20 OKTOBER 2015. - Koninklijk besluit betreffende het op de markt aanbieden van pyrotechnische artikelen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Ik heb de eer Uwe Majesteit een ontwerp van koninklijk besluit betreffende het op de markt aanbieden van pyrotechnische artikelen voor te leggen.

Dit besluit strekt tot omzetting van de richtlijn 2013/29/EU van het Europees Parlement en de Raad van 12 juni 2013 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van pyrotechnische artikelen en de uitvoeringsrichtlijn 2014/58/EU van de Commissie van 16 april 2014 voor het opzetten van een traceerbaarheidssysteem voor pyrotechnische artikelen overeenkomstig richtlijn 2007/23/EG van het Europees Parlement en de Raad.

Dit besluit stelt de essentiële veiligheidseisen vast waaraan pyrotechnische artikelen moeten voldoen om op de markt te kunnen worden aangeboden, zorgt voor veiliger vuurwerk en legt duidelijke verantwoordelijkheden voor de marktdeelnemers vast.

Omdat er zich ook nationale maatregelen bevinden in afdeling 4 van hoofdstuk 3 werd het ontwerp op 12 maart 2015 meegedeeld aan de Europese Commissie, met toepassing van artikel 8, eerste lid, van richtlijn 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij. Er werden geen opmerkingen ontvangen.

Er werd daarnaast overleg gepleegd binnen een werkgroep vuurwerk waarop zowel vertegenwoordigers van de sector, consumenten, brandweer, steden en gemeenten, gewesten en andere bevoegde diensten uitgenodigd werden. De leden van deze werkgroep werden op 17 februari 2015 schriftelijk geraadpleegd.

Wat betreft de nationale maatregelen in voorliggend ontwerp van koninklijk besluit kunnen we het volgende stellen.

Het is aangewezen om het bezit door het publiek en de verkoop aan het grote publiek van sommige pyrotechnische artikelen te beperken. Specifiek moet ook de geluidsoverlast beperkt worden. Aan consumenten wordt daarom enkel vuurwerk toegelaten tot categorie F2. Bijkomend worden aan consumenten wel pyrotechnische artikelen voor theatergebruik van categorie T1 van de volgende generieke types toegelaten: niet elektrisch aangestoken bengaals vuur en niet elektrisch aangestoken rookgeneratoren.

Het is ook nodig om te waarborgen dat consumenten geen pyrotechnische artikelen kunnen kopen waarvoor zij niet de vereiste leeftijd hebben. Een controle van de leeftijd is vereist vooraleer pyrotechnische artikelen aan consumenten wordt overhandigd.

Enkele bepalingen uit het koninklijk besluit van 23 september 1958 houdende algemeen reglement betreffende het fabriceren, opslaan, onder zich houden, verkopen, vervoeren en gebruiken van springstoffen zijn strijdig met de bepalingen uit dit ontwerp van koninklijk besluit en worden voor de toepassing ervan dan ook buiten beschouwing gelaten.

Sommige bepalingen uit het koninklijk besluit van 23 september 1958 houdende algemeen reglement betreffende het fabriceren, opslaan, onder zich houden, verkopen, vervoeren en gebruiken van springstoffen die in het algemeen niet toepasselijk zijn op producten die onder dit besluit vallen, moeten toch nog blijven gelden voor bepaalde pyrotechnische artikelen en dit tot 4 juli 2017.

Op 30 juni 2015 werd door de afdeling Wetgeving van de Raad van State advies uitgebracht over het ontwerp van koninklijk besluit. Hierop werd het ontwerp van koninklijk besluit nog op bepaalde punten aangepast. Enkele zaken uit het advies moeten echter nader worden besproken.

  1. Ten eerste handelt het advies van de Raad van State vooral over de rechtsgrond.

    1.1. Conform het advies van de Raad van State (punt 3.3) werd het artikel 1, eerste lid van de wet van 28 mei 1956 betreffende ontplofbare en voor de deflagratie vatbare stoffen en mengsels en daarmee geladen tuigen toegevoegd teneinde een rechtsgrond te geven aan de artikelen 56 en 57 van het ontwerp van koninklijk besluit (artikelen 58 en 59 van het ontwerp dat aan de Raad van State werd overgemaakt). Bepaalde artikelen van het voornoemde koninklijk besluit van 1958 worden buiten toepassing gesteld voor de pyrotechnische artikelen bedoeld in voorliggend ontwerp van besluit. Deze wijziging van het besluit van 1958, genomen op basis van de wet van 1956, wordt dus gedaan op basis van de oorspronkelijke wet. Zoals hieronder verduidelijkt zal worden, heeft de niet toepasselijkheid van bepaalde artikelen van het besluit van 1958 tot gevolg dat bepaalde risico's verbonden aan pyrotechnische artikelen niet meer worden geregeld door deze specifieke reglementering.

    1.2. De overige artikelen van het ontwerp van besluit vinden rechtsgrond in boek IX van het Wetboek van economisch recht, meer bepaald in de artikelen IX.4 en IX.11.

    1.2.1. De Raad van State betwist artikel IX.4 van het Wetboek van economisch recht als rechtsgrond voor het ontwerp op basis van het feit dat er een specifieke regelgeving bestaat inzake de betreffende materie. Het is correct dat de Raad van State opmerkt dat artikel IX.1 van het Wetboek van economisch recht het volgende bepaalt: "Ten aanzien van producten en diensten waarvoor specifieke reglementering inzake veiligheid geldt, is dit boek alleen van toepassing voor de risico's die niet gereglementeerd worden in die specifieke reglementering.". Echter is het ten onrechte dat zij meent dat de risico's geregeld in het ontwerp van besluit zijn gedekt door een andere reglementering en dat artikel IX.4 niet kan dienen als rechtsgrond.

    Boek IX van het Wetboek van economisch recht heeft de wet van 9 februari 1994 betreffende de veiligheid van producten en diensten in het Wetboek geïntegreerd. Deze wet van 1994 was van toepassing op alle producten met uitzondering van de voedingsmiddelen, de dierenvoeding, de farmaceutische producten, de chemische stoffen en preparaten, de biociden, de gewasbeschermingsmiddelen en de meststoffen (artikelen 1,1° en 4 van de wet). Boek IX voorziet geen dergelijke bepaling. De Memorie van toelichting m.b.t. boek IX (Doc. Parl., Kamer, : "Wetsontwerp houdende invoeging van het boek IX. "Veiligheid van producten en diensten" in het Wetboek van economisch recht en houdende invoeging van de definities eigen aan boek IX in boek I van het Wetboek van economisch recht, sessie 2012/2013, n° 53 2610/001) preciseert dat de specifieke uitzonderingen niet langer één voor één worden vermeld maar "Zoals reeds vermeld zijn niet langer punctuele uitzonderingen opgenomen in de definitie van "product" voor voedingsmiddelen, dierenvoeding, de farmaceutische producten, de chemische stoffen en preparaten, de biociden, de gewasbeschermingsmiddelen en de meststoffen. Daarentegen is een algemene bepaling voorzien die bepaalt dat dit boek slechts van toepassing is, indien specifieke reglementering inzake veiligheid geldt, voor de risico's die niet gereglementeerd worden in die specifieke reglementering." Belangrijk is dus niet te weten of een product is gereglementeerd of kan worden door een specifieke regelgeving, maar wel of een risico gelinkt aan een product daadwerkelijk wordt gereglementeerd door een specifieke regelgeving.

    Pyrotechnische artikelen zijn producten in de zin van boek IX (artikel IX.10 van het Wetboek). Boek IX van het Wetboek van economisch recht is dus van toepassing op pyrotechnische artikelen, behalve voor de risico's die worden gereglementeerd door een andere specifieke reglementering. Als risico's niet door een specifieke bepaling zijn gereglementeerd, kan de Koning maatregelen nemen om deze te reglementeren op basis van boek IX.

    Pyrotechnische artikelen werden geregeld door de voornoemde wet van 28 mei 1956 en haar uitvoeringsbesluiten. Deze wet regelt echter zelf niet de risico's verbonden aan pyrotechnische artikelen. Zij voorziet strafbepalingen en beperkt zich ertoe aan de Koning de macht toe te kennen om deze producten in het belang van de openbare veiligheid te reguleren. Concreet zijn de door voorliggend besluit gereglementeerde risico's dus niet rechtstreeks gereglementeerd door de wet van 1956.

    Op basis van de delegatiemogelijkheid, voorzien bij de wet van 1956, heeft de Koning enkele risico's verbonden aan de pyrotechnische artikelen bij koninklijk besluit van 1958 gereglementeerd. Deze risico's waren dus gedekt door een specifieke bepaling. Het artikel 57 van het voorliggende ontwerp van besluit, genomen op basis van voornoemde wet van 28 mei 1956, maakt bepaalde artikelen van dit besluit niet van toepassing op de bedoelde pyrotechnische artikelen. In toepassing van het artikel 57 zijn de risico's, gedekt door het ontwerp van besluit, niet langer gedekt door het besluit van 1958.

    Daar de door het ontwerp van besluit beoogde risico's niet gereglementeerd zijn door een specifieke bepaling, kan de Koning deze risico's reglementeren teneinde de veiligheid van de producten op basis van artikel IX.4 van het Wetboek van economisch recht te verzekeren.

    Inbreuken op dit besluit zullen bijgevolg worden opgespoord en vastgesteld conform het Wetboek van economisch recht.

    1.2.2. De beoordeling van de conformiteit van een product door een onafhankelijke derde instantie maakt integraal deel uit van het productieproces en het op de markt brengen. Het voorzien van voorwaarden waaraan een dergelijke beoordeling moet voldoen, daaronder begrepen voorwaarden toepasbaar op de uitvoerder van de beoordeling, maken dus deel uit van de door artikel IX.4 aan de Koning toegekende bevoegdheid om de fabricatie en de verkoop van producten te regelen. Hoewel dit niet noodzakelijk was, hebben we, conform het advies van de Raad van State, artikel IX.11 toegevoegd als rechtsgrond.

    1.2.3. Enkel bepaalde artikelen van het koninklijk besluit van 1958 zijn niet van toepassing. De pyrotechnische artikelen, beoogd door dit besluit, blijven onderworpen aan de andere bepalingen van het besluit van 1958 wat de andere aspecten betreft (bijvoorbeeld opslag,...). De producten die niet worden geviseerd door dit besluit blijven vanzelfsprekend ook onderworpen aan het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT