13 JANUARI 2023. - Besluit van de Vlaamse Regering over de erkenning van beoefenaars van de klinische psychologie en de klinische orthopedagogiek

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015, artikel 101/2, ingevoegd bij het decreet van 24 juni 2022 en artikel 101/5, ingevoegd bij het decreet van 23 december 2022;

- het decreet van 24 juni 2022 houdende diverse bepalingen over de beleidsvelden Vlaamse sociale bescherming, gezondheidspreventie, algemene ziekenhuizen en gezondheids- en woonzorg, artikel 38, eerste lid.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 5 september 2022.

- De Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens heeft advies nr. 2022/099 gegeven op 11 oktober 2022.

- De Raad van State heeft advies 72.507/3 gegeven op 13 december 2022, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

HOOFDSTUK 1. - Definities

Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

  1. administrateur-generaal: de leidend ambtenaar van het agentschap;

  2. adviescommissie: de Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en (Kandidaat-)pleegzorgers, vermeld in artikel 12 van het decreet van 7 december 2007 houdende de oprichting van een Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en (Kandidaat-)pleegzorgers;

  3. agentschap: het agentschap Zorg en Gezondheid, opgericht bij het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap "Zorg en Gezondheid";

  4. erkenningscommissies: de erkenningscommissie voor de beoefenaars van de klinische psychologie en de erkenningscommissie voor de beoefenaars van de klinische orthopedagogiek.

    HOOFDSTUK 2. - De erkenningscommissies

    Art. 2. Bij het agentschap worden twee erkenningscommissies opgericht:

  5. een erkenningscommissie voor beoefenaars van de klinische psychologie;

  6. een erkenningscommissie voor de beoefenaars van de klinische orthopedagogiek.

    Het agentschap stelt in samenspraak met de erkenningscommissies, vermeld in het eerste lid, een huishoudelijk reglement op.

    De erkenningscommissies hebben als taak gemotiveerde adviezen te verstrekken aan het agentschap over de aanvragen tot erkenning als klinisch psycholoog of als klinisch orthopedagoog en over de kwesties in verband met die erkenning.

    De erkenningscommissies kunnen het agentschap machtigen om voor bepaalde categorieën van aanvragen een beslissing te nemen zonder daarover voorafgaandelijk het advies van de erkenningscommissie in te winnen.

    Art. 3. § 1. De erkenningscommissie voor de klinische psychologie is samengesteld uit:

  7. ten minste twee en maximaal vier leden, die minstens vijf jaar erkend zijn in de klinische psychologie. Ze worden voorgedragen door hun beroepsverenigingen;

  8. ten minste twee en maximaal vier leden, die minstens vijf jaar erkend zijn en onderwijservaring in een universitaire instelling kunnen bewijzen. Ze worden voorgedragen door de Vlaamse faculteiten met een opleiding in de klinische psychologie.

    De erkenningscommissie voor de klinische orthopedagogiek is samengesteld uit:

  9. ten minste twee en maximaal vier leden, die minstens vijf jaar erkend zijn in de klinische orthopedagogiek. Ze worden voorgedragen door hun beroepsverenigingen;

  10. ten minste twee en maximaal vier leden, die minstens vijf jaar erkend zijn en onderwijservaring in een universitaire instelling kunnen bewijzen. Ze worden voorgedragen door de Vlaamse faculteiten met een opleiding in de klinische orthopedagogiek.

    In afwijking van het eerste en het tweede lid is het aantal erkende jaren niet van belang voor de eerste samenstelling van een erkenningscommissie.

    § 2. De erkenningscommissies, vermeld in paragraaf 1, worden samengesteld uit een gelijk aantal leden die worden voorgedragen door de beroepsverenigingen en door de Vlaamse faculteiten met een opleiding in de klinische psychologie of klinische orthopedagogiek.

    § 3. De administrateur-generaal benoemt de leden van de erkenningscommissies voor een hernieuwbare termijn van zes jaar. Ze blijven in functie tot de administrateur-generaal beslist over de hernieuwing van hun mandaten.

    Als het mandaat van een lid niet meer wordt ondersteund door de beroepsvereniging of de Vlaamse faculteit met een opleiding in...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT