13 JUNI 2019. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 46quater, van het KB/WIB 92, met betrekking tot de toepassingsmodaliteiten inzake het sociaal passief ingevolge het eenheidsstatuut

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit dat ik de eer heb aan de handtekening van Uwe Majesteit voor te leggen past artikel 46quater, KB/WIB 92, aan, dat de toepassingsmodaliteiten inzake het sociaal passief ingevolge het eenheidsstatuut vaststelt, met toepassing van artikel 67quater, WIB 92.

De inleidende zin wordt vervangen door een formulering die de minister of zijn afgevaardigde machtigt om de modaliteiten (elektronische toepassing, datum van indiening, enz.) te bepalen volgens dewelke de van de belastingplichtige verlangde informatie jaarlijks langs elektronische weg aan de administratie van de FOD Financiën moet worden verstrekt.

Het eerste streepje wordt gewijzigd zodat in het geval dat een werknemer van de lijst geen nationaal nummer heeft, zijn identificatie toch kan worden vastgesteld aan de hand van het bis-identificatienummer toegekend door de Kruispuntbank van de sociale zekerheid.

Tot slot is het, opdat alle nodige onderzoek voor de controle van de vrijstelling voor sociaal passief kan plaatsvinden, noodzakelijk om het per werknemer gevraagde bedrag van de vrijstelling voor sociaal passief, evenals, in het geval van uitdiensttreding van een werknemer op deze lijst, de datum van diens uitdiensttreding en het bedrag dat, op basis van artikel 67quater, achtste lid, WIB 92, in de winsten en baten van het belastbaar tijdperk is opgenomen, aan de lijst met vereiste informatie toe te voegen.

In navolging van het advies nr. 65.878/3 dd. 6 mei 2019 van de Raad van State, werd het advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit aangevraagd. Dit advies werd gegeven op 5 juni 2019 en in navolging ervan werden de woorden "de einddatum van de uitdiensttreding" vervangen door de woorden "de einddatum van de arbeidsovereenkomst" in de tekst in ontwerp.

Gelet op de inwerkingtreding van de wijzigingen aan art. 67quater, WIB 92, door de wet van 11 februari 2019 op 1 januari 2019, wordt ook de inwerkingtreding van dit besluit behouden op 1 januari 2019, mede doordat het hier louter administratieve verplichtingen betreft.

Dit is, Sire, de draagwijdte van het besluit dat U wordt voorgelegd.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en

zeer getrouwe dienaar,

De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën,

  1. DE CROO

    ADVIES 65.878/3 VAN 6 MAI 2019 OVER EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT "TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 46QUATER, VAN HET KB/WIB 92, MET BETREKKING TOT DE TOEPASSINGSMODALITEITEN INZAKE HET SOCIAAL PASSIEF INGEVOLGE HET EENHEIDSSTATUUT"

    Op 4 april 2019 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Financiën verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit "tot wijziging van artikel 46quater, van het KB/WIB 92, met betrekking tot de toepassingsmodaliteiten inzake het sociaal passief ingevolge het eenheidsstatuut".

    Het ontwerp is door de derde kamer onderzocht op 30 april 2019. De kamer was samengesteld uit Jo Baert, kamervoorzitter, Peter Sourbron en Koen Muylle, staatsraden, Jan Velaers en Bruno Peeters, assessoren, en Annemie Goossens, griffier.

    Het verslag...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT