12 JUNI 2018. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 augustus 2011 betreffende de planning van het aanbod van de tandheelkunde

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Dit koninklijk besluit heeft tot doel het maximaal aantal kandidaten te bepalen dat toegang heeft tot een opleiding leidend tot één van de beroepstitels voorbehouden aan de beoefenaars van de tandheelkunde voor het jaar 2023.

Het vastleggen van de quota heeft tot doel de stabiliteit en kwaliteit van de medische workforce op middellange termijn te garanderen.

Overeenkomstig artikel 92, § 1, 1°, van de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015, vervangen bij de wet van 22 maart 2018, wordt het globale aantal kandidaten vastgelegd per gemeenschap.

Er wordt dus geen globaal aantal voor België meer opgenomen in het besluit.

De in dit besluit vastgestelde quota voor het jaar 2023 zijn gebaseerd op het advies 2018-02 van de Planningscommissie-Medisch aanbod dat op 17 april 2018 werd uitgebracht, met inachtneming van de verdeelsleutel bepaald door het Rekenhof. Het Rekenhof heeft de verdeelsleutel tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap vastgesteld op respectievelijk 59,43 procent en 40,57 procent.

Dit leidt ertoe dat de maximale quota voor tandartsen voor 2023 vastgesteld worden op :

- 136 voor de Vlaamse Gemeenschap;

- 92 voor de Franse Gemeenschap.

De Raad van State merkt in haar advies 63.565/2 van 29 mei 2018 in algemene bewoordingen op dat het Rekenhof zich baseert op de gegevens van de berekening van het aantal leerlingen, beschikbaar in het kader van de toepassing van de bijzondere wet van 23 mei 2000 tot bepaling van de criteria bedoeld in artikel 39, § 2, van de bijzondere wet van 16 januari 1989 betreffende de financiering van de gemeenschappen en de gewesten, hoewel de relevante criteria diegene zijn die volgen uit artikel 92 § 1/1 van de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015, ingevoegd bij artikel 4 van de wet van 22 maart 2018.

De Raad van State geeft echter niet aan om welke redenen zij tot dit besluit komt.

De Regering houdt vast aan de wettigheid van de door het Rekenhof vastgestelde verdeelsleutel. In tegenstelling tot wat de Raad van State laat verstaan betreft het namelijk geen advies, maar heeft het Rekenhof bij wet de opdracht gekregen om de verdeelsleutel vast te stellen.

Het Rekenhof zet in haar document van 29 maart 2018 uiteen op welke methode zij zich baseert voor het bepalen van het aantal inwoners en voor het bepalen van het aantal leerlingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen bepaalt niet op basis van welke methodologie het aantal leerlingen moet berekend worden.

De wetgever heeft er net voor gekozen om de criteria tot berekening van het aantal inwoners te bepalen en de berekening zelf over te laten aan het Rekenhof.

Bovendien werd ten tijde van de bespreking van het wetsontwerp, waarvan voormeld artikel 92, § 1/1 deel uitmaakte, in de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers door de Minister zeer duidelijk aangegeven dat de verdeling van de leerlingenaantallen in Brussel diende te gebeuren op basis van de methodiek zoals opgenomen in de wet van 23 mei 2000 in uitvoering van artikel 39, § 2 van de wet van 16 januari 1989;

Het Rekenhof heeft zich hierop terecht gebaseerd aangezien dit deel uitmaakt van de Parlementaire Werkzaamheden.

Om bovengemelde redenen is het duidelijk dat de door het Rekenhof gebruikte methode in overeenstemming is met de in artikel 92, § 1/1 van de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen bedoelde criteria. De Regering laat subsidiair gelden dat er ook geen andere berekeningsmethode is om het aantal leerlingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te berekenen.

Teneinde transparant te zijn, wordt dit advies van de Planningscommissie-medisch aanbod, alsook het advies van de Raad van State, in bijlage van dit besluit gepubliceerd.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Volksgezondheid,

M. DE BLOCK

RAAD VAN STATE

afdeling Wetgeving

Advies 63.565/2 van 29 mei 2018 over een ontwerp van koninklijk besluit `tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 augustus 2011 betreffende de planning van het aanbod van de tandheelkunde'

Op 23 mei 2018 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid verzocht binnen een termijn van vijf werkdagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 augustus 2011 betreffende de planning van het aanbod van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT