Décision judiciaire de Raad van State, 22 septembre 2017

Date de Résolution22 septembre 2017
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 239.193 van 22 september 2017 in de zaak A. 215.848/X-16.228.

In zake : Vera MEERSMAN bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Jürgen De Staercke kantoor houdend te 9550 Hillegem Dries 77 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Veerle Tollenaere kantoor houdend te 9000 Gent Koning Albertlaan 128 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 13 mei 2015, strekt tot de nietigverklaring van : a) het besluit van de Vlaamse Minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand van 27 februari 2014 “tot vaststelling van een ontwerp van lijst van als monument te beschermen twee welkomstbomen en boerenhuis in Zottegem (Velzeke-Ruddershove)”;

  1. het besluit van de Vlaamse minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed van 5 maart 2015 “tot bescherming als monument van de twee welkomstbomen en een boerenhuis in Zottegem (Velzeke-Ruddershove)”.

X-16.228-1/19

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoekster heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Van Mingeroet heeft een verslag opgesteld.

Verzoekster heeft een laatste memorie ingediend. De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 23 juni 2017.

Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Jürgen Staercke, die verschijnt voor verzoekster, en advocaat Veerle Tollenaere, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Van Mingeroet heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3. Het aan de Schoolstraat 83 te Zottegem (Velzeke-Ruddershove) gelegen onroerend goed bestaat uit een vierkantshoeve (hierna: de vierkantshoeve) met omliggende weiden. De helft van dit onroerend goed is in eigendom van Emiel Michiels, de oom van verzoekster. De andere helft was tot

X-16.228-2/19

aan haar overlijden op 16 januari 2015 in eigendom van Zoë Michiels, de moeder van verzoekster die, net als de broer van verzoekster, als domicilieadres Provinciebaan 219 te Zottegem heeft. Ten gevolge van dit overlijden is verzoekster, evenals haar broer en zus, mede-eigenaar geworden van de laatstgenoemde helft.

De noordwestelijke vleugel van de vierkantshoeve bestaat uit een boerenhuis met een breedte van ongeveer 17 meter, met links daarvan, een poortgebouw met een breedte van ongeveer 5 meter. Aan de straatkant van de noordwestelijke vleugel staat links en rechts van de inkomdeur een leilinde.

Ter verduidelijking volgen hierna een schematische weergave van de plaatselijke toestand, evenals een foto van de straatgevel van de noordwestelijke vleugel uit het administratief dossier.

X-16.228-3/19

4. Op 3 oktober 2013 maakt het agentschap Onroerend Erfgoed een nota op waarin wordt voorgesteld om voor de twee leibomen en de noordwestelijke vleugel van de vierkantshoeve de procedure voor bescherming als monument te starten (hierna: de motiveringsnota). In de motiveringsnota wordt onder meer het volgende overwogen:

“Het boerenhuis is op traditionele wijze met de erfgevel naar het zuidoosten gericht, de meer gesloten achtergevel bevindt zich aan de straatzijde. Zoals typerend voor de Vlaamse boerenhuisbouw vertoont het boerenhuis een langgerekte rechthoekige plattegrond en telt het één bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen. Het dakschild aan de erfzijde loopt door boven het lagere aanleunende poortgebouw. De woning zelf is zeven traveeën breed met een opstand overeenkomstig de gebruikelijke indeling van de boerenwoning waarbij de vensters in de erfgevel of voorzijde gegroepeerd zijn per twee. De voor- en achterdeur liggen tegenover elkaar verbonden door een gang De ingangsdeur aan de straat is geflankeerd door twee welkomstlinden met een uitzonderlijke vorm als oude leilinden.

Het boerenhuis is geconstrueerd in verankerde baksteenbouw met gecementeerde plint met schijnvoegen; de linker gevelhoek aan de erfzijde vertoont ter hoogte van de plint natuurstenen hoekstenen.

De erfgevel is gewit onder de getrapte bakstenen daklijst. De zijgevel, palend aan het poortgebouw van de hoeve, is tegen het vrijstaande gedeelte voorzien van een cementering met afgeronde uitspringende schijnvoegen; de geveltop uitlopend op een schoorsteen draagt een groot topanker met krulmotieven. Binnen de doorrit van de poort vertoont het boerenhuis in de geveltop een zolderlaaddeur en een gedicht zoldervenster. Aangepast zoldervenster met houten latei in de andere zijpuntgevel van het boerenhuis.

Uitwendig bewaart het boerenhuis muuropeningen met bouwkenmerken die typerend zijn voor de 18de eeuw. In de erfgevel is de hoge voordeur gevat in een steekboogvormige uitspringende vlakke omlijsting met gebogen druiplijst. Het omlijste ovale bovenlichtje is voorzien van decoratief smeedijzeren traliewerk onder bekronend omlijst beeldnisje met kruisje. De deurdrempel wordt voorafgegaan door een halfronde bakstenen stoep.

De lagere achterdeur aan de bakstenen straatzijde is gevat in een witgeschilderde omlijsting met druiplijstje en op neuten, eveneens vergezeld van een ovaal bovenlichtje met gelijkaardig decoratief smeedijzeren traliewerk

De hoge steekboogvensters in de erfgevel zijn uitgevoerd met sponning, luikduimen en gevat in uitspringende vlakke rechthoekige omlijstingen met oren. Het schrijnwerk van de ramen dateert vermoedelijk uit begin 20ste eeuw. Vensterbanken uitgevoerd in hardsteen. In de straatgevel komen kleine bijna vierkante vensteropeningen voor met houten latei, vroeger met luikjes en tralies (enkele ervan met bewaarde luikduimen).

Het interieur bewaart van de oorspronkelijke woning wellicht nog grosso modo de indeling met drie grote kamers aan de voorzijde van het huis

X-16.228-4/19

waaronder de centrale woonkamer en aanpalende opkamer boven tweedelige gewelfde kelder. De geschilderde binnendeuren dateren van omstreeks 1900 of begin 20ste eeuw.

Er werd geen toestemming verleend om het interieur te fotograferen. [...]

Zeldzaamheid: De laatste afgelopen decennia is de historische hoevebouw als fenomeen sterk aan het verdwijnen. Het 18de eeuwse boerenhuis met zijn uitgesproken kenmerken voor die periode bezit hierdoor een ontegensprekelijk zeldzaam karakter.

[...]

Herkenbaarheid: Het boerenhuis bezit een grote herkenbaarheid zowel door zijn typische kenmerken naar volume en uitwerking als naar toegepaste stijlelementen voornamelijk in de omlijstingen van de muuropeningen.

[…]

Gaafheid en authenticiteit: Afgezien van het in 1904 vernieuwde en aangepaste pannen zadeldak behield het boerenhuis globaal gezien zijn authentiek voorkomen. In de straatgevel werd het oorspronkelijk schrijnwerk van vensters en deur door kunststof vervangen, doch er zijn archieffoto’s...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT