10 OKTOBER 2019. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende uitvoering van de ordonnantie van 25 april 2019 betreffende het herstel van sommige schade veroorzaakt door algemene rampen

DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE REGERING,

Gelet op de ordonnantie van 25 april 2019 betreffende het herstel van sommige schade veroorzaakt door algemene rampen en meer bepaald op de artikelen 5, 11, § 3, 14, tweede lid, 15 en 21.

Gelet op de gendertest van 18 december 2017;

Gelet op advies 66.160/1 van de Raad van State, gegeven op 11 juni 2019, in toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2° van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën van 27 maart 2018;

Gelet op het advies van de Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 21 juni 2018;

Gelet op het advies van Brulocalis van 29 juni 2018;

Gelet op het akkoord van de Minister van Begroting van 18 april 2018;

Op de voordracht van de Minister-President van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering,

Na beraadslaging,

Besluit :

HOOFDSTUK I. - Definities

Artikel 1. In de zin van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. "Minister": de Minister bevoegd voor de financiële tegemoetkomingen naar aanleiding van schade veroorzaakt door algemene rampen;

  2. "Ordonnantie": de ordonnantie van 25 april 2019 betreffende het herstel van sommige schade veroorzaakt door algemene rampen;

  3. "Bestuur":

    Het bestuur bedoeld in artikel 3, 3° van de ordonnantie van 25 april 2019 betreffende het herstel van sommige schade veroorzaakt door algemene rampen.

  4. "KMI": het Koninklijk Meteorologisch Instituut.

    HOOFDSTUK II. - Procedures voor de erkenning van een ramp

    Art. 2. § 1. De burgemeester van een gemeente die meent getroffen te zijn door een uitzonderlijk natuurverschijnsel, dient bij het bestuur een aanvraag tot erkenning als algemene ramp in via het voorgedrukte formulier van het bestuur dat verplicht de volgende inhoudelijke informatie vermeldt:

  5. de datum (of de data) van het voorval;

  6. de aard van het (de) verschijnsel(en);

  7. het getroffen geografisch gebied in de gemeente;

  8. de raming van het aantal slachtoffers;

  9. het soort geleden schade;

  10. de foto's of video-opnames van de schade en de plaatsbepaling ervan;

  11. de lijst van de voornaamste schade vastgesteld op het openbaar domein.

    § 2. De gemeenten hebben vanaf de dag na de dag waarop het natuurverschijnsel zich voordeed, vijftien dagen de tijd om voornoemd dossier in te dienen.

    § 3. Wanneer meerdere verschijnselen van dezelfde aard plaatsvinden in de loop van zeven opeenvolgende dagen nadat het eerste verschijnsel zich voordeed, moet er bij het bestuur één enkele aanvraag ingediend worden die de desbetreffende verschijnselen uitvoerig omschrijft, binnen een termijn van vijftien dagen te rekenen vanaf de dag die volgt op deze periode van zeven dagen.

    Art. 3. Het bestuur onderzoekt het natuurverschijnsel waarvan het in kennis is gesteld door het te toetsen aan de in de artikelen 5 tot 12 van dit besluit bedoelde erkenningscriteria en bezorgt een omstandig technisch verslag waarin eveneens conclusies getrokken worden voor de omschrijving van het onderzochte natuurverschijnsel als algemene ramp. Daartoe kan het bestuur met name het advies inwinnen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut, de Koninklijke Sterrenwacht van België en de bevoegde gewestelijke diensten.

    Het bestuur bezorgt de Minister het in het eerste lid vermelde verslag samen met een met redenen omkleed voorstel van beslissing van de Regering. Op basis daarvan kan de Regering overeenkomstig artikel 5 van de ordonnantie het natuurverschijnsel als een algemene ramp erkennen.

    Het bestuur wordt ermee belast de erkenning of niet-erkenning ter kennis te brengen van de gemeenten die een aanvraag hebben ingediend.

    HOOFDSTUK III. - De criteria voor de erkenning van een ramp

    Art. 4. De criteria voor de erkenning van een algemene ramp worden ingedeeld per soort voorkomend natuurverschijnsel. Indien er geen specifieke criteria voorhanden zijn, kan een natuurverschijnsel bestempeld worden als uitzonderlijk, wanneer de statistische terugkeerperiode minstens twintig jaar bedraagt.

    In het geval bepaald in artikel 2, § 3, kan de Regering de gezamenlijke verschijnselen als een algemene ramp erkennen, wanneer minstens één ervan aan de erkenningscriteria voldoet.

    Art. 5. Een overstroming door hemelwater als gevolg van overvloedige regenval wordt als algemene ramp erkend, wanneer het gaat om aanzienlijke en plotse neerslag van meer dan 30 liter per vierkante meter per uur of van 65 liter per vierkante meter per vierentwintig uur, die rioleringen doet overlopen of modderstromen veroorzaakt op lokaal vlak; laatstgenoemde waarde omvat het waterequivalent van het snelle smelten van opgehoopte sneeuw die bij het begin van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT