10 JANUARI 2021. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 juni 2020 houdende maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus SARSCoV-2 inzake spoorvervoer

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Voorliggend ontwerp van koninklijk besluit kadert in de context van de tweede golf van de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 waarmee ons land wordt geconfronteerd.

Overeenkomstig de bijlage bij het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 1 november 2020, wordt het spoorvervoer beschouwd als onderdeel van de publieke diensten die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie en de behoeften van de bevolking.

De doelstelling van dit ontwerp van koninklijk besluit is dan ook om de continuïteit van het spoorvervoer te handhaven.

Artikel 1 van het koninklijk besluit van 11 juni 2020 houdende maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 inzake spoorvervoer verzekert de geldigheid van attesten van technische keuring van rollend materieel dat diende gekeurd te worden in de periode tussen 15 maart 2020 en 30 september 2020.

Als gevolg van de tweede golf van het coronavirus SARS-CoV-2, kunnen de technische keuringen van het rollend materieel en in het bijzonder deze van buitenlandse onderaannemers nog steeds niet uitgevoerd worden binnen de termijnen die zijn vastgesteld in het koninklijk besluit van 23 mei 2013 tot aanneming van de van toepassing zijnde vereisten op het rollend materieel zonder het gebruik van rijpaden en op het veiligheidspersoneel dat handelingen uitvoert met betrekking tot de bediening van een installatie of van een private spooraansluiting.

Dit ontwerp van koninklijk besluit voorziet, met de invoering van een artikel 1/1, dan ook in bijkomende maatregelen die voor de duur van de gezondheidscrisis beogen de geldigheid te waarborgen van attesten van technische keuringen van rollend materieel door de periodieke technische keuringen waaraan dit materieel overeenkomstig artikel 5 en de punten 1.6.a en 1.6.b van de bijlage 1 van het koninklijk besluit van 23 mei 2013 is onderworpen, uit te stellen naar een periode waarin de situatie weer normaal zal zijn en waarin de betrokken actoren weer zullen kunnen beschikken over hun volledige functionele capaciteit.

In de praktijk komt die maatregel erop neer dat de attesten van technische keuringen geldig blijven totdat de keuringen zijn uitgevoerd en, uiterlijk tot en met 1 juli 2021 (zijnde de datum waarin de gevolgen van de tweede golf van de pandemische crisis...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT