Décision judiciaire de Raad van State, 26 janvier 2017

Date de Résolution26 janvier 2017
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VIIe KAMER

A R R E S T

nr. 237.161 van 26 januari 2017 in de zaak A. 215.251/VII-39.350.

In zake : 1. de STAD WERVIK 2. de GEMEENTE ZONNEBEKE 3. Bertin BOUDRY 4. Jan BOUCKAERT 5. Antoon DEWULF 6. Christine VANDELANNOOTE bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Antoon Lust en Jacky d‟Hoest kantoor houdend te 8310 Assebroek - Brugge Baron Ruzettelaan 27 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Steve Ronse en Isabelle Verhelle kantoor houdend te 8500 Kortrijk Beneluxpark 27B bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij : de NV ASPIRAVI bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Joris De Pauw kantoor houdend te 2800 Mechelen Schaliënhoevedreef 20 T bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 9 maart 2015, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw van 28 december 2014 waarbij de beroepen ingesteld tegen de

beslissing van de deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen van 10 juli 2014 houdende het verlenen van de milieuvergunning aan de NV Aspiravi voor het exploiteren van drie windturbines, gelegen aan de A19, ter hoogte van de Beselarestraat, te Geluwe (Wervik), gedeeltelijk gegrond worden verklaard, aan de in eerste aanleg verleende vergunning een bijzondere exploitatievoorwaarde wordt toegevoegd en de overige bepalingen van de beroepen beslissing worden bevestigd.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord en de verzoekende partijen hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

De tussenkomende partij heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 6 mei 2015. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

Auditeur Dieter Decock heeft een verslag opgesteld.

De verwerende partij heeft een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verzoekende partijen en de tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 8 december 2016.

Kamervoorzitter Eric Brewaeys heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Bart De Becker, die loco advocaat Antoon Lust verschijnt voor de verzoekende partijen, advocaat Deborah Smets, die loco advocaat Steve Ronse verschijnt voor de verwerende partij, en advocaat Joris De Pauw, die verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

Auditeur Dieter Decock heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. De tussenkomende partij dient op 5 maart 2014 een milieuvergunningsaanvraag in voor de exploitatie van drie windturbines, gelegen aan de A19, ter hoogte van de Beselarestraat, te Geluwe (Wervik).

3.2. Op 10 juli 2014 verleent de deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen de gevraagde vergunning. Zij legt twee bijzondere exploitatievoorwaarden op.

3.3. Onder meer de huidige verzoekende partijen stellen een administratief beroep in tegen deze vergunningsbeslissing.

3.4. De adviezen van het Vlaams Energieagentschap, het Agentschap voor Natuur en Bos, de afdeling Ruimte Vlaanderen, het directoraat-generaal Luchtvaart, de afdeling Milieuvergunningen en de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie (hierna: GMVC) zijn gunstig of voorwaardelijk gunstig. Het advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed is ongunstig.

Het advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed luidt:

“ONDERZOEK

In de aanvraag wordt de bouw van 3 gelijke turbines voorzien met een maximaal vermogen van 3 MW en een tiphoogte van maximaal 200m.

De voorliggende stedenbouwkundige aanvraag van 3 windturbines is niet gelegen in of in de nabijheid (

monumenten, landschappen, stads- en dorpsgezichten, archeologische monumenten, archeologische zones of ankerplaatsen. In de lokalisatienota wordt een overzicht gegeven van de meest nabijgelegen panden uit de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed. De windturbines staan op meer dan 250m van vastgesteld bouwkundig erfgoed. Er worden m.a.w. geen items gesloopt in het kader van voorliggende aanvraag.

De windturbines worden gebouwd in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Het gebied is een open ruimte gebied met overwegend agrarisch gebruik. De windturbines sluiten niet aan op een bedrijventerrein of een stedelijke kern.

De windturbines sluiten aan op de snelweg A19. De windturbines worden op ongeveer 60m van de rand van de langsgracht ingeplant en zijn dus gelinieerd aan de snelweg. De turbines kennen een duidelijke ritmering en staan op ongeveer gelijke afstand van elkaar en op gelijke afstand van de snelweg.

De aanwezige snelweg heeft echter geen grote ruimtelijke en visuele impact. De snelweg ligt tussen Geluwe en Geluveld in een dal (25mTAW) op maaiveldniveau. Ten noorden en ten zuiden van de snelweg klimt het reliëf op tot 40 mTAW. Vanaf de top t.h.v. Terhand (hoogte 42,5m) en langs de Kampstraat zijn er ruime ongerepte vista‟s. Hierbij verdwijnt de snelweg in het ruime en onverstoorde vergezicht. (…) Er is enkel een beperkt impact van de hoogspanningsleiding. Dit is echter een kleine luchtleiding van 150kV.

[…]

Het ontbreken van verlichting, de aanwezige kleine landschapselementen en het reliëf leiden tot een goede integratie van de snelweg in het landschap. De bruggen zijn lokaal wel duidelijk aanwezig in het landschap. De aanwezigheid wordt geaccentueerd onder de vorm van groene oases die gevormd worden door de dichte beplanting op de taluds.

Het project ligt niet in de meest waardevolle landschappen van Vlaanderen maar het sluit echter ook niet aan op een bedrijventerreinen en/of stedelijke gebieden.

Het landschap is er nagenoeg niet verstoord door harde functies of structuren. Door het uitgesproken reliëf zijn er ruime en onverstoorde vergezichten.

De bouw van windturbines zal leiden tot een ernstige verstoring van dit landschap.

De turbines zijn enkel gelinieerd aan op de snelweg. De snelweg is echter niet dominant aanwezig in het landschap en heeft m.a.w. geen grote ruimtelijke en visuele impact. Hij is niet ruimtelijk structurerend in het landschap. Een uitzondering hierop vormen de bruggen over de snelweg. Deze vormen echter groene kernen in het golvende landschap.

Er zijn m.a.w. geen ruimtelijke structurerende elementen met een visuele impact waaraan de bouw van windturbines kan gekoppeld worden. Omwille de goede integratie van de snelwegweg in het waardevolle landschap, vormt de weg voor het agentschap Onroerend Erfgoed geen aanknopingspunt en is de bouw van windturbine‟s niet gewenst”.

De GMVC adviseert als volgt:

“Overwegende dat de inrichting is gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied;

Overwegende dat agrarische gebieden bestemd zijn voor de landbouw in ruime zin; dat behoudens bijzondere bepalingen agrarische gebieden alleen de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar landbouwbedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven mogen bevatten.

Overwegende dat landschappelijk waardevolle gebieden, gebieden zijn waarvoor bepaalde beperkingen gelden met als doel het landschap te beschermen of aan landschapsontwikkeling te doen; dat in deze gebieden alle handelingen en werken worden uitgevoerd die overeenstemmen met de in grondkleur aangegeven bestemming voor zover zij de schoonheidswaarde van het landschap niet in gevaar brengen;

Overwegende dat de exploitatie geen (para-) agrarische activiteit betreft en bijgevolg niet bestemmingsconform is; dat echter in de Vlaamse Codex voor Ruimtelijke Ordening (VCRO) een afwijkingsmogelijkheid voorzien is; dat volgens artikel 4.4.9, § 1, van de VCRO er afgeweken kan worden van de bestemmingsvoorschriften, indien het aangevraagde kan worden vergund op grond van de voor de vergelijkbare categorie of subcategorie van gebiedsaanduiding bepaalde standaardtypebepalingen, vermeld in de bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van 11 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en de inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen, zoals de tekst ervan is vastgesteld bij het besluit van 11 april 2008; dat de bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van 11 april 2008 tot vaststelling van nadere regels met betrekking tot de vorm en de inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen (11 april 2008) vermeldt als typevoorschrift voor de categorie landbouw onder andere: voor zover ze door hun beperkte impact de realisatie van de algemene bestemming niet in het gedrang brengen, zijn de volgende werken, handelingen en wijzigingen eveneens toegelaten: het aanbrengen van windturbines en windturbineparken, alsook andere installaties voor de productie van (hernieuwbare) energie of energierecuperatie;

Overwegende dat het ruimtelijk principe van gedeconcentreerde bundeling uit het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen algemeen voor de inplanting van de turbines verfijnd wordt in het principe van plaatsdeling; dat door windturbines zoveel mogelijk te bundelen het behoud van de nog resterende open ruimte in het sterk verstedelijkte Vlaanderen gegarandeerd wordt; dat de absolute voorkeur uitgaat naar het realiseren van windenergieopwekking door middel van clustering van windturbines, zoals in casu;

Overwegende dat de basis voor een verantwoorde inplantingswijze met betrekking tot windturbineprojecten vervat zit in het bundelings- en optimalisatieprincipe; dat in de eerste plaats er gestreefd moet worden naar een ruimtelijke concentratie van windturbines in de als prioritaire zoekgebieden omschreven...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT