12 OKTOBER 2021. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 december 2020, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap, tot vaststelling van het bedrag en van de toekennings- en betalingsmodaliteiten van een bijkomend sociaal voordeel dat in deze overeenkomst ook 'de terugbetaling van de vakbondspremie' wordt genoemd in de diensten die worden gesubsidieerd door het Waalse Gewest, de Duitstalige Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 21 december 2020, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap, tot vaststelling van het bedrag en van de toekennings- en betalingsmodaliteiten van een bijkomend sociaal voordeel dat in deze overeenkomst ook "de terugbetaling van de vakbondspremie" wordt genoemd in de diensten die worden gesubsidieerd door het Waalse Gewest, de Duitstalige Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 12 oktober 2021.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap

Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 december 2020

Vaststelling van het bedrag en van de toekennings- en betalingsmodaliteiten van een bijkomend sociaal voordeel dat in deze overeenkomst ook "de terugbetaling van de vakbondspremie" wordt genoemd in de diensten die worden gesubsidieerd door het Waalse Gewest, de Duitstalige Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Overeenkomst geregistreerd op 8 juli 2021 onder het nummer 165920/CO/318.01)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is uitsluitend van toepassing op de werknemers en werkgevers van de diensten die vallen onder de bevoegdheid van het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap.

Onder "werknemers" wordt verstaan : het mannelijke en vrouwelijke arbeiders- en bediendepersoneel.

Onder "voltijds werknemer" wordt verstaan : elke werknemer van wie de arbeidsregeling meer bedraagt dan 50 pct. van de arbeidsregeling die van toepassing is in de bovengenoemde diensten.

Onder "deeltijds werknemer" wordt verstaan : elke werknemer van wie de arbeidsregeling minder bedraagt dan of gelijk is aan 50 pct. van de arbeidsregeling die van toepassing is in de bovengenoemde diensten.

Onder "boekjaar" wordt verstaan : de periode van 1 januari tot 31 december.

HOOFDSTUK II. - Doel

Art. 2. § 1. De werknemers die zijn tewerkgesteld in één van de diensten bedoeld in artikel 6 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 2020 tot oprichting van een fonds voor de bestaanszekerheid en tot vaststelling van de statuten ervan, genoemd "Sociaal Fonds voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp", hebben recht op een vakbondspremie ten laste van bovengenoemd fonds binnen de voorwaarden die zijn bepaald door deze collectieve arbeidsovereenkomst.

§ 2. Aan de werknemers wordt een toelage op de vakbondspremie toegekend zoals bepaald in het akkoord van de Waalse non-profitsector 2018-2020 van 2 mei 2019, ten laste van het "Fonds intersyndical de la Région wallonne - FISRW", KBO-nr. 865.327.892.

§ 3. Aan de werknemers wordt ook een toelage op de vakbondspremie toegekend zoals bepaald in het Protocolakkoord 2018-2019 van 18 juli 2018 voor de non-profitsectoren van de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, ten laste van de "ASBL Primes Syndicales NM Bruxelles", KBO-nr. 477.096.577.

HOOFDSTUK III. - Toekenningsvoorwaarden

Algemeen principe :

Art. 3. § 1. Om het totale bedrag van de terugbetaling van de vakbondspremie te genieten, moeten de werknemers bedoeld in artikel 1, op 1 januari van het voorgaande boekjaar voldoen aan de volgende voorwaarden :

  1. Aangesloten zijn bij één van de representatieve werknemersorganisaties, namelijk :

    - "la Centrale des travailleurs, de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT