13 SEPTEMBER 2013. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie oenoloog

De Vlaamse Regering,

Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 juli 2011;

Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming, gegeven op 15 juli 2013;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 2 september 2013;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel en de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. De beroepskwalificatie van oenoloog, ingeschaald op niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De beschrijving, opgenomen in bijlage, die bij dit besluit is gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties.

Art. 2. De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse minister bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid zijn, ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 13 september 2013.

De minister-president van de Vlaamse Regering,

K. PEETERS

De Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel,

P. SMET

De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport,

Ph. MUYTERS

Bijlage

Beschrijving van de beroepskwalificatie van oenoloog (m/v) (BK0051)als vermeld in artikel 1

  1. GLOBAAL

    1. Titel

      Oenoloog (m/v)

    2. Definitie

      Adviseert bij het proces van wijn maken teneinde de gewenste kwaliteit van de wijn te bekomen.

    3. Niveau

      5

    4. Jaartal

      2013

  2. COMPETENTIES

    2.1. Opsomming competenties

    BASISACTIVITEITEN

    - Maakt de eigen planning op (Toevoeging door arbeidsmarktactoren) (co 00362)

    - Beheert de eigen planning en stuurt deze bij indien noodzakelijk

    - Overlegt met klanten (wijnbouwers, wijnhandelaars)

    - Neemt de wensen van de klant als uitgangspunt voor het eigen handelen

    - Adviseert wijnbouwers en wijnhandelaars

    - Werkt in opdracht

    - Volgt het persen van druiven, het filteren van de most (sap) en het kuipen voor de fermentatie op (Id 16635)

    - Beoordeelt de kwaliteit van de druiven

    - Houdt zich aan het recept en de procedures

    - Beoordeelt de kwaliteit van de most

    - Volgt de fermentatie op, voegt suikers en gist toe volgens basisgrondstoffen, de analyses en de degustatie en past hierbij de wettelijke voorschriften toe (Id 17691)

    - Berekent de hoeveelheden

    - Weegt de ingrediënten af

    - Neemt stalen

    - Gebruikt instrumenten voor de staalname (sondes, reageerbuisjes,...)

    - Houdt zich aan de voorschriften voor staalname (tijdstip, hoeveelheid,...)

    - Vergelijkt waarden van stalen en testen met richtwaarden

    - Beoordeelt het fermentatieproces (waarden, uitzicht, geur, smaak,...)

    - Bepaalt de wijntemperatuur

    - Stuurt de fermentatie bij indien nodig

    - Past de wettelijke voorschriften toe

    - Volgt en controleert (indien gewenst) het rijpingsproces in de kelder(s)

    - Houdt gegevens bij over de fermentatie (Id 17691)

    - Houdt zich aan het recept en de procedures

    - Registreert gegevens (tijdstip, waarden,...)

    -...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT