10 OKTOBER 2014. - Koninklijk besluit betreffende de diploma's van de kandidaat-accountants en de kandidaat-belastingconsulenten en tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van artikel 17 van de wet van 15 januari 2014 houdende diverse bepalingen inzake K.M.O.'s

VERSLAG AAN DE KONING

Algemene commentaar

Sire,

Het koninklijk besluit waarvan wij de eer hebben het aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen beoogt de opheffing en de vervanging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 betreffende de diploma's van de kandidaat-accountants en de kandidaat-belastingconsulenten, laatst gewijzigd door het koninklijk besluit van 25 april 2014.

Dit koninklijk besluit regelt eveneens de datum van inwerkingtreding van artikel 17 van de wet van 15 januari 2014 houdende diverse bepalingen inzake K.M.O.'s en biedt een antwoord op het advies van de Hoge Raad voor de Economische Beroepen van 9 april 2014.

Het is noodzakelijk om objectieve criteria vast te leggen die toegang geven tot het toelatingsexamen tot de stage van accountant of belastingconsulent.

Eén van de huidige criteria voor de toelating tot de stage van accountant of belastingconsulent, baseert zich op een lijst van erkende onderwijsinstellingen overeenkomstig artikel 2, 3°, van het koninklijk besluit van 22 november 1990.

Deze lijst van erkende onderwijsinstellingen is van welbepaalde duur en werd al verschillende jaren verlengd.

De laatste verlenging werd vastgelegd tot 30 juni 2015.

Bovendien is het noodzakelijk om over te gaan tot een periodieke evaluatie van de lijst van erkende onderwijsinstellingen.

Een lijst van erkende onderwijsinstellingen is namelijk vatbaar voor talrijke aanpassingen doorheen de tijd die dezelfde aanpassingen vereisen aan het koninklijk besluit.

Het criterium verbonden aan de diploma's erkend door de Franse, Vlaamse of Duitstalige Gemeenschap blijkt objectiever en minder onderworpen aan verandering dan het criterium van erkende onderwijsinstellingen;

Het criterium van diploma erkend door de Franse, Vlaamse of Duitstalige Gemeenschap beantwoordt aan de vereisten inzake objectiviteit, rechtszekerheid en de bescherming van het algemeen belang.

Omwille van het feit dat vanaf 1 juli 2015 de lijst van erkende onderwijsinstellingen niet meer geldig zal zijn en de noodzaak om een structurele en duurzame hervorming van het toelatingssysteem voor de stage van accountant of van belastingconsulent door te voeren, bevat om die reden dit koninklijk besluit het criterium dat de diploma's moeten erkend zijn door de Franse, Vlaamse en Duitstalige Gemeenschap.

De inwerkingtreding van dit besluit werd dus vastgelegd op de datum van 1 juli 2015 met het oog op het vrijwaren van de rechtszekerheid door de onmiddellijke instelling van een nieuw toelatingssysteem tot de stage en op het vermijden van ieder risico op een rechtsvacuüm dat nadelig zou zijn doordat de verlenging van de erkenning van de scholen op 1 juli 2015 ten einde loopt.

Er werd rekening gehouden met alle specifieke voorwaarden en eisen voor erkenning van diploma's van de drie gemeenschappen ten einde een niet discriminerende behandeling tussen de verschillende beoogde diploma's te verzekeren.

Als antwoord op de opmerking van de Raad van State die zich de vraag stelt inzake het gebruik van de termen `economisch' en `juridisch', dient er te worden verduidelijkt dat er geen uniforme terminologie bestaat voor de verschillende Gemeenschappen. Er werd dus geopteerd voor een terminologie die alles omvat en die niet al te restrictief dient te zijn. De bijkomende voorwaarden bedoeld in artikel 2, 4° laten daarenboven enkel toe om de diploma's te viseren die een band hebben met het beroep van accountant of belastingconsulent.

Eveneens werd er rekening gehouden met de evoluties op Europees niveau in het kader van de Bologna-akkoorden en met de omzetting van deze in de Belgische juridische omgeving.

Het begrip ECTS wordt met name gebruikt en gedefinieerd in artikel 1, 2° van dit besluit door te verwijzen naar de wetgeving van de Franstalige, Vlaamse en Duitstalige Gemeenschap.

Het decreet van de Franse Gemeenschap van 20 juni 2013 houdende diverse maatregelen betreffende het onderwijs voor sociale promotie waarbij de sturingsorganen ervan worden bepaald en waarbij e-learning in haar onderwijsaanbod geïntegreerd wordt, heeft het begrip ECVT...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT