Décision judiciaire de Raad van State, 19 janvier 2021

Date de Résolution19 janvier 2021
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 249.515 van 19 januari 2021 in de zaak A. 226.100/X-17.315

In zake : Luc VERMEIREN woonplaats kiezend te 9280 Lebbeke Bellestraat 39

tegen :

het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering en door de beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Patrick Devers kantoor houdend te 9000 Gent

Kouter 71-72 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 7 september 2018, strekt tot de nietigverklaring van de beslissing van 9 juli 2018 van de beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie waarbij het beroep tegen de beslissing van 22 mei 2018 van het agentschap Onroerend Erfgoed om geen toegang te verlenen tot de online databank van de Centrale Archeologische Inventaris, ontvankelijk maar ongegrond wordt verklaard.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoeker heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

Adjunct-auditeur Benny De Sutter heeft een verslag opgesteld.

X-17.315-1/8

Verzoeker en de verwerende partij hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 4 december 2020.

Staatsraad Stephan De Taeye heeft verslag uitgebracht.

Verzoeker en advocaat Pieter Waegemans, die loco advocaat Patrick Devers verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Adjunt-auditeur Benny De Sutter heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. Naar aanleiding van een klacht van verzoeker, meer bepaald dat hij als hobby-geschiedkundige niet de gelegenheid heeft om de online databank van de Centrale Archeologische Inventaris (hierna: CAI) te raadplegen of erin vondsten te registreren, antwoordt het agentschap Onroerend Erfgoed bij e-mail van 11 april 2018 onder meer:

“De toegang tot de databank is beperkt tot archeologen (in het kader van het uitoefenen van hun beroepsactiviteiten), studenten archeologie (in het kader van hun masterproef), MER-deskundigen en ruimtelijke planners na het volgen van een algemene inleiding tot de archeologie en de CAI (in het kader van het uitoefenen van hun beroepsactiviteiten. Dit werd beslist omdat het omgaan met de data in de CAI archeologische achtergrondkennis vereist (het zijn „ruwe data‟ die verdere interpretatie vereisen), omwille van de gevoeligheid van sommige van de informatie en om plundering van sites tegen te gaan”.

X-17.315-2/8

3.2. Met een e-mailbericht van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT