Décision judiciaire de Raad van State, 27 juillet 2017

Date de Résolution27 juillet 2017
JuridictionUDN
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE XIIe VAKANTIEKAMER

A R R E S T

nr. 238.888 van 27 juli 2017 in de zaak A. 222.585/XII-8403

In zake: 1. de CVBA AVAPARTNERS - ARCHITECTS &

PLANNERS 2. de BVBA DE SMET VERMEULEN ARCHITECTEN 3. de CVBA ARCH & TECHO ARCHITECTURE AND PLANNING

bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Jo Goethals kantoor houdend te 8800 Roeselare Kwadestraat 151B/41 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

de UNIVERSITEIT GENT bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Luk De Schrijver kantoor houdend te 9090 Melle Brusselsesteenweg 326 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van de vordering

  1. De vordering, ingesteld op 7 juli 2017, strekt tot de schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de tenuitvoerlegging van “de beslissing (het gemotiveerd selectiebesluit) van de bevoegde diensten van de Universiteit Gent van 7 juni 2017, goedgekeurd door de Regeringscommissaris op 15 juni 2017 houdende de selectie van 5 gegadigden van de overheidsopdracht „Beperkte offerteaanvraag met Europese bekendmaking inzake de architectuuropdracht voor nieuw studentenverblijf Campus Sterre en Campus Heymans‟.”

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een nota en een administratief dossier ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 19 juli 2017, om 11 uur.

    Staatsraad Johan Bovin heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Jo Goethals, die verschijnt voor de verzoekende partijen, en advocaat Luk De Schrijver, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Luc Vermeire heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. De verwerende partij schrijft een “architectuuropdracht - studieopdracht” uit met als voorwerp “Nieuwbouw studentenverblijf Campus Sterre” en “Nieuwbouw studentenverblijf met restaurant, campus Heymans”.

    De gunningswijze is de beperkte offerteaanvraag met Europese bekendmaking. De opdracht wordt bekendgemaakt in het Bulletin der Aanbestedingen en in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Op de oproep tot kandidaatstelling is de “Selectieleidraad opdracht voor aanneming van diensten - Oproep tot kandidaatstelling - architectuuropdracht - studieopdracht Nieuwbouw studentenverblijf Campus

    Sterre Nieuwbouw studentenverblijf met restaurant, campus Heymans” (hierna: Selectieleidraad) van toepassing.

    3.2. Rubriek II.1.5) van de aankondiging bevat de volgende korte beschrijving van de opdracht:

    “De Universiteit Gent plant de bouw van 2 studentenverblijven met een totale capaciteit van 567 units. Een home wordt voorzien op campus Sterre (Krijgslaan 281 te Gent); 1 home wordt voorzien op campus Heymans (UZ Gent, De Pintelaan 185 te Gent). Op campus Heymans wordt ook een nieuw studentenrestaurant voorzien. Ook dit maakt deel uit van de opdracht. Het restaurant omvat in hoofdzaak een verbruiksruimte met 320 zitplaatsen, een bedieningsruimte en freeflow, afwaskeuken, regeneratiekeuken, opslag, koel- en vriesruimte, sanitair, …

    De opdracht omvat de opmeting van de bestaande toestand, de studie en opvolging van de werken en omvat de architectuur, alle technieken en prestaties in het kader van energieprestatieregelgeving, Vlarea en duurzaamheid.”

    De Selectieleidraad beschrijft onder punt 3 “Voorwerp en beschrijving van de opdracht” de opdracht als volgt:

    “Eén home wordt voorzien op campus Sterre; 1 home wordt voorzien op campus Heymans. Op campus Heymans wordt ook een nieuw studentenrestaurant voorzien. Ook dit maakt deel uit van de opdracht. Het restaurant omvat in hoofdzaak een verbruiksruimte met 320 zitplaatsen, een bedieningsruimte en freeflow, afwaskeuken, regeneratiekeuken, opslag, koel- en vriesruimte, sanitair,…..

    De homes kaderen in het anderswonen at ugent-project en zullen de principes hiervan volgen. Dit betekent onder meer dat studentenkamers worden geclusterd (per 5 of per 10). Elke cluster heeft een gemeenschappelijke keuken en sanitair.

    Er zal rekening gehouden worden met de meest recente versie van de ontwerprichtlijnen van Universiteit Gent, alsook met de actualisaties ervan.

    De opdracht omvat de opmeting van de bestaande toestand (omgeving waar de nieuwbouwen komen), de studie en opvolging van de werken en omvat de architectuur, stabiliteit, alle technieken (HVAC, sanitair, elektriciteit, liften, brandbestrijding, akoestiek...) en prestaties in het kader van energieprestatieregelgeving, Vlarea en duurzaamheid. De opdracht omvat alle taken om tot de uitvoering van de werken te kunnen komen (uitwerken bouwprogramma, schetsontwerpen, voorontwerpen, bouwaanvraagdossier, aanbestedingsdossier,...), de gebouwen in gebruik te kunnen nemen (asbuiltdossiers, postinterventiedossier, evacuatieplannen,...) en de controle op de uitvoering. Alles moet worden uitgevoerd met oog voor budget, kwaliteit en timing.

    Het studieluik omvat:

    Opmeting bestaande toestand in TAW-peilen en Lambertcoördinaten Eventuele opmaak sloopinventaris

    Opmaak van alle nodige vergunningsdossiers en eventuele subsidiedossiers Architectuurstudie m.i.v. binneninrichting, vast meubilair en buitenaanleg met fietsenstallingen

    Stabiliteitsstudie

    Studie technieken

    HVAC-installaties

    Elektrische installaties m.i.v. telefonie, data, branddetectie, toegangscontrole, liften, astrid-dekking, GSM-ontvangst...

    Sanitair, piping, brandbestrijding, speciale gassen,....

    Recuperatie hemelwater

    Energetische aspecten m.i.v. alle prestaties in het kader van energieprestatieregelgeving, inclusief haalbaarheidsstudie.

    Technische en bouwfysische problemen dienen op structurele en duurzame wijze te worden aangepakt. De energieprestatie van het gebouw dient minimaal E30 (BEN) te zijn. Het gebouw dient te beantwoorden aan de hedendaagse comforteisen. Er zal worden voldaan aan alle relevante wettelijke en reglementaire bepalingen. Hieronder vallen onder andere de eisen die gesteld worden door de brandweer, bijvoorbeeld met betrekking tot compartimentering en evacuatie.

    Het gebouw moet voldoen aan de nieuwe Vlaamse verordening inzake toegankelijkheid van gebouwen. Het gebouw dient volledig publiek toegankelijk te zijn.

    Belangrijk zijn:

    De veiligheid van de gebruikers

    De eenvoud om het gebouw te beheren op vlak van onderhoud en rationeel energieverbruik

    De optimale werking van de technische uitrustingen van de gebouwen.

    De beveiliging van het complex

    Een aangenaam complex met aandacht voor groen (zowel bij de omgevingsaanleg, maar mogelijks kunnen groene elementen worden geïntegreerd in en rond het gebouw. Hierbij wordt voldoende rekening gehouden met onderhoudsvriendelijkheid)

    Voor elk gebouw afzonderlijk dient een volledig apart dossier te worden opgemaakt. De gebouwen zullen apart worden aanbesteed en apart worden opgevolgd. De studie en uitvoering van de gebouwen zullen mogelijks verschoven zijn in de tijd ten opzichte van elkaar. Beide gebouwen dienen uiterlijk in februari 2022 voorlopig te worden opgeleverd.

    Het totale beschikbare bouwbudget is 27.500.000 EUR excl BTW voor de nieuwbouw homes 2.100.000 EUR excl BTW voor het nieuwbouwrestaurant

    Totaal: 29,6 milj EUR excl BTW

    Oppervlakte studentenhome voor 567 kamers met ondersteunende lokalen: +/-14.500 m² (voor beide gebouwen samen)

    Oppervlakte restaurant met 320 zitplaatsen: +/-1.000 m²

    In het tweede deel van de procedure voor de aanstelling van een studiebureau zal aan de geselecteerde bureaus een offerte worden gevraagd waarin via gunningscriteria gepeild wordt naar de visie op de opdracht, plan van aanpak en ereloon, maar ook zal een verkennende studie voor de optimale inplanting van de home en studentenrestaurant op campus Heymans worden gevraagd. Het studiegebied is in bijlage gevoegd. Na de selectie van max. 5 combinaties van studiebureaus zal een info-sessie worden georganiseerd voor de geselecteerden waarop de vraag voor de verkennende studie zal worden toegelicht en waar de studiebureaus vragen kunnen stellen.

    De niet-weerhouden combinaties van studiebureaus zullen voor de opmaak van hun offerte inclusief studie voor de inplanting van home en resto op campus Heymans een vergoeding krijgen van 1.500 EUR incl BTW.”

    3.3. De Selectieleidraad beschrijft onder punt 5 de “Gunningswijze” als volgt:

    “5. Gunningswijze

    De opdracht wordt gegund via een (Europese) beperkte offerteaanvraag. De procedure bestaat uit twee afzonderlijke fasen: a. In een eerste - huidige - fase worden maximum 5 studieteams geselecteerd - voor zover er geschikte kandidaten zijn - op basis van

    - De teamsamenstelling: samenstelling en bekwaamheid - Ervaring met opmaken gelijkaardige studies (zelf opgegeven referentieprojecten) b. In een tweede fase wordt de opdracht gegund aan de voordeligste regelmatige inschrijver, rekening houdend met de gunningcriteria (visie op de opdracht en verkennende studie inplanting campus Heymans, plan van aanpak en ereloon), die in het bestek dat aan de gegadigden wordt toegestuurd, worden verduidelijkt.”

    Onder het hiervoor weergegeven punt 3 “Voorwerp en beschrijving van de opdracht” wordt eveneens verwezen naar de tweede fase “na de selectie van max. 5 combinaties van studiebureaus”.

    Ook de aankondigingen in het Bulletin der Aanbestedingen en in Publicatieblad van de Europese Unie vermelden in “Afdeling IV: Procedure” dat het gaat om een niet-openbare procedure en onder Rubriek IV.1.2 “Beperkingen op het aantal ondernemingen dat verzocht wordt in te schrijven of deel te nemen (niet-openbare procedures en onderhandelingsprocedures, concurrentiegerichte dialoog)” wordt bij “Beoogd minimumaantal” het getal vijf vermeld.

    De aankondigingen vermelden onder punt III.2.3) inzake “Vakbekwaamheid” bij “Inlichtingen en formaliteiten om na te gaan of aan de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT