11 JUNI 2015. - Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van sommige bepalingen van het reglementair deel van het Waals Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid betreffende de individuele integratiehulp

De Waalse Regering,

Gelet op het Waals wetboek van sociale actie en gezondheid, inzonderheid op de artikelen 261, 266, 273, 274;

Gelet op het reglementair deel van het Waals Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid;

Gelet op het advies van het beheerscomité van het "Agence wallonne pour l'Intégration des Personnes handicapées" (Waals Agentschap voor de Integratie van Gehandicapte Personen), gegeven op 18 december 2014;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 4 maart 2015;

Gelet op de instemming van de Minister van Begroting, gegeven op 12 maart 2015;

Gelet op het advies nr. 57.484/4 van de Raad van State, gegeven op 27 mei 2015, overeenkomstig artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973,

Gelet op het advies van de "Commission wallonne des personnes handicapées" (Waalse commissie voor gehandicapte personen), gegeven op 12 maart 2015;

Op de voordracht van de Minister van Sociale Actie;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. Dit besluit regelt overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet een materie bedoeld in artikel 128, § 1, ervan.

Art. 2. Artikel 785 van het reglementair deel van het Waals Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid, hierna, het reglementair Wetboek, vervangen bij het besluit van de Waalse Regering van 13 maart 2014 tot wijziging van sommige bepalingen van hoofdstuk V van titel VII van boek V van het tweede deel van het reglementair deel van het Waals Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid betreffende de individuele integratiehulp, hierna het besluit van 13 maart 2014, wordt aangevuld met een lid, luidend als volgt:

"Wanneer "AWIPH" een bepaalde financiële tegemoetkoming toekent overeenkomstig de afdelingen 1 tot 3 van dit hoofdstuk en van bijlage 82, met uitzondering van de forfaitaire bedragen van punt 1.3. van punt I "Algemene bepalingen", dan wordt deze tegemoetkoming ten belope van negentig percent toegekend.

In afwijking van het tweede lid wordt de financiële tegemoetkoming van "AWIPH" ten belope van achtennegentig percent toegekend, als de gehandicapte persoon in aanmerking komt voor de vermeerderde tegemoetkoming in de zin van artikel 37, § 19, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.

In afwijking van het tweede en het derde lid wordt de financiële tegemoetkoming van "AWIPH" voor de forfaitaire bedragen bedoeld in 1.3 van punt I van de algemene bepalingen van bijlage 82 ten belope van honderd percent toegekend.".

Art. 3. In artikel 793 van het reglementair Wetboek, vervangen bij het besluit van 13 maart 2014, wordt het eerste lid vervangen als volgt :

"AWIPH" komt tussenbeide in de herstelling van een invalidenwagentje met manuele of elektrische bediening of duwwandelwagentje als er een tegemoetkomingsbedrag werd toegekend door de verplichte gezondheidszorgverzekering bij aankoop ervan en de waarborg termijn verstreken is.".

Art. 4. Artikel 796 van het reglementair Wetboek, vervangen bij het besluit van 13 maart 2014, wordt vervangen als volgt :

"Art. 796. De overname heeft geenszins betrekking op volgende prestaties noch in voorkomend geval op hun herstellingen :

  1. apparatuur voor medische (w.o. ISO 04) of paramedische behandeling, voor de educatie of de reëducatie van het vermogen (ISO 05) of voor het onderhoud van de fysieke conditie, behalve die bedoeld in bijlage 82;

  2. de dienstverstrekkingen, behoudens de uitzonderingen bedoeld in bijlage 82, evenals de studie-, erkenningskosten en architectenhonoraria bedoeld in artikel 796/1, § 1;

  3. het geleende, gehuurde of geleasde individuele integratiehulpmiddel;

  4. het tweedehands individuele integratiehulpmiddel, behalve de uitzonderingen vermeld in bijlage 82;

  5. de bouwwerken en aanpassingen in de schoolgebouwen;

  6. de bouwwerken van de sociale woningen;

  7. de motorisering van toegangspoorten, luiken, overgordijnen, ophaalgordijnen, zonneblinden, markiezen;

  8. de rolstoelen, elektronische scooters, stasystemen, orthopedische driewielers, looprekken, zitkussens voor het voorkomen van doorligwonden, modulaire aanpasbare systemen voor de ondersteuning van de zithouding, onderstellen voor zitschelpen, met in begrip van hun respectievelijke aanpassingen die niet opgenomen zijn op de terugbetalinglijst van de verplichte gezondheidszorgverzekering, behoudens de uitzonderingen bedoeld in artikel 793, 794 en bijlage 82;

  9. de ortheses en de protheses;

  10. de voedingsmiddelen;

  11. het onderhoud van het individuele integratiehulpmiddel behalve de uitzonderingen vermeld in bijlage 82;

  12. de positiekussens;

  13. zetels type relax met of zonder mechanisme om de aanvrager te helpen bij het overeind komen en het gaan zitten;

  14. interfonen, videofonen, parlofonen en toebehoren;

  15. draadtelefoontoestellen, draadloze telefoontoestellen, GSM en toebehoren of software;

  16. de bouwwerken van woningen met inbegrip, in dat kader, van de toegangswegen, het aangepast meubilair en sanitair.".

    Art. 5. In artikel 796/6 van het reglementair Wetboek, ingevoegd bij het besluit van 13 maart 2014, worden de woorden "van artikel 795, § 1, van artikel 796" vervangen door de woorden "van de artikelen 795 en 796".

    Art. 6. In het reglementair deel van het Waals Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid wordt bijlage 82 vervangen door de bijlage die bij dit besluit gaat.

    Art. 7. Dit besluit treedt in werking dertig dagen na de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

    Art. 8. De Minister die bevoegd is voor het Gehandicaptenbeleid, is belast met de uitvoering van dit besluit.

    Namen, 11 juni 2015.

    De Minister-President,

    P. MAGNETTE

    De Minister van Openbare Werken, Gezondheid, Sociale Actie en Erfgoed,

    M. PREVOT

    BIJLAGE 82

    Bijlage bedoeld in de artikelen 784 tot en met 796/6

    1. Algemeen.

    1.1 Om de informatie met betrekking tot hulpmiddelen voor personen met een handicap bereikbaarder te maken, worden de gezamenlijke prestaties van dit Wetboek gerangschikt op basis van de ISO-classificatie (International Standard Organisation) van de "Hulpmiddelen voor mensen met functioneringsproblemen (ISO 9999 : 2011)". Die prestaties moeten de hoofdvereisten inzake gezondheid en veiligheid van de dienovereenkomstige reglementering in acht nemen.

    Verwijzen naar die classificatie betekent niet dat "AWIPH" de kosten van de gezamenlijke hulpmiddelen die onder die classificatie vallen overnemen.

    1.2. Er wordt door "AWIPH" verwezen naar de begripsomschrijvingen van de internationale classificatie van de functionering, de handicap en de gezondheid vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie. De kwalificatiecodes bepalen de omvang van de functionele beperkingen in de beoefening van een activiteit en/of de deelname aan het samenleven.

    Volgende kwalificatiecodes dienen als grondslag voor de scores die deze bijlage hanteert in de bepaling van de tegemoetkomingsvoorwaarden :

    0 = geen enkele moeilijkheid (kan alleen functioneren).

    1 = lichte moeilijkheid (kan alleen functioneren, maar traag en/of onder stimulatie en/of bewaking).

    2 = gemiddelde moeilijkheid (kan alleen functioneren maar met een andere dan de ingezette techniek).

    3 = ernstige moeilijkheid (kan niet alleen functioneren zonder menselijke hulp of zonder de ingezette hulp).

    4 = absolute moeilijkheid (kan niet alleen functioneren zonder menselijke hulp en zonder de ingezette hulp).

    1.3. "AWIPH" kent een forfaitair bedrag toe voor volgende prestaties :

  17. invalidenwagentjes met manuele bediening of duwwandelwagentjes;

  18. geleidehonden.

    1. Soorten tegemoetkoming

    1. HULPMIDDELEN VOOR LICHAAMSVERZORGING EN BESCHERMING (ISO 09)

    1.1. Hulpmiddelen ter absorptie van urine en fecaliën (09.30).

    1. Bij de aanvragen wordt de beslissing van de geneesheer-adviseur gevoegd met betrekking tot de aanvraag om toekenning van het incontinentieforfait.

      Wanneer de beslissing van de geneesheer-adviseur positief is, komt "AWIPH" enkel tussenbeide voor de gemaakte kosten zonder het maximumbedrag, verminderd met het ASSO-forfait, te overschrijden. Daarnaast moet de aanvrager vooraf met voor te leggen betaalbewijzen aantonen dat het ASSO-forfait uitgeput werd.

    2. De aanvragen moeten vergezeld gaan van een medisch attest met nadere bepaling van :

      - de graad van urine- en stoelgangincontinentie;

      - de dag- en nachtelijke incontinentie;

      - het al dan niet gebruik van sondes.

      1.1.1. Uitsluitingen :

      Er wordt geen enkele tegemoetkoming verleend voor :

    3. zalven, poeders, matrasbeschermers, inlegkruisjes en tampons;

    4. kinderen van 3 tot 5 jaar oud die enkel aan nachtelijke incontinentie lijden;

    5. de aanvragers die in een rusthuis of een rust- en verzorgingshuis verblijven;

    6. accidentele incontinenties;

    7. de personen die enkel `s nachts luiers gebruiken;

    8. de personen die in aanmerking komen voor een ASSO-tegemoetkoming voor materieel voor zelfsondering of incontinentiematerieel zoals bedoeld in artikel 27 van de nomenclatuur van ASSO.

      1.1.2. Tegemoetkomingsvoorwaarden wanneer de beslissing van de geneesheer-adviseur negatief is :

      De aanvrager lijdt aan een dag- en/of nachtelijke urine- en/of faecale incontinentie wegens :

  19. neurologische mergletsels of (aangeboren of opgelopen) letsels aan het onderste urine- en darmstelsel;

  20. een achterstand van de psychomotorische of geestelijke ontwikkeling;

  21. een psychische aandoening.

    1.1.3. Hernieuwing :

    De termijn voor hernieuwing van de aanvraag wordt door "AWIPH" bepaald, die over de geldigheidsduur van de beslissing beslist.

    1.1.4. Tegemoetkomingsmodaliteiten :

    Het tegemoetkomingsbedrag van "AWIPH" wordt beperkt als volgt :

    OMSCHRIJVING VAN DE TEGEMOETKOMINGEN MAXIMUMBEDRAGKinderen van 3 tot 11 jaar die aan incontinentie lijden, geen sondes gebruiken en/of aan een faecale incontinentie lijden 692,00 EUR plus btwVolwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder (of min-12-jarigen die om medische redenen grote maten moeten gebruiken) die aan incontinentie lijden, geen sondes gebruiken en/of aan een faecale incontinentie lijden 1.326,00 EUR plus btw

    1.2. Hulpmiddelen voor de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT