10 FEBRUARI 2022. - Gezamenlijke ordonnantie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie betreffende de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de oprichting van overlegcommissies met volksvertegenwoordigers en bij lottrekking uitgenodigde burgers door het Parlement of de Verenigde Vergadering

Het Brusselse Hoofdstedelijke Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen, hetgeen volgt :

Artikel 1. Deze gezamenlijke ordonnantie regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikelen 39 en 135 van de Grondwet.

Art. 2. § 1. Het Parlement en de Verenigde Vergadering verwerken de persoonsgegevens die noodzakelijk zijn voor de oprichting en het beheer van de overlegcommissies tussen volksvertegenwoordigers en bij lottrekking uitgenodigde burgers, hierna « overlegcommissies » genoemd, die zij binnen het kader van hun respectieve bevoegdheden nuttig achten te organiseren, overeenkomstig de door hen vastgestelde nadere regels.

De in dit verband verwerkte gegevenscategorieën zijn de volgende : de naam en de voornamen, het geslacht, de geboortedatum, de hoofdverblijfplaats, de vermelding dat een persoon niet kiesgerechtigd is en, in voorkomend geval, tot welke datum.

§ 2. Voor de samenstelling van een overlegcommissie doen het Parlement en de Verenigde Vergadering een beroep op de diensten van het Rijksregister van natuurlijke personen voor de loting van een steekproef van personen die aan de volgende voorwaarden voldoen :

  1. ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters of vreemdelingenregisters van een gemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ;

  2. de volle leeftijd van 16 jaar bereikt hebben ;

  3. niet het voorwerp zijn van een veroordeling of een beslissing die heeft geleid tot de uitsluiting of de schorsing van het stemrecht.

Het Parlement en de Verenigde Vergadering doen een beroep op het Rijksregister van natuurlijke personen om de gegevens te verkrijgen die noodzakelijk zijn voor de samenstelling en het beheer van de overlegcommissie, te weten de naam, de voornamen, het geslacht en de hoofdverblijfplaats van de in het eerste lid bedoelde personen.

§ 3. De persoonsgegevens die worden verwerkt met het oog op de samenstelling en het beheer van een overlegcommissie worden niet langer bewaard dan drie maanden na het verstrijken van de opdracht van de overlegcommissie wat betreft de personen die niet zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de overlegcommissie, en niet langer dan twaalf maanden na het verstrijken van de opdracht van de overlegcommissie wat betreft de personen die zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de overlegcommissie.

§ 4. De steun voor een thematisch voorstel of een burgervoorstel om een overlegcommissie op te richten, wordt schriftelijk ingediend of via een elektronische identificatiedienst als bedoeld in artikel...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT