Décision judiciaire de Raad van State, 13 mars 2018

Date de Résolution13 mars 2018
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 241.010 van 13 maart 2018 in de zaak A. 217.919/X-16.456.

In zake : 1. Herman KEYAERTS 2. Ann VAN DEN BOSSCHE bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat John Toury kantoor houdend te 1800 Vilvoorde Jean Baptiste Nowélei 13 bij wie woonplaats wordt gekozen tegen :

de GEMEENTE ZAVENTEM bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Leo Goovaerts kantoor houdend te 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe Kerselarenlaan 118

Tussenkomende partij :

de NV MATEXI VLAAMS-BRABANT bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Filip De Preter en Bert Van Herreweghe kantoor houdend te 1000 Brussel Keizerslaan 3 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 22 december 2015, strekt tot de nietigverklaring van:

“(1) het besluit van de gemeenteraad van Zaventem dd 26 oktober 2015 houdende de goedkeuring van het tracé der wegenis/rooilijnplan in de verkaveling zoals ingediend door Matexi Vlaams-Brabant (GR/2015/182), (2) het besluit van de gemeenteraad van Zaventem dd 26 oktober 2015 houdende de goedkeuring van het technisch dossier tot het uitvoeren van straat en rioolwerken in de verkaveling ‘Matexi’ (GR/2015/184) en

X-16.456-1/16

(3) het besluit van de gemeenteraad houdende goedkeuring van de ontwerp-overeenkomst (GR/2015/183).”

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoekers hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

De nv Matexi Vlaams-Brabant heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 7 maart 2016. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

Auditeur An Van den broeck heeft een verslag opgesteld.

Verzoekers, de verwerende partij en de tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 6 oktober 2017.

Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

Advocaat John Toury, die verschijnt voor verzoekers, advocaat Dries Beckers, die loco advocaat Leo Goovaerts verschijnt voor de verwerende partij, en advocaat Bert Van Herreweghe, die verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

Auditeur An Van den broeck heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

X-16.456-2/16

III. Feiten

  1. Verzoekers zijn bewoners en eigenaar van een woning met tuin, gelegen te Zaventem, Voskapelstraat 46, kadastraal bekend sectie C, nr. 41/h2.

  2. Op 13 maart 2015 dient de tussenkomende partij bij het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Zaventem een verkavelingsaanvraag in met het oog op de ontwikkeling van het binnengebied gelegen achter het perceel van verzoekers, Voskapelstraat zn, kadastraal bekend sectie C, perceelnummers 40/f, 40/e, 43/f, 41/c2, 23, 22/a en 42/k2.

    Na het openbaar onderzoek met betrekking tot deze aanvraag, ter gelegenheid waarvan verzoekers een bezwaarschrift indienen, trekt de tussenkomende partij deze aanvraag in.

  3. Op 12 augustus 2015 dient de tussenkomende partij met betrekking tot het binnengebied een gewijzigde verkavelingsaanvraag in voor 50 loten of 73 wooneenheden met de bijhorende infrastructuur tot ontsluiting van deze loten.

    De verkaveling is opgevat als een woonerf, bestaande uit 43 eengezinswoningen en drie meergezinswoningen met 30 wooneenheden, waarbij enkel bestemmingsverkeer mogelijk is via de Voskapelstraat.

    Enkel voetgangers, fietsers en eventueel de hulpdiensten kunnen de verkaveling bereiken via een fietspad dat aansluit op de Mechelsesteenweg (N227).

    Ter verduidelijking volgt hierna een schematisch overzicht van de toestand ter plaatse.

    X-16.456-3/16

    6. Omtrent de laatstgenoemde aanvraag worden meerdere adviezen uitgebracht, waaronder een voorwaardelijk gunstig advies van het agentschap Wegen en Verkeer. In dit advies, verleend op 14 augustus 2015, wordt onder meer de volgende bijzondere voorwaarde gesteld:

    “Het fietspad richting de N227 moet fysisch ontoegankelijk zijn voor motorvoertuigen”.

  4. Omtrent de laatstgenoemde aanvraag wordt een openbaar onderzoek gehouden van 18 augustus 2015 tot 16 september 2015.

    Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek dienen verzoekers een bezwaarschrift in waarin zij onder meer stellen dat “een ontsluiting langs de Mechelsesteenweg een veel logischer alternatief vormt”.

  5. Op 26 oktober 2015 keurt de gemeenteraad van de gemeente Zaventem met twee afzonderlijke besluiten, enerzijds, het tracé van de wegenis in de verkaveling en, anderzijds, het technisch dossier tot het uitvoeren van de straat- en rioolwerken, goed. Dit zijn respectievelijk het eerste en het tweede bestreden besluit.

    X-16.456-4/16

    In dezelfde zitting van de gemeenteraad wordt eveneens de ontwerpovereenkomst goedgekeurd die gesloten zal worden met de tussenkomende partij. Dit is het derde bestreden besluit.

  6. Op 4 januari 2016 verleent het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Zaventem de gevraagde verkavelingsvergunning.

    IV. Ontvankelijkheid van het beroep

    10. In haar memorie van antwoord werpt de verwerende partij een exceptie van niet-ontvankelijkheid op wegens het ontbreken van het vereiste belang. De verwerende partij stelt dat het gebied, waarbinnen de verkaveling “Matexi” gelegen is, door het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel” werd herbestemd van agrarisch gebied naar een gebied bestemd voor wonen en aan wonen verwante...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT