12 DECEMBER 2019. - Programmadecreet 2019

Het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt:

HOOFDSTUK 1. - PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN

Afdeling 1. - Gezondheid

Artikel 1. In titel III van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 17 mei 2019, wordt het volgende hoofdstuk Vbis ingevoegd, dat de artikelen 77novies tot 77quaterdecies omvat, luidende:

HOOFDSTUK Vbis - TEGEMOETKOMING IN DE KOSTEN VAN EEN LONGTERMCARE-REVALIDATIE

Art. 77novies - De bepalingen van dit hoofdstuk zijn alleen van toepassing op de door de Duitstalige Gemeenschap toegekende vergoedingen en toestemmingen in de zin van artikel 77decies.

Art. 77decies - In afwijking van artikel 34, eerste lid, 7° en 10°, en artikel 136, § 1, kent de Regering het volgende toe in het kader van de longtermcare-revalidatie in de zin van artikel 5, § 1, I, eerste lid, 5°, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen:

1° een terugbetaling van de tegemoetkoming in de kosten als gebruik gemaakt wordt van maatregelen inzake longtermcare-revalidatie;

2° een voorafgaande toestemming in de zin van de verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels om gebruik te maken van maatregelen inzake longtermcare-revalidatie in het buitenland;

3° binnen de perken van de beschikbare begrotingsmiddelen: een terugbetaling van de tegemoetkoming in de kosten voor buitengewone behandelingen;

4° een terugbetaling van de reiskosten als gebruik gemaakt wordt van de maatregelen en behandelingen vermeld in de bepalingen onder 1° tot 3°.

De Regering bepaalt:

1° andere criteria waaraan moet worden voldaan, opdat een behandeling als longtermcare-revalidatie kan worden beschouwd;

2° de voorwaarden die vervuld moeten zijn om terugbetaling van de tegemoetkoming in de kosten te verkrijgen voor het gebruik van de maatregelen en behandelingen vermeld in het eerste lid, 1°, 3° en 4°, alsook het bedrag van die terugbetalingen;

3° de procedure en de verdere nadere regels voor het verkrijgen van de in het eerste lid vermelde terugbetalingen of voorafgaande toestemming.

Art. 77undecies - Onverminderd andersluidende wettelijke of decretale bepalingen is de Regering ertoe verplicht de gegevens die haar in de uitoefening van de in artikel 77decies vermelde opdrachten worden toevertrouwd, vertrouwelijk te behandelen.

Art. 77duodecies - De Regering is verantwoordelijk voor de verwerking van de in artikel 77terdecies vermelde persoonsgegevens in de zin van de verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en van de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van de Richtlijn 95/46/EG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Ze geldt als verwerkingsverantwoordelijke in de zin van artikel 4, punt 7, van de Algemene Verordening Gegevensbescherming voor de verwerking van die gegevens.

De Regering verwerkt persoonsgegevens met het oog op de taken beschreven in artikel 77decies en de uitvoeringsbepalingen ervan. De Regering mag de verzamelde gegevens niet voor andere doeleinden dan voor de uitvoering van die taken gebruiken.

De verwerking van persoonsgegevens geschiedt met inachtneming van de toepasselijke regelgeving inzake bescherming bij de verwerking van persoonsgegevens.

Art. 77terdecies - De Regering kan alle overeenkomstig artikel 77undecies toereikende, ter zake dienende en niet overmatige persoonsgegevens uit de volgende gegevenscategorieën verwerken:

1° over de indiener van een aanvraag tot het verkrijgen van de vergoedingen vermeld in artikel 77decies:

a) de identificatiegegevens;

b) de gezondheidsgegevens;

c) de gegevens over de verzekeringsstatus;

d) de rekeninggegevens;

2° de gegevens die noodzakelijk zijn om de behandelende arts van de persoon vermeld in 1° te identificeren;

3° de gegevens die noodzakelijk zijn om te identificeren in welke instelling de maatregel inzake longtermcare-revalidatie of de buitengewone behandeling wordt uitgevoerd, alsook de gegevens die noodzakelijk zijn om te identificeren welke personen daar verantwoordelijk zijn voor de persoon vermeld in 1°.

De Regering preciseert de gegevenscategorieën vermeld in het eerste lid.

Art. 77quaterdecies - Met betrekking tot de gegevens vermeld in artikel 77terdecies bepaalt de Regering:

1° de nadere regels voor de verwerking van gezondheidsgegevens;

2° de duur van de gegevensverwerking;

3° de nadere regels voor de doorgifte van gegevens aan derden;

4° de nadere regels voor het gebruik van gegevens voor onderzoek en statistieken;

5° de veiligheidsmaatregelen die noodzakelijk zijn voor de verwerking.

Art. 2. In artikel 4 van het decreet van 4 juni 2007 betreffende het niet-dringend ziekenvervoer, gewijzigd bij het decreet van 25 februari 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. § 2, eerste lid, wordt vervangen als volgt:

    Klachten over de werkwijze van een dienst voor ziekenvervoer worden schriftelijk ingediend bij de interne klachtendienst van de betrokken dienst voor ziekenvervoer.

  2. in paragraaf 2 wordt tussen het eerste lid en het tweede lid, dat het derde lid wordt, een lid ingevoegd, luidende:

    "Als het geschil niet onderling kan worden opgelost, kan de belanghebbende zijn klacht schriftelijk indienen bij het personeelslid."

  3. in paragraaf 2 wordt het tweede lid, dat het derde lid wordt, vervangen als volgt: "Na ontvangst van de klacht brengt het personeelslid de bevoegde minister en de directeur van de betrokken dienst voor ziekenvervoer onmiddellijk op de hoogte van de klacht."

  4. in paragraaf 2 wordt in het derde lid, dat het vierde lid wordt, het woord "klager" twee keer vervangen door het woord "belanghebbende";

  5. in paragraaf 2 wordt in het vijfde lid, dat het zesde lid wordt, het woord "klager" vervangen door het woord "belanghebbende";

  6. paragraaf 3 wordt vervangen als volgt:

    § 3 - Op de door de dienst voor ziekenvervoer opgestelde facturen staan minstens de volgende gegevens:

    1° de in dit artikel vastgelegde mogelijkheden om op de hoogte te worden gebracht of klacht in te dienen, alsook het adres en het telefoonnummer van de bevoegde medewerker van de interne klachtendienst van de dienst voor ziekenvervoer of van het personeelslid;

    2° een verwijzing naar de terugbetalingsmogelijkheden voor ziekenvervoer door de ziekenfondsen.

  7. het artikel wordt aangevuld met een paragraaf 4, luidende:

    § 4 - Elke dienst voor ziekenvervoer bezorgt aan het bevoegde departement van het Ministerie om de twee jaar, in de loop van de eerste drie maanden van het jaar, een verslag over de ontvangen klachten, de aard van de klachten en het stadium van de behandeling van de klachten.

    Art. 3. In hoofdstuk 9, afdeling 2, van de gecoördineerde wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen worden de volgende artikelen 104.1 en 104.2 ingevoegd, luidende:

    Art. 104.1 - De Regering bepaalt hoe:

    1° een houder van een in de Duitstalige Gemeenschap behaalde beroepskwalificatie die zijn beroep wil uitoefenen in een andere lidstaat, een aanvraag kan indienen tot afgifte van een Europese beroepskaart;

    2° een Europese beroepskaart met het oog op vestiging in het Duitse taalgebied kan worden afgegeven aan een migrant die zijn beroepskwalificatie in een andere lidstaat verworven heeft.

    Art. 104.2 - § 1 - De voor de erkenning van beroepskwalificaties bevoegde autoriteit zorgt ervoor dat alle procedures en formaliteiten inzake aangelegenheden die onder de artikelen 104.1, 105 en 106 vallen, eenvoudig, op afstand en met elektronische middelen kunnen worden afgewikkeld.

    De toepassing van het eerste lid belet de bevoegde autoriteit niet om in een latere fase, indien ze gegronde twijfels heeft en indien dit strikt noodzakelijk is, voor eensluidend gewaarmerkte afschriften te vragen.

    § 2 - Paragraaf 1 is niet van toepassing op het uitvoeren van een aanpassingsstage of een proeve van bekwaamheid.

    § 3 - Met inachtneming van artikel 44 van het dienstendecreet van 15 maart 2010 gaan de proceduretermijnen voor de toepassing van de artikelen 105 en 106 in vanaf het ogenblik dat een burger een aanvraag of eventuele ontbrekende documenten bij de bevoegde autoriteit indient. Een verzoek om voor eensluidend gewaarmerkte afschriften of om originele stukken in de zin van paragraaf 1 wordt niet als een verzoek om ontbrekende documenten beschouwd.

    Afdeling 2. - Gezin

    Art. 4. Artikel 12 van het decreet van 31 maart 2014 betreffende de kinderopvang wordt aangevuld met een derde lid, luidende:

    Onverminderd het tweede lid kan de Regering, in het geval van gesubsidieerde dienstverrichters, prioriteitscriteria vastleggen voor de toewijzing van de plaatsen in de kinderopvang.

    Art. 5. Artikel 57 van het decreet van 23 april 2018 betreffende de gezinsbijslagen wordt aangevuld met een tweede lid, luidende:

    Het eerste lid geldt onverminderd de toepassing van artikel 59.1.

    Art. 6. In hoofdstuk 5, afdeling 5, van hetzelfde decreet wordt het volgende artikel 59.1 ingevoegd, luidende:

    "Art. 59.1 - Inschakeling van de administratie van de Federale Overheidsdienst Financiën die belast is met de inning en de invordering van niet-fiscale vorderingen

    De terug te vorderen bedragen kunnen ingevorderd worden overeenkomstig artikel 51.1 van het decreet van 25 mei 2009 houdende het financieel reglement van de Duitstalige Gemeenschap.

    In dat geval zijn de artikelen 58 en 59 niet van toepassing."

    Art. 7. In artikel 56 van het programmadecreet 2018 (II) van 11 december 2018 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  8. in de bepaling onder 5° worden de woorden "artikel 7" en de woorden "artikel 25" opgeheven en wordt de punt op het einde van de zin vervangen door een puntkomma;

  9. er wordt een bepaling onder...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT