Décision judiciaire de Raad van State, 6 juin 2017

Date de Résolution 6 juin 2017
JuridictionUDN
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE XIIe KAMER

A R R E S T

nr. 238.425 van 6 juni 2017 in de zaak A. 222.151/XII-8373

In zake: 1. de NV VIABUILD 2. de NV HERBOSCH-KIERE samen vormend een tijdelijke handelsvennootschap bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Arnold Gits en Elias Gits kantoor houdend te 8500 Kortrijk

President Kennedypark 31 A bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF VOOR VAST-GOEDBEHEER EN STADSPROJECTEN ANTWERPEN (AG VESPA) bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Annelies Verlinden en Jackie Joossen kantoor houdend te 1050 Brussel

Louizalaan 106 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van de vordering

  1. De vordering, ingesteld op 8 mei 2017, strekt tot de schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de tenuitvoerlegging van: - “Besluit van het Directiecomité van AG Vespa van 21 april 2017 (betekend met aangetekende brief van 24 april 2017) tot stopzetting van de lopende aanbesteding met dossier nr. AG VESPA/SAW/SK/SAZ/BE08 voor fase 1 van de aanleg van de Sint-Andries en Zuid” - “Opvolgend besluit van het Directiecomité van AG Vespa van 21 april 2017

    (betekend met aangetekende brief van 24 april 2017) tot plaatsing van een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking met dossier nr. AG

    XII-8373-1/12

    VESPA/SAW/SK/SAZ/BE09 voor fase 1 van de aanleg van de Sint-Andries en Zuid”.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een nota ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 23 mei 2017, om 10.00 uur.

    Kamervoorzitter Dierk Verbiest heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Elias Gits, die verschijnt voor de verzoekende partijen, en advocaten Lieven Annaert, Jackie Joosen en Florence Van Durme, die loco advocaat Annelies Verlinden verschijnen voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Auditeur Ines Martens heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. In het kader van het masterplan Scheldekaaien schrijft het Autonoom Gemeentebedrijf voor vastgoedbeheer en stadsprojecten Antwerpen (AG VESPA) een opdracht uit voor werken voor de heraanleg van het openbaar domein ter hoogte van de wijken Sint-Andries en Zuid en voor de bouw van een was- en overslagplaats voor veegwagens.

    De opdracht wordt een eerste keer in de markt geplaatst met een open aanbesteding. In het kader van deze procedure wordt slechts één offerte

    XII-8373-2/12

    ingediend, namelijk door de nv Stadsbader. De opdracht wordt stopgezet omdat het offertebedrag niet binnen de voorziene projectkost valt.

    3.2. Vervolgens wordt een nieuwe aanbestedingsprocedure opgestart met bekendmaking in het Bulletin der Aanbestedingen van 7 februari 2017 en in het Publicatieblad van de Europese Unie van 9 februari 2017. De opdracht is onderworpen aan het bestek AG VESPA/SAW/SK/SAZ/BE08 “Heraanleg van de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries en Zuid fase 1”. In dit bestek worden de kwalitatieve selectievereisten, meer bepaald wat het aantal gevraagde referenties betreft, enigszins afgezwakt ten opzichte van de vereiste referenties in het vorige bestek.

    Er worden ditmaal twee offertes ingediend, namelijk door: 1) de thv Artes Roegiers-Artes Depret-Stadsbader 2) de thv Viabuild – Herbosch-Kiere (de verzoekende partijen).

    3.3. De offertes worden onderzocht en er wordt op 21 april 2017 een gunningsverslag opgesteld door het aangestelde studiebureau. In dit verslag wordt als besluit vermeld:

    “De laagste regelmatige bieder is: THV Viabuild – Herbosch-Kiere voor het bedrag van €12.029.021,77 (excl. btw) voor de basismeetstaat.

    Wij wijzen erop dat het bedrag substantieel hoger is dan de raming en het voorziene budget van het project.”

    3.4. Op 24 april 2017 beslist het directiecomité van AG VESPA om de lopende aanbesteding voor fase 1 van de aanleg van de Sint-Andries en Zuid stop te zetten. In de beslissing wordt overwogen:

    “Het offertebedrag is % meer dan het ramingsbedrag. Deze projectkost valt niet meer binnen de totale oorspronkelijk vooropgestelde projectkost. Gezien het feit dat het offertebedrag niet binnen de voorziene projectkost valt, wordt in overleg met de medeopdrachtgevers geadviseerd om de lopende procedure af te sluiten zonder gunning wegens onaanvaardbare hoge prijzen.

    Artikel 1

    Het directiecomité van AG VESPA beslist tot stopzetting van de lopende aanbesteding wegens onaanvaardbare hoge prijzen.”

    XII-8373-3/12

    Dit is de eerste bestreden beslissing.

    Bij aangetekend verstuurd schrijven, gedateerd op 24 april 2017, wordt kopie van de bestreden beslissing samen met het aanbestedingsverslag aan de inschrijvers toegezonden.

    3.5. Eveneens op 24 april 2017 beslist het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT