11 JANUARI 2021. - Koninklijk besluit tot vastlegging van het tijdstip waarop de schade definitief is vastgesteld voor de toepassing van het stelsel van de achterwaartse verliesaftrek in het Waalse gewest

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Naar aanleiding van de langdurige droogte tijdens de zomer van 2018, had de regering, in uitvoering van het regeerakkoord, een stelsel uitgewerkt voor de landbouwsector waarbij de achterwaartse verliesaftrek mogelijk werd gemaakt. Dit stelsel werd geïmplementeerd bij de wet van 11 februari 2019 houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen.

Door het fiscale verlies dat landbouwers lijden door ongunstige klimatologische omstandigheden te laten aftrekken van de beroepsinkomsten van vorige in plaats van volgende belastbare tijdperken en op die manier reeds betaalde belasting terug te geven (eerder dan toekomstige belasting te verlagen), wou de wetgever de landbouwers bijkomende financiële ademruimte geven.

De wetgever voorzag echter dat deze steunregeling pas daadwerkelijk in werking treedt op het ogenblik dat er een protocol met het desbetreffende gewest is gesloten omtrent de wijze waarop de gegevensuitwisseling zal gebeuren die noodzakelijk is om aan de bepalingen te kunnen voldoen van verordening (EU) Nr. 702/2014 van de Commissie van 25 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard (landbouwvrijstellingsverordening).

Nadat het Vlaamse gewest op 27 mei 2019 een samenwerkingsprotocol heeft gesloten, heeft nu ook het Waalse gewest het noodzakelijke samenwerkingsprotocol gesloten.

Vervolgens kan deze maatregel pas worden toegepast nadat het desbetreffende gewest de landbouwramp overeenkomstig de gewestelijke regelgeving daadwerkelijk heeft erkend. Het Vlaamse Gewest heeft dan ook op 7 november 2018 in het Belgisch Staatsblad deze droogte als landbouwramp erkend (besluit van de Vlaamse Regering van 26 oktober 2018 houdende erkenning van de droogte tussen 2 juni 2018 en 6 augustus 2018 als landbouwramp en de afbakening van de geografische uitgestrektheid en de getroffen teelten van die ramp).

Het Waalse Gewest daarentegen heeft de erkenning van deze landbouwramp pas op 14 mei 2020 bekend gemaakt (besluit van de Waalse Regering van 7 mei 2020 waarbij de droogte van 2 juni tot 6 augustus 2018 als een landbouwramp beschouwd wordt, waarbij de geografische uitgestrektheid van deze ramp afgebakend wordt en waarbij de schadeloosstelling bepaald wordt).

Doordat het Waalse gewest pas recent tot de bekendmaking van de erkenning van deze landbouwramp is overgegaan, is het risico groot dat er rechtsonzekerheid ontstaat over de bepaling van het tijdstip waarop de schade definitief werd vastgesteld. Dit is van belang omdat het stelsel dat werd ingevoerd bij de voormelde wet van 11 februari 2019 voorziet dat de achterwaartse verliesaftrek enkel kan worden toegepast op de verliezen die werden geleden in het belastbare tijdperk waarin de schade definitief werd vastgesteld.

In de memorie van toelichting bij de voormelde wet van 11 februari 2019 werd dit als volgt gemotiveerd:

"Bij een ramp wordt de schade aan de landbouwteelten in principe een eerste keer vastgesteld kort nadat de ongunstige weersomstandigheden zich hebben voorgedaan en nog eens kort voor de oogst. Het belastbare tijdperk waarin de schade definitief is vastgesteld...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT