13 NOVEMBER 2022. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 november 2019 betreffende het aanvragen door notarissen en geregistreerde gebruikers van hypothecaire inlichtingen en het afleveren ervan door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit dat wij aan Uwe Majesteit ter ondertekening voorleggen heeft tot doel wijzigingen aan te brengen aan het koninklijk besluit van 11 november 2019 betreffende het aanvragen door notarissen en geregistreerde gebruikers van hypothecaire inlichtingen en het afleveren ervan door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.

De twee wijzigingen die door dit ontwerp in voormeld koninklijk besluit worden aangebracht hebben als doel een verdere automatisering.

Volgend op een bij de Gegevensbeschermingsautoriteit ingediende adviesaanvraag heeft deze in zijn advies nr. 188/2022 van 9 september 2022 laten weten dat het geen opmerking heeft.

Het advies nr. 72.258 van de Raad van State, gegeven op 19 oktober 2022, werd gevolgd op alle punten behalve wat betreft artikel 1 van het ontwerp van besluit, de gebruikte formulering kan namelijk geen aanleiding geven tot verwarring en bevindt zich reeds in andere besluiten zonder opmerkingen over dit onderwerp.

Artikelsgewijze bespreking

Artikel 1

De behandeling van de aanvragen van een oorspronkelijk en een manueel aanvullend hypothecair getuigschrift kan verder worden geautomatiseerd voor wat de personen betreft over wie later een geautomatiseerd aanvullend hypothecair getuigschrift kan worden gevraagd. Deze verdere automatisering veronderstelt evenwel dat de aanvraag vermeldt:

- in geval van natuurlijke personen, het identificatienummer van de Sociale Zekerheid, bijgevolg ofwel het rijksregisternummer ofwel het bisnummer;

- in geval van rechtspersonen, het ondernemingsnummer.

De in de tekst aangebrachte wijzigingen hebben tot doel om zoveel mogelijk de vermelding van deze identificatienummers te verplichten.

Deze verplichting in hoofde van de aanvrager houdt voor hem, in voorkomend geval, de verplichting in tot het laten aanmaken van dit nummer in de desbetreffende authentieke bron of databank.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de notaris die een aanvraag wil doen op naam van een buitenlandse natuurlijke persoon aan wie een dergelijk nummer nog niet werd toegekend en over wie later een geautomatiseerd aanvullend hypothecair getuigschrift kan worden gevraagd. De notaris moet eerst deze persoon in het bisregister laten inschrijven alvorens de aanvraag te kunnen doen.

In de andere gevallen is de vermelding van het identificatienummer facultatief en ondergeschikt aan het feit erover te beschikken en, voor wat betreft natuurlijke personen, het te kunnen gebruiken.

Deze wijziging biedt tenslotte de mogelijkheid om de verwijzing naar het rijksregisternummer, het bisnummer en het ondernemingsnummer te vereenvoudigen.

Artikelen 2 en 3

Artikelen 2 en 3 behoeven geen uitleg.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De minister van Financiën,

V. VAN PETEGHEM

ADVIES...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT