15 JULI 2018. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 oktober 2017, gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden voor de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie Limburg (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 18 oktober 2017, gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden voor de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie Limburg.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 15 juli 2018.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 oktober 2017

Vaststelling van de arbeidsvoorwaarden voor de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie Limburg (Overeenkomst geregistreerd op 28 november 2017 onder het nummer 142992/CO/116)

Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders en arbeidsters van de ondernemingen die gelegen zijn in de provincie Limburg en ressorteren onder het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid uit hoofde van hun bedrijvigheid inzake verwerking van kunststoffen.

Onder "arbeiders" verstaat men : de arbeiders en arbeidsters.

Algemene bepaling

Art. 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst doet generlei afbreuk aan de algemene collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid.

Werkzekerheid

Art. 3. Tijdens de geldigheidsduur van deze collectieve arbeidsovereenkomst stellen de werkgevers alles in het werk om ontslag wegens economische redenen te vermijden. Eventuele problemen in dit verband worden vooreerst opgevangen door het invoeren van een regeling gedeeltelijke werkloosheid, gedurende een bepaalde periode.

Deze periode wordt als volgt bepaald :

- de werkgever deelt mee hoeveel arbeidsplaatsen bedreigd zijn;

- deze mededeling gebeurt aan de vertegenwoordigers van de vakorganisaties;

- de werkgever kan niet tot ontslag overgaan voordat een aantal dagen economische werkloosheid in de onderneming hebben plaatsgevonden.

Dit aantal dagen is gelijk aan het aantal bedreigde arbeidsplaatsen vermenigvuldigd met 30.

Tijdens deze periode zullen de partijen de maatregelen onderzoeken die zouden kunnen genomen worden om de nadelen van deze ontslagen ten aanzien van de arbeiders te milderen, bijvoorbeeld : stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, werkverdeling, tijdskrediet en loopbaanvermindering, wijze van toepassing van de wet betreffende tijdelijke arbeid en uitzendarbeid, vermindering van overuren.

Indien bij ontslagen om economische redenen de werkgever deze procedure niet volgt, wordt bij het ontslag een bijkomende vergoeding betaald gelijk aan twee maal de wettelijke opzeggingsvergoeding.

Bij ontslag om economische redenen wordt er bovenop de uitgekeerde werkloosheidsvergoeding een aanvullende bestaanszekerheidvergoeding toegekend a rato van het verschil tussen de ontvangen werkloosheidsvergoeding en het nettoloon, en dit gedurende de duurtijd hierna, volgens het aantal dienstjaren in de onderneming :

- van 5 tot 9 dienstjaren : 4 weken vanaf het einde van de opzeggingsperiode of van de periode gedekt door de verbrekingsvergoeding;

- van 10 tot 14 dienstjaren : 8 weken zoals hiervoor gemeld;

- vanaf 15 dienstjaren : 12 weken zoals hiervoor vermeld.

Het recht op deze aanvullende werkloosheidsuitkering wordt behouden in geval van werkhervatting.

Koopkracht

Art. 4. Werkelijk betaalde basisuurlonen en minimum basisuurlonen

§ 1. Op 1 oktober 2017 worden de in de ondernemingen werkelijk betaalde basisuurlonen verhoogd met 0,14 EUR/bruto, uitgedrukt in het 40-urenstelsel.

In de ondernemingen waar de effectieve wekelijkse arbeidsduur van 40 uren daadwerkelijk per week verminderd is, met perequatie van het basisloon, wordt bovenstaande verhoging evenredig geperequateerd.

§ 2. De minimum basisuurlonen bedragen op 1 maart 2017 in het 40-urenstelsel :

- personen die instaan voor het onderhoud en reinigen van lokalen alsmede deze die gelast zijn met het inpakken van producten : 12,0265 EUR/bruto;

- andere functies : 12,7325 EUR/bruto.

Het referte-uurloon bedraagt op 1 maart 2017 in het 40-urenstelsel 13,0930 EUR/bruto.

Als gevolg van de in § 1 vermelde verhoging op 1 oktober 2017 worden de bovenstaande minimum basisuurlonen eveneens verhoogd met 0,14 EUR/bruto. De minimum basisuurlonen bedragen hierdoor vanaf 1 oktober 2017 in het 40-urenstelsel :

- personen die instaan voor het onderhoud en reinigen van lokalen alsmede deze die gelast zijn met het inpakken van producten : 12,1665 EUR/bruto;

- andere functies : 12,8725 EUR/bruto.

Het referte-uurloon wordt op 1 oktober 2017 verhoogd met 0,19 EUR/bruto en bedraagt aldus vanaf die datum in het 40-urenstelsel 13,2830 EUR/bruto.

§ 3. De uurlonen bepaald in de alinea's hierboven zijn gekoppeld aan de evolutie van het indexcijfer der consumptieprijzen, overeenkomstig de desbetreffende collectieve arbeidsovereenkomst, gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid, betreffende de koppeling van de lonen aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. De vermelde bedragen stemmen overeen met het spilindexcijfer 100,23 op basis 2013 = 100.

Art. 5. Maaltijdcheques

§ 1. Vanaf 1 januari 2014 wordt, overeenkomstig de bepalingen opgenomen in artikel 19bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, hierna koninklijk besluit van 28 november 1969 genoemd, aan de arbeiders per effectief volledig gepresteerde dag, een maaltijdcheque toegekend met een minimale faciale waarde van 6,10 EUR per dag. De minimum werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque bedraagt 5,01 EUR per dag. De werknemersbijdrage in de maaltijdcheque bedraagt 1,09 EUR per dag.

Vanaf 1 oktober 2017 wordt de effectieve werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques verhoogd met 0,50 EUR per dag.

Vanaf 1 oktober 2017 wordt hierdoor aan de arbeiders per effectief gepresteerde dag een maaltijdcheque toegekend met een minimale faciale waarde van 6,60 EUR per dag. De minimum werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque bedraagt vanaf 1 oktober 20 175,51 EUR per dag. De werknemersbijdrage in de maaltijdcheque bedraagt 1,09 EUR per dag.

Voor een deeltijds effectief gepresteerde dag wordt de werkgeversbijdrage geproratiseerd.

In de ondernemingen waar de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques op 30 september 2017 :

- reeds het maximum van 6,91 EUR per dag bedraagt; of

- hoger is dan 6,41 EUR per dag, maar lager is dan 6,91 EUR per dag en waar de verhoging van 0,50 EUR dus niet volledig naar de verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques kan gaan,

zal deze verhoging van de werkgeversbijdrage, of het saldo ervan, vanaf 1 oktober 2017 omgezet worden in een verhoging van het effectieve basisuurloon. Deze verhoging is gelijk aan de verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque, of het saldo ervan, gedeeld door 10.

§ 2. De ondernemingen die voldoen aan de voorwaarden gesteld in het artikel 19bis, § 2, 2° van het koninklijk besluit van 28 november 1969 betreffende de bepaling van het aantal maaltijdcheques door toepassing van de "alternatieve telling", kunnen en wordt aanbevolen een systeem van "alternatieve telling" in te voeren of verder te zetten overeenkomstig de modaliteiten vastgesteld in bovenstaand artikel 19bis, § 2, 2°.

§ 3. Voor de arbeiders die permanent tewerkgesteld zijn in weekend- of overbruggingsploegen met een arbeidsprestatie van 12 uren per gewerkte dag bedraagt de werkgeversbijdrage per effectief volledig gepresteerde dag 5,91 EUR per dag vanaf 1 januari 2014. Zij ontvangen bovendien een bruto premie per effectief gepresteerde dag van 6,6150 EUR.

De werkgeversbijdrage wordt per 1 oktober 2017 verhoogd van 5,91 naar 6,91 EUR per dag. De bruto premie per effectief gepresteerde dag wordt per 1 oktober 2017 verhoogd van 6,6150 EUR naar 6,8650 EUR.

In de ondernemingen waar de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques op 30 september 2017 :

- reeds het maximum van 6,91 EUR per dag bedraagt; of

- hoger is dan 5,91 EUR per dag, maar lager is dan 6,91 EUR per dag en waar de verhoging van 1,00 EUR dus niet volledig naar de verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques kan gaan,

zal deze verhoging van de werkgeversbijdrage, of het saldo ervan, vanaf 1 oktober 2017 omgezet worden in een verhoging van het effectieve basisuurloon. Deze verhoging is gelijk aan de verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque, of het saldo ervan, gedeeld door 10.

Voor de arbeiders die permanent tewerkgesteld zijn in weekend- of overbruggingsploegen in een onderneming die gebruik maakt van § 2 van dit artikel wordt, conform de bepalingen van artikel 19bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969, een regeling getroffen waardoor zij een totaal bedrag aan werkgeversbijdragen ontvangen gelijk aan het totaal bedrag van de werkgeversbijdragen voor een gewone voltijdse prestatie.

§ 4. De maaltijdcheques worden elke maand gecrediteerd op de maaltijdchequerekening van de arbeider, in één of meerdere keren, afhankelijk van het aantal voorzienbare dagen gedurende welke de arbeider arbeidsprestaties zal verrichten.

Het aantal maaltijdcheques wordt geregulariseerd uiterlijk...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT