15 JULI 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering over bijzondere aanpassingssteun voor landbouwers die getroffen worden door marktverstoring ten gevolge van de Russische invasie in Oekraïne

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 22 december 1993 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1994, artikel 12, § 6, 3°, ingevoegd bij het decreet van 28 juni 2013;

- het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 9, eerste lid, 5°, en tweede lid.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, zijn akkoord werd aangevraagd op 28 juni 2022.

- Er is geen advies gevraagd aan de Raad van State, met toepassing van artikel 3, § 1, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. Er is een dringende noodzakelijkheid omdat de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022 het directe handelsverkeer tussen beide landen en de Europese Unie en de export vanuit de Europese Unie naar deze landen verstoort. Deze handelsverstoringen bedreigen het marktevenwicht op de Europese interne markt, in het bijzonder op het vlak van agrovoedingsproducten. Om op een doelmatige en doeltreffende manier te kunnen reageren op de marktverstoring, is het van essentieel belang dat er zo snel mogelijk steun beschikbaar wordt gesteld aan landbouwers die worden getroffen door de bovenvermelde marktverstoring.

Motivering

Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven:

- De Russische agressie tegenover Oekraïne verstoort het directe handelsverkeer tussen beide landen en de Europese Unie, de export vanuit de Europese Unie naar die landen, en veroorzaakt aanzienlijke prijsstijgingen. Die handelsverstoringen bedreigen het marktevenwicht op de interne markt, in het bijzonder op het vlak van agrovoedingsproducten, wat de Europese Commissie ertoe aanzette om 500 miljoen euro bijzondere aanpassingssteun voor landbouwers te mobiliseren. Dit besluit beoogt de marktverstoringen te mitigeren.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de uitvoering van gedelegeerde verordening (EU) 2022/467 van de commissie van 23 maart 2022 tot vaststelling van buitengewone aanpassingssteun voor producenten in de landbouwsectoren.

HOOFDSTUK 2. - Definitie

Art. 2. In dit besluit wordt verstaan onder bevoegde entiteit: het Departement Landbouw en Visserij, vermeld in artikel 26, § 1, van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 2005 met betrekking tot de organisatie van de Vlaamse administratie.

HOOFDSTUK 3. - Subsidie

Art. 3. Binnen de grenzen van de begrotingskredieten die daarvoor bestemd zijn, wordt een subsidie toegekend aan landbouwers die getroffen worden door marktverstoring door de Russische invasie in Oekraïne.

Het budget voor de subsidie, vermeld in het eerste lid, wordt vastgelegd op 8.171.296,72 euro (acht miljoen honderdeenenzeventigduizend tweehonderdzesennegentig euro en tweeënzeventig eurocent).

Van het beschikbare budget, vermeld in het tweede lid, wordt 5.650.000 euro (vijf miljoen zeshonderdvijftigduizend) voorbehouden voor de bijzondere aanpassingssteun, vermeld in artikel 4.

Van het beschikbare budget, vermeld in het tweede lid, wordt 1.150.000 euro (één miljoen honderdvijftigduizend) voorbehouden voor de verhoogde bijzondere aanpassingssteun voor jonge landbouwers, vermeld in artikel 7.

Van het beschikbare budget, vermeld in het tweede lid, wordt 1.371.296,72 euro (één miljoen driehonderd eenenzeventigduizend tweehonderdzesennegentig euro en tweeënzeventig eurocent) voorbehouden voor de steun voor landbouwers die maatregelen uitvoeren met een gunstig effect op milieu, klimaat of biodiversiteit, vermeld in artikel 10.

HOOFDSTUK 4. - Bijzondere aanpassingssteun

Art. 4. Alleen landbouwers die aan al de volgende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT