11 JUNI 2020. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 september 2019, gesloten in het Paritair Comité voor de papier- en kartonbewerking, betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de papier- en kartonbewerking;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 5 september 2019, gesloten in het Paritair Comité voor de papier- en kartonbewerking, betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 11 juni 2020.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

N. MUYLLE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de papier- en kartonbewerking

Collectieve arbeidsovereenkomst van 5 september 2019

Statuut van de syndicale afvaardiging

(Overeenkomst geregistreerd op 18 september 2019 onder het nummer 153917/CO/136)

  1. - Draagwijdte van de overeenkomst

    Artikel 1. Deze overeenkomst is gesloten overeenkomstig de algemene beginselen van het statuut van de syndicale afvaardiging, en die het voorwerp uitmaakte van de collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in de Nationale Arbeidsraad op 24 mei en 30 juni 1971.

    Zij bepaalt het statuut van de syndicale afvaardigingen voor het arbeiderspersoneel tewerkgesteld in de ondernemingen die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Comité voor de papier- en kartonbewerking.

    Zij verbindt de werkgevers en de arbeiders en arbeidsters die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Comité voor de papier- en kartonbewerking.

  2. - Algemene beginselen

    Art. 2. De partijen vertegenwoordigd in het paritair comité bevestigen navolgende beginselen :

    - De werknemers erkennen de noodzakelijkheid van een wettig gezag van de ondernemingshoofden en zij maken ervan een erepunt hun werk plichtsgetrouw uit te voeren;

    - De werkgevers eerbiedigen de waardigheid der werknemers en zij maken ervan een erepunt hen met rechtvaardigheid te behandelen. Zij verbinden zich ertoe hun vrijheid van vereniging en de vrije ontplooiing van hun organisatie in de onderneming direct noch indirect te hinderen.

    Art. 3. De werkgeversvertegenwoordigers in het paritair comité bevelen de werkgevers aan geen enkele druk op het personeel uit te oefenen om hen te beletten bij een vakbond aan te sluiten en aan de niet aangesloten werknemers geen andere voorrechten dan aan de aangesloten werknemers toe te kennen.

    De werknemersorganisaties vertegenwoordigd in het paritair comité verbinden zich ertoe in de ondernemingen de praktijken van paritaire verhoudingen, die met de geest van deze overeenkomst stroken, na te leven.

    Art. 4. De partijen vertegenwoordigd in het paritair comité verzoeken respectievelijk de ondernemingshoofden en de syndicale afgevaardigden in alle omstandigheden blijk te geven van zin voor rechtvaardigheid, billijkheid en verzoening die bepalend zijn voor de goede sociale verhoudingen in de onderneming; zij zullen erover waken dat dezelfde personen de sociale wetgeving, de collectieve arbeidsovereenkomsten en het arbeidsreglement naleven en hun inspanningen bundelen ten einde de naleving ervan te verzekeren.

  3. - Begrip syndicale afvaardiging van het personeel

    Art. 5. De werkgevers erkennen dat het bij een vakbond aangesloten personeel bij hen vertegenwoordigd is door een syndicale afvaardiging, waarvan de leden onder de werknemers van de onderneming worden aangewezen of verkozen. Door "bij een vakbond aangesloten personeel" dient te worden verstaan : het bij één van de werknemersorganisaties vertegenwoordigd in het paritair comité aangesloten personeel.

  4. - Oprichting en samenstelling van de syndicale afvaardigingen

    Art. 6. Op vraag van één of meerdere syndicale organisaties, vertegenwoordigd in het paritair comité, zal in de exploitatiezetel een syndicale afvaardiging mogen worden ingesteld.

    Het aantal afgevaardigden zal per exploitatiezetel bepaald worden volgens het aantal arbeiders en arbeidsters :

    - Van 21 tot 50 arbeiders en arbeidsters : 1 effectieve en 1 plaatsvervanger;

    - Van 51 tot 75 arbeiders en arbeidsters : 2 effectieven en 1 plaatsvervanger (*);

    - Van 76 tot 100 arbeiders en arbeidsters : 2 effectieven en 2 plaatsvervangers;

    - Van 101 tot 200 arbeiders en arbeidsters : 3 effectieven en 2 plaatsvervangers (*);

    - Van 201 tot 399 arbeiders en arbeidsters : 3 effectieven en 3 plaatsvervangers.

    Vanaf 400 arbeiders en arbeidsters zal het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT