13 MAART 2015. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie visfileerder-bewerker

De Vlaamse Regering,

Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 juli 2011;

Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming, gegeven op 30 januari 2015;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 18 februari 2015;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. De beroepskwalificatie van visfileerder-bewerker, ingeschaald op niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De beschrijving, opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties.

Art. 2. De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 13 maart 2015.

De minister-president van de Vlaamse Regering,

  1. BOURGEOIS

    De Vlaamse minister van Onderwijs,

  2. CREVITS

    De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport,

    Ph. MUYTERS

    Bijlage.

    Beschrijving van de beroepskwalificatie van visfileerder-bewerker (m/v) (BK0166) als vermeld in artikel 1.

    1. GLOBAAL

      1. Titel

        `Visfileerder-bewerker (m/v)'

      2. Definitie

        `Fileert, portioneert, bewerkt en versnijdt vis teneinde een stuk vis af te leveren, klaar voor consumptie.'

      3. Niveau

        2

      4. Jaartal

        2015

    2. COMPETENTIES

      2.1 Opsomming competenties

      Controleert de vis bij ontvangst (Id 18122-c)

      - Beoordeelt de versheid zintuiglijk (huid, ogen, slijm, kieuwen, textuur, insnijding, smaak, geur)

      - Gaat na of er parasieten, bloedvlekken of skeletvormingen en vreemde voorwerpen (hout, metaal) aanwezig zijn

      - Verwijdert onmiddellijk producten die verontreinigd zijn met parasieten

      - Controleert de traceerbaarheidslabels

      - Controleert of de goederen voldoen aan de hygiënische voorschriften

      - Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne

      - Meldt afwijkingen of onregelmatigheden

      - Houdt producten/leveringen die niet voldoen aan de richtwaarden tegen

      Maakt de productieruimte gereed (co 01262)

      - Zet alle gereedschappen en materialen klaar

      - Zorgt dat er zo weinig mogelijk tijd en materiaal wordt verspild

      - Zet alle producten klaar zodat de productie zonder onderbrekingen kan verlopen

      - Zorgt dat alle messen proper en gedesinfecteerd zijn

      - Respecteert de veiligheidsvoorschriften

      - Controleert of alle oppervlakten die in contact komen met de visproducten proper zijn

      - Respecteert de koudeketen

      Volgt de productieorder op (co 01263)

      - Leest en interpreteert de gegevens van de productiefiche

      - Controleert de eigen productenstroom aan de hand van de opdracht

      - Gebruikt hygiënische uitrusting

      - Bewaakt de voortgang ten opzichte van de deadlines en de gestelde doelen

      - Voorkomt kwaliteitsverlies

      - Functioneert goed en efficiënt op piekmomenten

      - Past de richtlijnen voor voedselveiligheid, hygiëne en kruisbesmetting toe

      Maakt de vis schoon (co 01264)

      - Controleert de versheid en de kwaliteit van producten voor gebruik

      - Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne

      - Spoelt een eerste maal de vis

      - Gebruikt het juiste materieel (messen, scharen, borstels, pincetten,...)

      - Verwijdert de ingewanden

      - Vermijdt kruisbesmetting

      - Snijdt de kop af

      - Ontvint en ontschubt

      - Spoelt de vis

      - Respecteert de koudeketen

      - Sorteert en stockeert afval volgens de voorschriften

      Wast de vis opnieuw (co 01265)

      - Zorgt er voor dat alle ingewanden, bloed, resterend slijm en schubben verwijderd zijn

      - Spoelt de vis grondig onder stromend water of wast in een bad via onderdompeling

      - Laat de vis grondig uitlekken

      Bewerkt de vis (co 01266)

      - Controleert de versheid en de kwaliteit van producten voor gebruik

      - Respecteert de traceerbaarheidsvoorschriften

      - Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne

      - Verwijdert onmiddellijk producten die verontreinigd zijn met parasieten

      - Doet een visuele controle op een representatief aantal stalen

      - Gebruikt de juiste snijwerktuigen

      - Gebruikt de voorgeschreven snijtechniek(en) en houdt daarbij rekening met de kwetsbaarheid en bederfelijkheid van het voedingsproduct

      - Werkt nauwkeurig en vermijdt verspilling

      - Versnijdt de vis volgens instructies op een economische verantwoorde en kwaliteitsvolle manier

      - Vermijdt kruisbesmetting

      - Gebruikt de digitale weegschaal

      - Respecteert de koudeketen

      - Verpakt en herkoelt de visproducten zo snel mogelijk na bewerking

      - Gebruikt de correcte verpakking

      - Sorteert en stockeert afval volgens de voorschriften

      - Houdt de messen op snee

      - Werkt klantgericht

      Portioneert de vis (co 01267)

      - Controleert de versheid en de kwaliteit van producten voor gebruik

      - Respecteert de traceerbaarheidsvoorschriften

      - Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne

      - Gebruikt de juiste snijwerktuigen

      - Portioneert de vis volgens gewicht, op een economisch verantwoorde en kwaliteitsvolle manier

      - Vermijdt kruisbesmetting

      - Gebruikt de digitale weegschaal

      - Respecteert de koudeketen

      - Sorteert en stockeert afval volgens de voorschriften

      - Houdt de messen op snee

      - Werkt klantgericht

      Fileert de vis (Id 17802-c)

      - Controleert de versheid en de kwaliteit van producten voor gebruik

      - Respecteert de traceerbaarheidsvoorschriften

      - Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne

      - Gebruikt snijwerktuigen (snijmessen, fileermessen, scharen,...)

      - Fileert en snijdt in moten

      - Past de juiste fileertechniek toe volgens instructies en vissoort

      - Vermijdt kruisbesmetting

      - Gebruikt de digitale weegschaal

      - Verwerkt producten zodat ze panklaar zijn

      - Draagt hygiënische kledij volgens de regelgeving

      - Neemt veiligheidsmaatregelen bij gebruik van messen

      - Past de wettelijke...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT