20 MAART 2013. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 januari 1998 houdende regeling van sommige psychotrope stoffen en betreffende risicobeperking en therapeutisch advies

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit dat ik de eer heb aan Uwe majesteit voor te leggen, strekt ertoe om in het koninklijk besluit van 22 januari 1998 tot reglementering van sommige psychotrope stoffen en betreffende risicobeperking en therapeutisch advies, enerzijds artikel 2, § 2 aan te vullen met 15 nieuwe stoffen en anderzijds om in artikel 25 het woord "flunitrazepam" te schrappen.

De stoffen die worden toegevoegd in artikel 2, § 2 zijn devolgende :

1) "AM-694: 1-[(5-fluoropentyl)-1H-indol-3-yl]-(2-iodophenyl)methanone

2) AM-2233: 1-[(N-methylpiperidin-2-yl)methyl]-3-(2-iodobenzoyl)indole

3) WIN48,098 / Pravadoline: (4-methoxyphenyl)-[2-methyl-1-(2-morpholin-4-ylethyl)indol-3-yl]methanone

4) JWH-307: [5-(2-fluorophenyl)-1-pentylpyrrol-3-yl]-naphtalen-1-ylmethanone

De reden voor toevoeging van deze 4 stoffen is dat in maart 2012 een laboratorium aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid deze vier verschillende synthetische cannabinoïden rapporteerde na een inbeslagname in de buurt van Kortrijk door de federale politie. Ze werden terug gevonden na analyse van rookbare kruidenmixen en ze worden gebruikt om de psychoactieve effecten van cannabis na te bootsen. De eerste stof werd reeds door de volgende landen geklasseerd in hun wetgeving: Denemarken, Finland, Italië, Luxemburg, Polen. De tweede en derde stof werden reeds geklasseerd in Luxemburg en Italië. De vierde stof werd al in Oostenrijk, Ierland, Litouwen, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk geklasseerd.

5) 4-methylamfetamine : (1-(4-methylphenyl)propan-2-amine)

6) 2-methylamfetamine : (1-(2-methylphenyl)propan-2-amine)

7) 3-methylamfetamine : (1-(3-methylphenyl)propan-2-amine)

Voor 4-methylamphetamine ontving het FAGG via het drugs - Early Warning System - een melding. In deze melding staat dat er in ons land zes recente gevallen van problematisch gebruik werden gerapporteerd. Het gaat om drie intoxicaties en 3 overlijdens al dan niet in combinatie met andere stoffen. De stof is een stimulant, afgeleide van amfetamine. Ze speelt in op de circuits van serotonine, noradrenaline en dopamine. Op heden werd enkel 4-methylamfetamine gevonden in de Europese Unie, er werd nog geen melding gemaakt van 2- of 3-methylamfetamine.

De stoffen 2-methylamfetamine en 3-methylamfetamine werden pas na tussenkomst van het advies van de Raad van State (advies 52.668/1 d.d. 28 januari 2013) toegevoegd. Het is namelijk dringend aangewezen om hen aan controle te onderwerpen, omdat het technisch gezien moeilijk is om een onderscheid te maken tussen de verschillende isomeren van x-methylamfetamine. Hiervoor is meestal een NMR-analyse nodig, die zeer tijdrovend is en veel geld kost. Er moet vermeden worden, dat iemand die aangehouden wordt voor 4-methylamfetamine, als verdediging aanvoert dat het om 2- of 3-methylamfetamine gaat, en dat de bewijslast/analysekost bij de magistratuur (en de laboratoria zoals het NICC) komt te liggen. Er zijn geen gekende legitieme toepassingen voor 2- en 3-methylamfetamine.

8) MDPV (1-(3,4-methylenedioxyphenyl)-2-pyrrolidinyl-pentan-1-one of 3,4-methylenedioxypyrovalerone"

Dit is een designer drug, afgeleid van cathinone waarvan het gebruik recent werd vastgesteld. De drug wordt reeds via verschillende Belgische verkoopssites (o.a. www.2dehands.be) te koop aangeboden. Het signalement is afkomstig van het laboratorium van het UZ Leuven dat de drug aantrof in twee urine stalen van patiënten met psychotische reacties na druggebruik. Gezien het uitblijven van psychoses bij vroeger druggebruik, schrijft de arts de voorkomende klinische effecten toe aan MDPV.

9) para-fluoro-phenylpiperazine (pFPP)

In maart 2012 trof het toxicologisch departement van de universiteit van Antwerpen deze stof aan in ecstasy tabletten die in Antwerpen in beslag genomen werden. Het betreft een designer drug afgeleid van piperazine die in april 2006 voor het eerst werd gesignaleerd door het Verenigd Koninkrijk in het "Reitox early warning systeem". Het middel veroorzaakt mild psychedelische en euforiserende effecten.

10) A-796,260 : 1-(2-morpholin-4-ylethyl)-1H-indol-3-yl]-(2,2,3,3-tetramethylcyclopropyl)methanone

Uit de fact sheet van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) blijkt dat deze synthetische cannabinoïde in februari 2012 werd teruggevonden via analyses uitgevoerd in Kortrijk. Het gebruik ervan wordt beschreven op internetfora, meestal in combinatie met anabolen voor het verhelpen van pijn alsook als stimulatie gedurende fysieke inspanningen.

11) 5FUR-144 - XLR1...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT