12 NOVEMBER 2021. - Decreet houdende wijziging van Boek II van het Milieuwetboek dat het Waterwetboek inhoudt, met het oog op de vaststelling van een kader voor de terugwinning van bemalingswater (1)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Bepalingen tot wijziging van het Waterwetboek

Artikel 1. In artikel D.2 van Boek II van het Milieuwetboek dat het Waterboek inhoudt, voor het laatst gewijzigd bij het decreet van 16 mei 2019, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. 16° wordt vervangen als volgt :

    "16° dienstencontract voor sanering" : overeenkomst gesloten tussen een verdeler en de "Société publique de gestion de l'eau" (Openbare maatschappij voor waterbeheer) waarbij de verdeler de diensten van de Maatschappij huurt om volgens een bepaalde planning de collectieve zuivering en het openbare beheer van de autonome zuivering te verrichten van een waterhoeveelheid die overeenstemt met de geproduceerde waterhoeveelheid die hij in het Waalse Gewest verdeelt;"

  2. in 18° worden de woorden "van tot drinkwater verwerkbaar water die dat water voor verdeling over de openbare leidingen bestemt" opgeheven;

  3. 28° wordt vervangen als volgt :

    "28° "verdeler" : uitbater van het openbare waterdistributienet; ";

  4. er wordt een punt 36°sexies ingevoegd, luidend als volgt :

    "36°sexies "verwerkbaar bemalingswater": bemalingswater dat kan worden gebruikt als tot drinkwater verwerkbaar water of dat bestemd is voor menselijke consumptie en dat rechtstreeks of onrechtstreeks wordt verkocht aan een producent met publiekrechtelijke rechtspersoonlijkheid;"

  5. er wordt een punt 69°bis toegevoegd, luidend als volgt :

    "69°bis "producent" : elke natuurlijke of rechtspersoon die water dat wordt gebruikt als tot drinkwater verwerkbaar water of dat bestemd is voor menselijke consumptie uit het natuurlijk milieu onttrekt, of die dit water in het groot verwerft, voor zover dit water een openbaar distributienet bevoorraadt.

    In afwijking van lid 1 heeft de uitbater van een steengroeve niet de hoedanigheid van producent voor het verwerkbare bemalingswater dat hij onttrekt;".

    Art. 2. In artikel D.176bis van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het decreet van 2 mei 2019, worden de woorden "D.255, § 1, " vervangen door de woorden "D.254, § 2".

    Art. 3. In artikel D.222/1, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het decreet van 23 juni 2016, worden de woorden "de producenten van tot drinkwater verwerkbaar water" vervangen door de woorden "verdelers".

    Art. 4. Artikel D.254 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het decreet van 12 december 2014 en gewijzigd bij het decreet van 23 juni 2016, wordt vervangen door hetgeen volgt :

    "Art. D. 254. § 1. Elke uitbater van een winning van tot drinkwater verwerkbaar water op het grondgebied van het Waalse Gewest draagt naar rato van de geproduceerde volumes van tot drinkwater verwerkbaar water bij tot de financiering van de maatregelen tot bescherming van het tot drinkwater verwerkbaar water.

    § 2. Wanneer het geproduceerde water een openbaar distributienet bevoorraadt, moet de producent die dit water opneemt :

  6. hetzij een dienstencontract voor de bescherming van het tot drinkbaar water verwerkbaar water met de "S.P.G.E." sluiten;

  7. hetzij een afnamebelasting betalen.

    Wanneer het geproduceerde water geen openbaar distributienet bevoorraadt, moet de uitbater een afnamebelasting betalen.

    Het bedrag van de afnamebelasting is vastgelegd op 0,0829 euro per kubieke meter water geproduceerd in de loop van het jaar van afname.

    De producent wordt vrijgesteld van zijn verplichting voor een bepaald...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT