11 JUNI 2018. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 september 2017, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot wijziging en verlenging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2009 betreffende de organisatie van opleidings- en tewerkstellingsstelsels (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 28 september 2017, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot wijziging en verlenging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2009 betreffende de organisatie van opleidings- en tewerkstellingsstelsels.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 11 juni 2018.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het bouwbedrijf

Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 september 2017

Wijziging en verlenging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2009 betreffende de organisatie van opleidings- en tewerkstellingsstelsels (Overeenkomst geregistreerd op 27 oktober 2017 onder het nummer 142226/CO/124)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers van de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf ressorteren en op de arbeiders die zij tewerkstellen.

In deze collectieve arbeidsovereenkomst verstaat men onder :

- "arbeiders" : de arbeiders en arbeidsters;

- "Constructiv" : de benaming van het fonds voor bestaanszekerheid opgericht voor de sector van het bouwbedrijf (PC 124).

Art. 2. Deze overeenkomst heeft tot doel de geldigheidsduur van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2009 betreffende de organisatie van opleidings- en tewerkstellingsstelsels (registratienummer : 95392/CO/124) te verlengen tot 31 december 2018 en aan te passen aan de nieuwe reglementaire bepalingen van toepassing op 1 januari 2017. De voormelde collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2009 wordt hierna kader-collectieve arbeidsovereenkomst genoemd.

Gelet op de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2016 tot wijziging en coördinatie van de statuten van het "Fonds voor bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf - fbz-fse Constructiv" in het kader van de integratie van de sectorfondsen (registratienummer : 134501/CO/124) dienen in de kader-collectieve arbeidsovereenkomst ook de verschillende gebruikte benamingen aangepast te worden (wijzigingen opgenomen in hoofdstuk II van deze overeenkomst).

HOOFDSTUK II. - Technische aanpassingen in het kader van de integratie van de sectorfondsen

Art. 3. Artikel 2, § 3, 2de lid van de kader-collectieve arbeidsovereenkomst wordt vervangen door de volgende bepaling :

"Op voorstel van de regionale oriëntatiegroepen van Constructiv kan het beheerscomité bedoeld in artikel 23 van de statuten van Constructiv bovendien beslissen om instrumenten of initiatieven voor opleiding en tewerkstelling, uitgaand van de gewestelijke of gemeenschapsoverheden, te erkennen als gelijkwaardig met de regelingen bedoeld in § 1.".

Art. 4. Artikel 3 van de kader-collectieve arbeidsovereenkomst wordt vervangen door de volgende bepalingen :

"Art. 3. § 1. De werking van de opleidings- en tewerkstellingsregelingen, bepaald bij titels III en IV van deze overeenkomst, wordt gewaarborgd door de bijdrage van 0,40 pct. overeenkomstig artikel 8, b) van de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2016 tot vaststelling van het bedrag van de bijdrage aan het fonds voor bestaanszekerheid Constructiv (134503/CO/124).

§ 2. Een jaarlijkse bedrag van 300 000 EUR is voor initiatieven inzake sectorale outplacement bestemd.".

Art. 5. Artikelen 4 en 5 van de kader-collectieve arbeidsovereenkomst worden opgeheven.

Art. 6. Artikel 6, 2de lid van de kader-collectieve arbeidsovereenkomst wordt vervangen door de volgende bepaling :

"Het beheerscomité bedoeld in artikel 23 van de statuten van Constructiv wordt belast met de paritaire evaluatie van de regelingen ter bevordering van tewerkstelling en opleiding die door deze overeenkomst worden georganiseerd.".

Art. 7. Artikel 8 van de kader-collectieve arbeidsovereenkomst wordt vervangen door de volgende bepalingen :

"Art. 8. § 1. Om gebruik te kunnen maken van de verschillende opleidings- en tewerkstellingsregelingen die door de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst worden georganiseerd, moet de in artikel 1 bedoelde werkgever de opleidingstabel gebruiken en invullen.

Wordt met de opleidingstabel gelijkgesteld de eerste aanvraag om gebruik te kunnen maken van één van de opleidingsstelsels geregeld door deze overeenkomst ingediend door een werkgever bedoeld in artikel 1.

§ 2. Deze opleidingstabel bedoeld in § 1 wordt verspreid door de lokale werkgeversorganisaties. De werkgever bedoeld in artikel 1 die de tabel heeft ingevuld, moet ze terugsturen naar de lokale werkgeversorganisatie, die de opleidingstabel vervolgens overmaakt aan de bevoegde regiomanager van Constructiv.

§ 3. De regiomanager van Constructiv neemt contact op met de werkgever om de opleidingsregelingen aangeduid op de opleidingstabel bedoeld in § 1 op het niveau van de onderneming in werking te stellen en om het opleidingsdossier voor de onderneming samen te stellen.

Het opleidingsdossier bevat enkel de opleidingstabel bedoeld in § 1 en een kopie van de documenten nodig voor het in werking stellen van de regelingen aangeduid op de opleidingstabel.

§ 4. Naar analogie van artikel 8 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 9 van 9 maart 1972, raadpleegt de werkgever de syndicale afvaardiging over de toepassingsmodaliteiten in de onderneming van de verschillende opleidingsregelingen aangeduid op de opleidingstabel bedoeld in § 1.".

Art. 8. Artikel 42, 2de lid van de kader-collectieve arbeidsovereenkomst wordt vervangen door de volgende bepaling :

"De regeling van de weekdagopleiding heeft eveneens tot doel de efficiëntie van de programmering en de organisatie van de door Constructiv erkende opleidingen te verbeteren.".

Art. 9. Artikel 45 van de kader-collectieve arbeidsovereenkomst wordt vervangen door de volgende bepaling :

"Art. 45. Ten behoeve van de kleine en middelgrote ondernemingen stelt Constructiv modellen van opleidingsprogramma's op die in de opleidingsplannen, die in de ondernemingen worden aangenomen, kunnen worden ingevoegd. De bij artikel 1 bedoelde ondernemingen kunnen tot de geprogrammeerde opleidingen van Constructiv toetreden door het aannemen van een opleidingsplan.".

Art. 10. Artikel 47 van de kader-collectieve arbeidsovereenkomst wordt vervangen door de volgende bepaling :

"Art. 47. Het beheerscomité bedoeld in artikel 23 van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT