14 SEPTEMBER 2019. - Besluit van de Waalse Regering betreffende de ministeriële kabinetten van de Waalse Regering, het Secretariaat van de Waalse Regering en het 'SePAC'

De Waalse Regering,

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, zoals gewijzigd;

Gelet op het decreet van 15 december 2011 houdende organisatie van de begroting en van de boekhouding van de diensten van de Waalse Regering, zoals gewijzigd;

Gelet op het decreet van 19 november 2015 houdende instemming met het samenwerkingsakkoord tussen het Waalse Gewest, de Franse Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie inzake kosteloze detacheringen in de ministeriële kabinetten;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 8 juni 2017 houdende organisatie van de controle en de interne audit inzake de begroting, de boekhouding en de administratieve en begrotingscontrole van de diensten van de Waalse Regering, de administratieve diensten met een zelfstandige boekhouding, de gewestelijke ondernemingen, de instellingen en de Ombudsdienst van het Waalse Gewest;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 3 augustus 2017 betreffende de ministeriële kabinetten van de Waalse Regering;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën;

Gelet op de instemming van de Minister van Begroting, gegeven op 19 september 2019;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid aangezien de continuïteit in de werking van de ministeriële kabinetten van de Waalse Regering onverwijld gewaarborgd dient te worden;

Op de voordracht van de Minister-President;

Na beraadslaging,

Besluit :

Afdeling 1. - De actoren van de Waalse Regering

Artikel 1. Dit besluit is van toepassing op de volgende actoren van de Waalse Regering:

- de ministeriële kabinetten;

- het Secretariaat van de Regering;

- het "Secrétariat pour l'aide à la gestion et au contrôle interne des Cabinets" (SePAC) (Secretariaat voor bijstand bij intern beheer en controle van de ministeriële kabinetten).

Art. 2. Een ministerieel kabinet is in wezen een politieke instantie. Het kabinet woont de Minister in zijn diverse taken bij. Het is geen administratie, maar wel een openbare dienst. Zijn personeel mag in de loop van de ambtstermijn niet het statuut van in vast verband benoemde ambtenaar verwerven en is ook niet onderworpen aan de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. Het is onderworpen aan een administratieve stand sui generis.

Art. 3. Het Secretariaat van de Waalse Regering werkt los van de van de ministeriële kabinetten. Het staat onder het functionele gezag van de Minister-President.

Art. 4. § 1. Opdrachten die gemeen zijn aan alle secretariaten van een kabinet van de Waalse Regering en van de Regering en van de Federatie Wallonië-Brussel van de Franse Gemeenschap worden gemutualiseerd en toevertrouwd aan een specifieke cel gemeen aan beide beleidsniveaus genoemd "Secrétariat pour l'Aide à la gestion et au Contrôle interne des Cabinets" (SePAC).

Voornoemde cel is gevestigd in Namen. Ze werkt los van de ministeriële kabinetten en staat onder het functionele gezag van de Minister-President van de Waalse Regering voor wat betreft de Waalse zaken en van de Minister-President van Franse Gemeenschap voor wat betreft de zaken van de Franse Gemeenschap.

§ 2. De activiteiten en de samenwerkingsverbanden inzake werking en organisatie van het "SePAC" liggen vast in een akkoordprotocol.

Afdeling 2. - Samenwerkingsverbanden met de Waalse Regering van de Franse Gemeenschap

Art. 5. § 1. Met het oog op een optimaal beheer van de human resources die hen ter beschikking gesteld worden, bepalen de Ministers die tegelijkertijd binnen de Regering van het Waalse Gewest en binnen de Regering van de Franse Gemeenschap zitting hebben, de organisatie en de werkplaats van de personeelsleden van hun kabinetten.

§ 2. Met het oog op besparingen van werkingskosten en schaaleffecten, bepalen ze ook de voorwaarden voor het gebruik en de verdeling van de logistieke middelen waarover ze beschikken. Het "SePAC" zorgt voor de controle van de inventarissen en de begrotingsperken eigen aan elke entiteit.

§ 3. De budgettaire last van de logistieke middelen i.v.m. de functie van een personeelslid wordt toegerekend op de onderhoudskredieten voor het kabinet dat zijn bezoldiging voor zijn rekening neemt.

Afdeling 3. - Maximumbedragen van de bestaansmiddelen en definitie van de referentiemultiplicator voor de personeelsbezetting

Art. 6. De referentiemultiplicator voor de personeelsbezetting is het forfaitaire aantal voltijdse equivalenten met een eventueel geïndexeerde nominale waarde, en die de globale begroting van een ministerieel kabinet of het Secretariaat van de Regering vormt.

Art. 7. § 1. De in artikel 5 bedoelde nominale waarde wordt op 58.140 € per jaar per VTE (voltijds equivalent) vastgesteld. Dit bedrag kan worden geïndexeerd en dekt de kosten van de bezoldiging van een personeelslid, van zijn diverse vergoedingen en van zijn werkings- en patrimoniumkosten.

§ 2. Voor een Minister is de referentiemultiplicator voor de personeelsbezetting 41 VTE, voor een Vice-Minister-President 55VE en voor de Minister-President 68 VTE.

De in het tweede lid bedoelde referentiemultiplicator voor de personeelsbezetting wordt automatisch met 5 VTE verminderd indien het lid van de Waalse Regering tevens lid is van de Regering van de Franse Gemeenschap.

In de referentiemultiplicator voor de personeelsbezetting worden de deskundigen, onderhoudstechnici en studenten niet opgenomen. Laatstgenoemden mogen slechts in dienst worden genomen binnen de perken van de beschikbare begrotingskredieten.

Voor het Secretariaat van de Regering is de referentiemultiplicator voor de personeelsbezetting 11 VTE.

§ 3. Elke Minister kan de begrotingsmiddelen met betrekking tot een VTE overdragen aan een ander ministerieel kabinet of VTE zonder begrotingsmiddelen. Een afschrift van het overdrachtbesluit wordt aan de Minister-President toegezonden. Een origineel en twee voor eensluidend verklaarde afschriften worden aan het "SePAC" overgemaakt.

§ 4. Als hij in een entiteit aangewezen wordt, blijft de Minister er in een hoofdambt geaffecteerd, zelfs in geval van een kabinetswijziging en aanwijzing in beide entiteiten.

Afdeling 4. - Samenstelling

Art. 8. § 1. Het ministerieel kabinet kan bestaan uit:

- personeelsleden van niveau 1, van universitair niveau of daarmee gelijkgesteld;

- medewerkers, onder wie één de functies van begrotingscorrespondent uitoefent, met inbegrip van de chauffeurs;

- onderhoudspersoneel;

- deskundigen;

- studenten.

Geen enkel van de personeelsleden van het kabinet mag bloed- of aanverwant van de Minister tot en met de tweede graad zijn.

§ 2. Onder de personeelsleden van niveau 1 omvat het ministerieel kabinet 1 kabinetschef. De kabinetten van de Vice-Minister-Presidenten en van de Minister-President omvatten 2 kabinetschefs.

De functies van adjunct-kabinetschef, kabinetssecretaris, adviseur en attaché worden door de personeelsleden van niveau 1 uitgeoefend.

De functies van begrotingscorrespondent worden door een medewerker of door een personeelslid van niveau 1 uitgeoefend.

De Minister kan over een privé-secretaris beschikken.

§ 3. Onder de medewerkers omvat het ministerieel kabinet maximum 5 VTE die de functies van chauffeur uitoefenen. De kabinetten van de Vice-Minister-Presidenten en van de Minister-President omvatten maximum 6 VTE die de functies van chauffeur uitoefenen.

§ 4. De onderhoudstechnici kunnen, naar rato van een personeelslid voor 10 lokalen, in dienst genomen worden wanneer het onderhoud van alle lokalen van het kabinet niet aan een privé-firma wordt toevertrouwd.

§ 5. De deskundigen kunnen bezoldigd of niet-bezoldigd worden. Ze worden voor 1/10de of 2/10de -tijds of voor een duidelijk omschreven taak aangewezen.

- het geheel van de bezoldigde aangewezen deskundigen mag niet hoger zijn dan 1 VTE/jaar voor de kabinetten van de Ministers, 1,5 VTE/jaar voor de kabinetten van de Vice-Minister-Presidenten en tot 2 VTE/jaar voor het kabinet van de Minister-President;

- de niet-bezoldigde deskundigen kunnen in aanmerking komen voor de terugbetaling van de diverse kosten in verband met de uitoefening van hun functies. De dagen en uren waarop de deskundigen presteren, zullen worden vastgesteld om een controle door de kabinetssecretaris of de kabinetschef mogelijk te maken.

Het geheel of een deel van de quota die niet door een kabinet wordt gebruikt, kan worden overgedragen aan een ander kabinet, het Secretariaat van de Regering of het "SePAC".

Deze overdracht moet in een ministerieel besluit zonder gevolgen voor de begroting geformaliseerd worden.

§ 6. Studenten kunnen worden aangeworven, met een maximum van 1 VTE per jaar binnen de perken van de beschikbare kredieten.

Art. 9. Het Secretariaat van de Waalse Regering bestaat uit 11 VTE, verdeeld als volgt:

- 6 personeelsleden van niveau 1, onder wie de Secretaris van de Regering;

- 5 medewerkers.

Art. 10. § 1. Het personeel van het "SePAC" ten laste van de begroting van het Waalse Gewest bestaat uit de volgende personeelsleden en wordt verdeeld als volgt:

- 1 Directeur;

- 2 personeelsleden van niveau 1, onder wie een auditeur;

- 11 medewerkers, onder wie 2 gedecentraliseerde penningmeesters en 3 informatici;

- 2 uitvoerende personeelsleden,

namelijk een totaal van 16 VTE.

§ 2. Teneinde de juridische legitimiteit te hebben in alle uitgeoefende functies, zal elk personeelslid van het "SePAC", met uitzondering van de uitvoerende personeelsleden, voor een 1/10de -tijds gratis als deskundige worden aangewezen binnen de andere entiteit.

§ 3. Binnen de perken van de aan het SePAC toegewezen begrotingskredieten kan de Minister-President, buiten de toegelaten personeelsformatie, een maximum van 0,5 VTE per jaar aanwijzen, die verdeeld worden over één of meerdere deskundigen voor punctuele of specifieke opdrachten.

§ 3. Een gewone gedecentraliseerde penningmeester en één of meerdere plaatsvervangende gedecentraliseerde penningmeesters alsook een ontvanger-penningmeester en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT