie van de vestigingsplaats betrokken zijn, ten behoeve van de situatie van het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT