14 MAART 2019. - Decreet betreffende de opvang, in een 'Centre communautaire' (Gemeenschappelijk centrum), van uithandengegeven jongeren

Het Parlement van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt:

TITEL I. - Algemeen

HOOFDSTUK I. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder:

  1. centrum: elk gemeenschapscentrum waar vrijheidsbenemende maatregelen of straffen worden uitgevoerd die zijn opgelegd aan jongeren ten aanzien van wie een beslissing tot uithandengeving is genomen;

  2. vrijheidsstraf: opsluiting, detentie, gevangenschap, militaire gevangenschap, subsidiaire gevangenschap;

  3. vrijheidsbenemende maatregel: elke andere vorm van vrijheidsbeneming dan bedoeld in lid 2, met uitsluiting van internering;

  4. jongere: de persoon ten aanzien van wie de tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf of een tot vrijheidsbeneming strekkende straf geheel of gedeeltelijk in een centrum wordt uitgevoerd;

  5. bevoegde administratie: de administratie van de Franse Gemeenschap die in haar bevoegdheden het beheer van de centra heeft;

  6. leidend ambtenaar: een ambtenaar die belast is met de bevoegde administratie;

  7. minister: de minister die verantwoordelijk is voor het beheer van de centra;

  8. directeur: de persoon die het ambt van directeur van het centrum uitoefent of de persoon die bevoegd is om in zijn naam te handelen;

  9. psychosocio-educatief team: het team dat bestaat uit minstens één psycholoog, een opvoeder, een maatschappelijk werker en een opleider of leraar;

  10. orde: de staat van naleving van de gedragsregels die nodig zijn om in het centrum een menselijk sociaal klimaat tot stand te brengen of te handhaven;

  11. veiligheid: interne veiligheid, opgevat als de staat van behoud van de fysieke integriteit van personen binnen het centrum en het ontbreken van gevaar voor onrechtmatige beschadiging, vernietiging of verwijdering van roerende of onroerende goederen, en externe veiligheid, opgevat als de staat van bescherming van de samenleving door het behoud van de jongere in het centrum en het voorkomen van strafbare feiten die vanuit het centrum kunnen worden gepleegd;

  12. werkdag: een dag die noch een zaterdag, noch een zondag, noch een feestdag is.

    HOOFDSTUK II. - Algemene bepalingen

    Art. 2. Dit decreet heeft betrekking op het beheer van centra waar vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen worden uitgevoerd, opgelegd aan jongeren die het voorwerp zijn geweest van een beslissing tot uithandengeving.

    Art. 3. Wanneer de komst van een jongere onder de leeftijd van achttien jaar wordt aangekondigd wanneer de maximale capaciteit van de centra is bereikt, wordt een jongere van achttien jaar of ouder die in een centrum wordt vastgehouden, bij beslissing van de leidend ambtenaar of zijn afgevaardigde, op basis van het advies van de directeur en het psychosociaal-educatief team, overgebracht naar een gevangenis of een gevangenisinstelling voor volwassenen.

    De in het eerste lid bedoelde beslissing wordt hoofdzakelijk gebaseerd op de mate waarin de verschillende jongeren van 18 jaar en ouder in de centra investeren en meewerken aan de ontwikkeling en uitvoering van hun individuele projecten en op de voortgang van dat project.

    TITEL II. - KERNBEGINSELEN

    HOOFDSTUK I. - Algemene beginselen

    Art. 4. De uitvoering van de maatregel of straf die vrijheidsbeneming in het centrum inhoudt, wordt uitgevoerd onder voorwaarden die de rechten van jongeren eerbiedigen zoals die worden erkend in internationale verdragen, met name het Internationaal Verdrag inzake de rechten van het kind en het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden.

    Art. 5. Tijdens de uitvoering van de maatregel of straf die vrijheidsbeneming in het centrum met zich meebrengt, moeten de vermijdbare schadelijke gevolgen van detentie worden voorkomen, terwijl het behoud van de orde en veiligheid wordt gewaarborgd.

    Art. 6. De uitvoering van de vrijheidsbenemende maatregel of straf in het centrum vindt plaats onder psychosociale, fysieke en materiële omstandigheden die de menselijke waardigheid eerbiedigen, het mogelijk maken het respect van de jongere voor zichzelf en anderen in stand te houden of te vergroten en zijn gevoel van persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid vereisen.

    Art. 7. De minderjarige is niet onderworpen aan enige beperking van zijn politieke, burgerlijke, sociale, economische of culturele rechten, met uitzondering van beperkingen die voortvloeien uit zijn strafrechtelijke veroordeling of vrijheidsbeneming, die onlosmakelijk verbonden zijn met de vrijheidsbeneming en die bij of krachtens de wet, decreet of verordening worden bepaald.

    Art. 8. Aangezien de in staat van beschuldiging gestelde jongere wordt verondersteld onschuldig te zijn totdat hij bij een definitieve beslissing is veroordeeld, wordt hij op zodanige wijze behandeld dat de vrijheidsbenemende maatregel geen straf inhoudt.

    De opvang voor de beschuldigde jongere is gericht op een individuele voorbereiding op de gevolgen van de procedure en zijn maatschappelijke re-integratie in de samenleving.

    Art. 9. Het strafrechtelijk karakter van de vrijheidsstraf komt uitsluitend tot uiting in het totale of gedeeltelijke verlies van het vrije verkeer van jongeren en de daarmee onlosmakelijk verbonden beperkingen van de vrijheid.

    De opvang van de jeugdige delinquent richt zich op zijn re-integratie, geïndividualiseerde voorbereiding op re-integratie in de samenleving, inclusief het vermijden van herhaling, en het herstellen van de schade die aan de slachtoffers is toegebracht.

    Art. 10. De tenuitvoerlegging van de maatregel of straf die vrijheidsbeneming inhoudt, vindt plaats in het centrum als onderdeel van een gemeenschapslevensregime.

    Deze regeling houdt in dat de jongere in beginsel in gemeenschappelijke ruimten moet worden vastgehouden, behalve wanneer hij afgezonderd is, als veiligheidsmaatregel of als disciplinaire maatregel.

    De jongere verblijft in de hem toegewezen leefruimte gedurende de in het huishoudelijk reglement vastgestelde periode van nachtrust en gedurende andere in het huishoudelijk reglement vastgestelde perioden of activiteiten.

    Art. 11. § 1. De jongere blijft alleen in de aan hem toegewezen leefruimte.

    § 2° De Regering stelt de voorwaarden vast waaronder afzonderlijke woonruimten, gemeenschappelijke ruimten en isoleerkamers op het gebied van gezondheid, veiligheid en hygiëne worden onderhouden en stelt daartoe regels vast die ten minste betrekking hebben op de afmetingen, verlichting, ventilatie, sanitaire voorzieningen en onderhoud.

    § 3° De Regering bepaalt ten minste één afdeling die specifiek is ingericht voor de opvang van jonge vrouwen, waarin zij met hun kind jonger dan drie jaar kunnen worden ondergebracht.

    Een afdeling omvat ten minste individuele woonruimtes en aparte sanitaire voorzieningen.

    De Regering stelt de specifieke voorwaarden vast voor de inrichting en organisatie van de in lid 1 bedoelde afdeling, zodat jonge zwangere vrouwen kunnen worden begeleid en jonge vrouwen met hun kinderen jonger dan drie jaar kunnen worden gehuisvest.

    Art. 12. § 1. Het centrum organiseert regelmatig overleg om jongeren in staat te stellen hun mening te uiten over kwesties van collectief belang.

    De overlegprocedure wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

    § 2. Het centrum moet de individuele uitdrukking van de minderjarige toestaan en bevorderen met betrekking tot de omstandigheden van detentie en de inhoud van zijn opvang, waarbij de anonimiteit van de minderjarige wordt gewaarborgd.

    De procedures voor het opnemen van de meningen van de jongere zijn vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

    HOOFDSTUK II. - Motivering en communicatie van beslissingen

    Art. 13. De krachtens dit decreet genomen beslissingen worden met redenen omkleed, behalve in de gevallen waarin de wet van 29 juli 1991 betreffende de formele motivering van administratieve handelingen geen opgave van de redenen vereist en wanneer de interne veiligheid ernstig in gevaar zou komen door de mededeling van de motivering.

    De in het eerste lid bedoelde uitzonderingen zijn niet van toepassing op beslissingen die worden genomen in het kader van de in titel VI bedoelde tuchtregeling.

    Wanneer een beslissing niet met redenen omkleed is, wordt de leidend ambtenaar binnen 24 uur in kennis gesteld van de beslissing en van de redenen voor het gebrek aan motivering. Indien hij deze redenen ontoereikend acht, belast de leidend ambtenaar of zijn afgevaardigde de beslissing met redenen te omkleden.

    Beslissingen die niet met redenen omkleed zijn, worden opgenomen in een speciaal daartoe ingesteld register, waarin de redenen voor de beslissing die ten aanzien van de jongere is genomen en de redenen voor de beslissing om de jongere niet in kennis te stellen van de redenen voor de beslissing die op hem betrekking heeft, worden vermeld.

    Dit register kan alleen worden geraadpleegd door de leidend ambtenaar, de leden van de in de titels VII en VIII bedoelde controle- en beroepsinstanties en de magistraten van de Raad van State of de rechterlijke macht, wanneer het geschil dat hun wordt voorgelegd dit vereist.

    De in dit register opgenomen persoonsgegevens worden bewaard tot en met 31 januari van het jaar volgend op het jaar van het definitieve vertrek van de jongere.

    Art. 14. De beslissingen die op grond van dit decreet ten aanzien van de jongere worden genomen, worden hem mondeling en schriftelijk in toegankelijke taal meegedeeld.

    Indien de jongere geen Frans spreekt, worden alle redelijke middelen ingezet om hem in staat te stellen de beslissing en zijn motivatie te begrijpen.

    Indien de jongere minderjarig is, worden de in lid 1 bedoelde beslissingen ook meegedeeld aan de personen die het ouderlijk gezag over hem uitoefenen en aan zijn advocaat.

    HOOFDSTUK III. - Opleiding van het personeel

    Art. 15. De bevoegde administratie zorgt voor de basisopleiding van elk personeelslid van het Centrum, rekening houdend met zijn initiële opleiding en het ambt dat het binnen het Centrum moet vervullen.

    Tijdens de uitoefening van zijn opdrachten zorgt de bevoegde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT