Décision judiciaire de Raad van State, 20 juillet 2017

Date de Résolution20 juillet 2017
JuridictionUDN
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE XIIe VAKANTIEKAMER

A R R E S T

nr. 238.851 van 20 juli 2017 in de zaak A. 222.573/XII-8402

In zake: de BVBA COMPAREX SOFTWARE BELGIUM bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Sam Verbeke kantoor houdend te 3001 Heverlee Tervuursesteenweg 133/2 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

de CVBA INTERCOMMUNALE SIBELGA bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Patrik De Maeyer kantoor houdend te 1160 Brussel Tedescolaan 7 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van de vordering

  1. De vordering, ingesteld op 5 juli 2017, strekt tot de schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de tenuitvoerlegging van “[d]e beslissing van Sibelga, coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid van publiek recht […] van 21 juni 2017 waarbij de opdracht SIB17LF2201D – Software license acquisition niet wordt gegund aan Comparex Software Belgium bvba en wordt gegund aan de enige andere inschrijver”.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een nota en een administratief dossier ingediend.

    XII-8402-1/14

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 18 juli 2017, om 11.00 uur.

    Staatsraad Pierre Barra heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Sam Verbeke, die verschijnt voor de verzoekende partij en advocaten Patrick De Maeyer en Laurens De Brucker, die verschijnen voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Auditeur Frederic Eggermont heeft een andersluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. De verwerende partij schrijft op 16 februari 2016 een overheidsopdracht voor diensten uit met toepassing van een onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. Het betreft een overheidsopdracht in de speciale sectoren. Het voorwerp is, enerzijds, het beheer van de licenties van alle soorten Commercial Off-the-Shelf (COTS) software die de verwerende partij via deze opdracht of een andere procedure aankoopt en, anderzijds, de aankoop van bepaalde licenties en apparaten, waarbij de opdrachtnemer optreedt als tussenpersoon of Value Added Reseller.

    3.2. De opdracht wordt gepubliceerd in het Bulletin der Aanbestedingen en in het Supplement van het Publicatieblad van de Europese Unie.

    3.3. Er zijn drie inschrijvers, waaronder de verzoekende partij, die alle worden geselecteerd en gevraagd om een offerte in te dienen.

    XII-8402-2/14

    3.4. Bij de opening van de offertes op 12 december 2016 heeft slechts de verzoekende partij binnen de voorgeschreven termijn een offerte ingediend.

    3.5. De offerte van de verzoekende partij wordt als onregelmatig beoordeeld omdat de offerte niet beantwoordt aan het bestek en de voorwaarden die door de verwerende partij werden opgelegd. De verwerende partij besluit bijgevolg om de opdracht niet te gunnen omdat er geen enkele regelmatige offerte werd ingediend.

    De verzoekende partij wordt op 17 januari 2017 in kennis gesteld van deze niet-gunningsbeslissing.

    3.6. Vervolgens beslist de verwerende partij op 8 februari 2017, met toepassing van artikel 53, § 2, 1°, d), van de wet van 15 juni 2006 ‘overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten’, een nieuwe overheidsopdracht uit te schrijven met toepassing van een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

    3.7. Het voorwerp van de opdracht wordt omschreven als, enerzijds, het beheer van een park van assets bestaande uit elk type software aangekocht door de verwerende partij, via deze opdracht of een andere procedure, en, anderzijds, de aankoop van bepaalde licenties als tussenpersoon of Value Added Reseller.

    De voorziene duur van het contract is zes jaar, waarvan een vaste schijf van vier jaar en twee hernieuwbare schijven van 12 maanden. De vermoedelijke datum van inwerkingtreding is 1 september 2017.

    Inzake de gunningscriteria en de beoordeling van de offertes wordt in het bestek onder hoofdstuk 3 ‘Bepalingen verbonden aan de procedure voor het indienen van de offerte’, 3.5 ‘Gunning’ vermeld:

    XII-8402-3/14

    ”.

    Onder hoofdstuk 8 ‘Prijs en economische aspecten’ wordt vermeld:

    “8.2 Kosten in verband met bestaande assets 8.2.1 Kosten met betrekking tot de vernieuwing en de bijkomende aankopen Deze activiteiten zullen het voorwerp uitmaken van forfaitaire recurrente prestaties. 8.2.1.1 Vernieuwing van Assets vermeld in de inventaris De Opdrachtnemer factureert voor de activiteiten gedefinieerd in Paragraaf 4.2.1.1 een marge op de prijs voor de vernieuwing van het Asset in kwestie. Deze marge varieert naargelang van het te vernieuwen bedrag van het onderliggende Asset berekend op jaarbasis - Minder dan 25.000 € - 25.000 tot 100.000 € - Meer dan 100.000 €

    De inschrijver geeft in Ann-A-04 de voorgestelde percentages...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT