Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap tot vaststelling van de lijst van de overdraagbare ziekten waarvoor profylactische en opsporingsmaatregelen moeten worden getroffen (VERTALING)., de 17 juillet 2002

Artikel 1. De ziekten die aan te geven zijn en de maatregelen die te treffen zijn bij toepassing van artikel 7 van het besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap van 17 juli 2002 betreffende de profylaxe tegen overdraagbare ziekten in het school- en studentenmilieu, worden in punt A van de bijlage opgenomen.

Daarenboven is de aangifte van de ziekten vernoemd in de punten A1, A2 en A3 van de bijlage (difterie, meningokokkeninfectie, poliomyelitis) een sanitaire dringende noodzakelijkheid en moet deze binnen de 24 uur gemeld worden aan de arts gezondheidsinspecteur voor hygiëne belast met de gezondheidsinspectie van de hygiëne bepaald in het koninklijk besluit van 1 maart 1971 betreffende de profylaxe tegen overdraagbare ziekten.

Art. 2. De ziekten die aan te geven zijn en de maatregelen die te treffen zijn bij toepassing van artikel 8 van datzelfde besluit worden in het punt B van de bijlage opgenomen.

Art. 3. De organisatie en de opvolging van het onderzoek naar de besmettingsbronnen worden, bij toepassing van artikel 3, 8° van hetzelfde besluit, onder punt C van de bijlage opgenomen.

Brussel, 17 juli 2002.

Voor de Regering van de Franse Gemeenschap :

De Minister van Hulpverlening aan de Jeugd en Gezondheid,

Mevr. N. MARECHAL

BIJLAGE.

Art. N. Bijlage. A. Maatregelen te treffen bij toepassing van artikel 1 van het besluit.

  1. Difterie.

    1. Verwijdering van minstens 14 dagen en tot twee negatieve bacteriologische onderzoeken met zeven dagen verschil tussen de onderzoeken.

    2. Controle van vaccinatie en chemoprofylaxe van de nabije omgeving. Ingeval van weigering, verwijdering zoals voor de zieke.

    3. De ouders en het schoolpersoneel informeren.

    Controle van vaccinatie en aanbeveling deze uit te voeren bij de niet-gevaccineerde personen.

  2. Meningokokkeninfectie.

    1. Verwijdering tot de klinische genezing met een therapie op basis van antibiotica voor de eradicatie van kiemen op de keelholte.

    2. Verwijdering tot het bewijs van de inrichting van de onmiddellijke chemoprofylaxe (zo mogelijk binnen de eerste 48 uur) aanbevolen voor de leerlingen, de studenten en het personeel die in gevaarlijk contact geweest zijn met de zieke gedurende de 10 voorafgaande dagen.

    3. 1) Als personen die contacten met veel risico hebben gehad, worden beschouwd :

      - de nabije familieomgeving, die onder hetzelfde dak woont;

      - de personen die intiem in contact geweest zijn (kussen, tandenborstel, bestek, zakdoeken, beddegoed);

      - de personen in leefgemeenschap met nauwe contacten :

      1. de leerlingen en het personeel van het kleuter- en buitengewoon onderwijs

      2. de leerlingen en het personeel van de internaten

      3. de leerlingen en het personeel op voorschools verblijf.

      Chemoprofylaxe mag met de instemming van de ouders door de arts verantwoordelijk voor de schoolinrichting toegediend worden.

      Er moet onderzocht worden naar de afwezigheidsredenen gedurende de 10 dagen die aan het geval vooraf zijn gegaan voor de personen in leefgemeenschap die beschouwd worden als personen die contacten met groot risico gehad hebben.

    4. 2) Als personen die contacten met weinig risico gehad hebben, worden beschouwd :

      de leerlingen, de studenten en het personeel van het lager, secundair en hoger onderwijs, die veel in contact komen met anderen.

      De arts die verantwoordelijk is voor de schoolinrichting moet de maatregelen aanpassen op grond van de organisatiewijzen van de betrokken leefgemeenschappen.

      De chemoprofylaxe betekent niet dat de leerlingen niet meer gevolgd moeten worden en dat de afwezigheidsredenen gedurende de 10 dagen na het verschijnen van het laatste geval niet moeten worden gecontroleerd.

      Indien een tweede geval voorkomt binnen de maand in een leefgemeenschap met weinig risico, wordt de chemoprofylaxe aanbevolen voor de contactpersonen van het 2de geval en voor de leefgemeenschapen met hoog risico zonder de identificatie van de verantwoordelijke stam.

      Bij weigering van de aanbevolen chemoprofylaxe zal de arts verantwoordelijk voor de leefgemeenschap een verwijdering van 10 dagen uitroepen na de verschijning van het laatste geval.

      De aanbeveling tot vaccinatie wordt slechts gegeven bij aanwezigheid van bijgevallen van eenzelfde serotype waarvoor een vaccin beschikbaar is. Ze wordt besloten in overleg met de sanitaire overheden.

    5. Zodra het eerste geval voorkomt, moet de arts die verantwoordelijk is voor de inrichting, het schoolpersoneel en de ouders, met inbegrip van de ouders van de leerlingen die afwezig waren gedurende de 10 dagen voorafgaand aan dat geval ervan op de hoogte brengen.

  3. Poliomyelitis.

    1. Verwijdering van minstens 30 dagen en tot een negatief virologisch onderzoek.

    2. Controle van de vaccinatie en verplichte vaccinatieherhaling.

      Verwijdering van 30 dagen van de niet-gevaccineerde personen.

    3. Strenge hygiëne van de handen en sanitaire installaties.

      Controle van de vaccinatie en verplichte vaccinatie van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT