Décision judiciaire de Raad van State, 27 avril 2018

Date de Résolution27 avril 2018
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 241.333 van 27 april 2018 in de zaak A. 217.469/X-16.402.

In zake : 1. Lodewijck AELBRECHT 2. Angèle DIERICKX bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Pieter Jongbloet kantoor houdend te 1000 Brussel Jan Jacobsplein 5 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Benoît Lemal kantoor houdend te 1000 Brussel Waterloosesteenweg 880 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 2 november 2015, strekt tot de nietigverklaring van “het besluit dd. 3 september 2015 van de Gemachtigd ambtenaar, waarbij het beroep van beroepers tegen de beslissing van de Directie Gewestelijke Huisvestingsinspectie ontvankelijk, doch ongegrond wordt verklaard, en het verbod om de woning op de derde verdieping, kamer 3.3 nog verder te huur aan te bieden, te verhuren of te laten bewonen conform artikel 8, al. 1 van de Code wordt bevestigd”.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoekers hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

X-16.402-1/24

Auditeur An Van den broeck heeft een verslag opgesteld.

Verzoekers en de verwerende partij hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 30 maart 2018.

Staatsraad Stephan De Taeye heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Jef Gillis, die

loco advocaat Pieter Jongbloet verschijnt voor verzoekers, en advocaat Kristel Boels, die loco advocaat Benoît Lemal verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Van Mingeroet heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. Verzoekers zijn eigenaar van een pand, gelegen aan de Helmetsesteenweg 30 te Schaarbeek. Het pand werd door hen ingericht met appartementen, studio’s en kamers.

3.2. Bij schrijven van 5 september 2013 worden verzoekers en de huurder van de kamer 3.3, gelegen op de derde verdieping van het voormelde pand, op de hoogte gesteld van een klacht met betrekking tot kamer 3.3 en van het feit dat de Directie Gewestelijke Huisvestinginspectie (hierna: de DGHI) een onderzoek zal starten om na te gaan of voldaan is aan de minimale eisen inzake

X-16.402-2/24

gezondheid, veiligheid en uitrusting. Teven wordt hen meegedeeld dat op 26 september 2013 een plaatsbezoek zal plaatsvinden.

3.3. Tijdens het plaatsbezoek van 26 september 2013, waarop verzoekers aanwezig zijn, worden een aantal tekortkomingen vastgesteld.

3.4. Met een brief van 28 oktober 2013 bezorgt verzoekers’ dochter A.A. de volgende documenten aan de overheid: - een reinigingsattest van de gasketel met ventilatorbrander van 22 juli 2013; - een reinigingsattest van de atmosferische gasketel van 22 juli 2013; - twee processen-verbaal betreffende het onderzoek van de elektrische laagspanningsinstallatie van 9 september 2013 met betrekking tot de eerste, tweede, derde en vierde verdieping van het gebouw.

3.5. Met een aangetekende brief van 4 november 2013 deelt de DGHI aan verzoekers de tijdens het plaatsbezoek van 26 september 2013 vastgestelde gebreken mee, stelt de dienst hen in gebreke en vraagt hij hen met aandrang om een aantal werken uit te voeren binnen een termijn van twaalf maanden te rekenen vanaf de datum van deze brief.

De vastgestelde gebreken (kolom A) en uit te voeren werken (kolom B) zijn de volgende:

A. Vaststelling B. Uit te voeren werken [Veiligheid ‐ Stabiliteit van het gebouw] ‐ In de woonkamer stellen we vast dat een van de ruiten in de wand aan de kant van de gemeenschappelijke keuken, stuk is.

‐ In de woonkamer de gebroken ruit vervangen.

[Veiligheid – Elektriciteit]

De elektrische installatie van het gebouw laat niet toe veilig te wonen. Deze installatie wordt verondersteld gevaarlijk te zijn.

We stellen vast: ‐ Op het verdeelbord in de kelder stellen we vast dat de bescherming op

Een elektrische installatie plaatsen die conform de AREI‐normen is en waarbij wordt voldaan aan de eisen inzake de uitrusting van elektrische installaties zoals voorzien in artikel 5, § 6 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van

X-16.402-3/24

de verdeelgeleider ontbreekt; ‐ In de kamer bevindt zich een stopcontact met aardingspin, die niet aangesloten is op een aardgeleider; ‐ In de gemeenschappelijke keuken bevinden zich elektriciteitsdraden die niet vastzitten, en andere die zichtbaar zijn en kunnen worden aangeraakt; ‐ In de gang naar de gemeenschappelijke doucheruimte op de 4e verdieping bevinden zich elektriciteitsdraden die niet vastzitten, en andere die zichtbaar zijn en kunnen worden aangeraakt. Daarom is een document nodig waaruit blijkt dat de elektrische installatie werd goedgekeurd door een erkend organisme; dat werd ons echter nog niet overgemaakt.

4 september 2003.

Meer bepaald: ‐ Een bescherming plaatsen op de verdeelgeleider van de verdeelkast; ‐ De stopcontacten met aardingspin aansluiten op een aardgeleider; ‐ In de gemeenschappelijke keuken de elektriciteitsdraden op de muur bevestigen en de andere buiten bereik brengen; ‐ In de gang naar de gemeenschappelijke doucheruimte op de 4e verdieping de elektriciteitsdraden op de muur vastzetten en andere buiten bereik brengen. ‐ Het document overmaken aan onze directie waaruit blijkt dat de elektrische installatie werd goedgekeurd door een erkend organisme.

[Veiligheid – Gas] ‐ In de kelder stellen we vast dat een frontaal deksel ontbreekt op de gemeenschappelijke gasketel, wat ertoe kan leiden dat de waakvlam van de brander plots uitdooft. ‐ Voor de gemeenschappelijke verwarmings‐ketel is een onderhoudsattest nodig. Dit attest werd ons tijdens het bezoek niet overhandigd.

‐ In de kelder een frontaal deksel plaatsen op de gemeenschappelijke gasketel. ‐ Voor de gemeenschappelijke gasketel een onderhoudsattest overmaken, afgeleverd door een verwarmingstechnicus of een geregistreerd installateur en minder dan een jaar oud.

[15/04/2004 ‐ Rookmelders] ‐ De lokalen langs het evacuatietraject van de woning, van de slaapkamer tot buiten, zijn niet voorzien van rookdetectoren.

‐ Elk lokaal op het evacuatieproject in de te huur gestelde woning voorzien van een door BOSEC (Belgian Organisation for Security Certification) of gelijkaardig erkend Europees organisme gecertificeerde rookmelder, conform het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering dd. 15/04/2004. Het evacuatietraject is het geheel van alle lokalen die men moet doorlopen om vanuit de slaapkamer(s) de buitendeur van de woning te bereiken. De rookmelder

X-16.402-4/24

mag niet van het ionische type zijn en dient uitgerust te zijn met een ingebouwde batterij met een levensduur van meer dan vijf jaar of aangesloten te zijn op het elektrisch stroomnet (220V). In het laatste geval is er een noodbatterij voorzien voor het verzekeren van de goede werking van het toestel bij stroomonderbrekingen. Deze melders moeten worden geplaatst volgens de regels van de kunst.

[Elementaire gezondheidsverplichting Vochtigheid] ‐ In de gemeenschappelijke doucheruimte op de 4e verdieping werd permanent condensatievocht vastgesteld, dat het gevolg is van de vorm van het gebouw in normale gebruiksomstandigheden, wat zichtbare schade veroorzaakt aan het plafond, vermoedelijk omdat deze ruimte niet voldoende kan worden verwarmd. Door de aanwezigheid van vocht op die plek werd de plek aangetast door hevige schimmelvorming.

De oorzaak aanpakken van het condensatievocht (zie lijn 480). Nadat de materialen droog zijn, werken uitvoeren die noodzakelijk zijn om de schade te herstellen (op een professionele wijze en, indien nodig, middels verwijdering en vernieuwing van het plakwerk).

[Basisverluchting] ‐ De gemeenschappelijke keuken beschikt niet over een basisverluchting; ‐ De gemeenschappelijke doucheruimte en het gemeenschappelijke toilet beschikken niet over een conforme basisventilatie. Inderdaad, de ventilatiesystemen in deze lokalen kunnen niet worden afgesloten.

Voorzien dat de gemeenschappelijke keuken, toilet en doucheruimte beschikken over een basisverluchting zoals voorzien in artikel 3, § 5 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 4 september 2003 tot bepaling van de elementaire verplichtingen inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting van de woningen en bestaande uit:

‐ een venster dat kan worden geopend en dat uitgeeft op buitenlucht; ‐ of een afvoer van vervuilde lucht via een afsluitbare opening die uitgeeft op de buitenlucht of op een leiding die met de

X-16.402-5/24

buitenlucht verbonden is; ‐ of een mechanische afvoer van de vervuilde lucht door middel van een goed werkende elektrische ventilator die rechtsreeks uitgeeft op de buitenlucht of op een leiding die met de buitenlucht verbonden is. Indien één van de laatste twee opties genomen wordt, dient men het lokaal ook te voorzien in een toevoer van frisse lucht, in gelijke hoeveelheid als de afgevoerde, door middel van het plaatsen van een niet afsluitbare opening of rooster aan de onderzijde van de deur of door een gelijkaardige ingreep.

[Afwateringselementen] ‐ In de gemeenschappelijke keuken stellen we vast dat de veiligheidsgroep van de elektrische waterverwarmer niet is aangesloten op het rioolnet.

‐ In de gemeenschappelijke keuken de veiligheidsgroep van de elektrische waterverwarmer aansluiten op het rioolnet. [Verplichtingen, inzake elementaire uitrusting

Verwarmingsinstallatie] ‐ De gemeenschappelijke keuken en de gemeenschappelijke doucheruimte beschikken niet over een voldoende sterk verwarmingselement dat deel uitmaakt noch van een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT