Décision judiciaire de Raad van State, 2 décembre 2014

Date de Résolution 2 décembre 2014
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

A R R E S T

nr. 229.413 van 2 december 2014

  1. 207.904/V-1898

In zake: POULEUR Yvan, die woonplaats heeft gekozen bij advocaat Monique DETRY

De Praeterestraat 25 1050 Brussel

tegen:

  1. de Belgische Staat, vertegenwoordigd door de minister van Binnenlandse Zaken

  2. het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (F.A.N.C.)

    die woonplaats hebben gekozen bij advocaten Patrick HOFSTRÖSSLER en Aube WIRTGEN Louizalaan 99 1050 Brussel

    Tussenkomende partij:

    BENS Jan, die woonplaats heeft gekozen bij advocaat Dirk LINDEMANS Keizerslaan 3 1000 Brussel

    ------------------------------------------------------------------------------------------------- DE RAAD VAN STATE, Ve KAMER,

    I. Voorwerp van het beroep

    1. Met een op 7 februari 2013 ingediend verzoekschrift vordert Yvan POULEUR de nietigverklaring van het "koninklijk besluit van 5 december 2012 tot aanstelling van de heer Jan BENS tot directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle".

    V - 1898n - 1/26

    II. Verloop van de rechtspleging

    2. Met een op 9 april 2013 ingediend verzoekschrift vraagt Jan BENS als tussenkomende partij te mogen optreden.

    Bij een beschikking van 20 juni 2013 wordt die tussenkomst toegestaan.

    De memories van antwoord en van wederantwoord zijn regelmatig uitgewisseld.

    Jan BENS heeft op regelmatige wijze een memorie van tussenkomst ingediend.

    Eerste auditeur Gisèle BEECKMAN DE CRAYLOO heeft een verslag opgemaakt op grond van artikel 12 van de algemene procedureregeling.

    Van het verslag is aan de partijen kennis gegeven.

    De verzoekende partij en de tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend.

    Met een schrijven van 7 februari 2014 hebben de verwerende partijen laten weten dat ze geen laatste memorie zouden indienen.

  3. De partijen zijn opgeroepen om te verschijnen op de terechtzitting van 6 mei 2014.

    Staatsraad Jacques JAUMOTTE heeft verslag uitgebracht.

    Mr. Monique DETRY, advocaat, die voor de verzoekende partij verschijnt, Mr. Aube WIRTGEN en Mr. Danijela VULETIC, advocaten, die voor de verwerende partijen verschijnen, en Mr. Bert VAN HERREWEGHE, loco Mr. Dirk LINDEMANS, advocaat, die voor de tussenkomende partij verschijnt, zijn gehoord op de terechtzitting van 6 mei 2014.

  4. De zaak is uitgesteld tot de terechtzitting van 17 juni 2014 om de partijen in de gelegenheid te stellen schriftelijk inlichtingen te verstrekken in verband met de bijkomende vragen die tijdens de terechtzitting van 6 mei 2014 zijn gesteld.

    V - 1898n - 2/26

    De verwerende partijen hebben deze inlichtingen gegeven bij brieven van 20 mei en 3 juni 2014.

    De verzoekende partij heeft hetzelfde gedaan bij brieven van 19 mei en 3 juni 2014.

    Ook de tussenkomende partij heeft op 12 mei en 3 juni 2014 brieven gestuurd.

    Op de terechtizitting van 17 juni 2014 heeft staatsraad Jacques JAUMOTTE verslag uitgebracht.

    Mr. Monique DETRY, advocaat, die voor de verzoekende partij verschijnt, Mr. Danijela VULETIC, loco Mr. Patrick HOFSTRÖSSLER en Mr. Aube WIRTGEN, advocaat, die voor de verwerende partijen verschijnt, en Mr. Bert VAN HERREWEGHE, loco Mr. Dirk LINDEMANS, advocaat, die voor de tussenkomende partij verschijnt, zijn gehoord op de terechtzitting van 17 juni 2014.

    Eerste auditeur Gisèle BEECKMAN DE CRAYLOO heeft een met dit arrest eensluidend advies uitgebracht.

    De bepalingen betreffende het gebruik van de talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, zijn toegepast.

    III. Feiten

    De volgende feiten zijn dienstig voor het onderzoek van het beroep:

  5. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (F.A.N.C.) is een instelling van openbaar nut, opgericht bij de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. De bepalingen van die wet zijn in opeenvolgende stappen in werking getreden.

    Het Agentschap valt onder de wet van 16 maart 1954 betreffende de controle op sommige instellingen van openbaar nut. Het is een instelling van openbaar nut van categorie C.

    V - 1898n - 3/26

    6. De raad van bestuur van het Agentschap heeft in zijn vergadering van 7 mei 2010 beslist de selectieprocedure te starten met het oog op de aanstelling van een nieuwe directeur-generaal, daar deze functie vanaf 1 september 2011 openvalt wegens de pensionering van de zittende directeurgeneraal, Willy DE ROOVERE.

    Tijdens deze vergadering heeft de raad van bestuur van het Agentschap zijn auditcomité de opdracht gegeven overeenkomstig de beslissing en de richtlijnen van de raad van bestuur een privéselectiekantoor aan te wijzen om een directeur-generaal aan te werven. In het bestek dat de raad van bestuur heeft goedgekeurd, vermeldt de rubriek met betrekking tot de context van de selectieprocedure enerzijds dat de voorzitter van de raad van bestuur en de directeur-generaal tot een verschillende taalrol moeten behoren en anderzijds dat de huidige voorzitter van de raad van bestuur tot de Franse taalrol behoort. De rubriek met betrekking tot de diensten die de gekozen opdrachthouder moet presteren, vermeldt bovendien dat de overheidsopdracht erin bestaat een "shortlist" op te stellen met twee Franstalige en twee Nederlandstalige kandidaten die het best aan de vereisten van de functiebeschrijving voldoen, en dit volgens de methodologie van de opdrachtnemer.

    De overheidsopdracht voor de selectie van een directeur-generaal is op 22 september 2010 gegund aan het selectiebureau Korn Ferry Search International (hierna: "Korn Ferry").

  6. De oproep tot de kandidaten voor het mandaat van directeurgeneraal is op 6 oktober 2010 in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. Deze oproep tot de kandidaten bevat een beschrijving van de functie van directeurgeneraal, van de verantwoordelijkheden en van de vereiste bekwaamheden. De kandidaten zijn verzocht hun kandidatuur uiterlijk op 26 november 2010 in te dienen. Oproepen tot de kandidaten zijn zowel intern als in de Nederlandstalige en Franstalige gespecialiseerde pers en op de website van het Agentschap bekendgemaakt.

  7. Naar aanleiding van deze oproep hebben vier kandidaten, onder wie verzoeker, gesolliciteerd. Zeven personen, die Korn Ferry via een directe zoekactie en talentscouting heeft benaderd, onder wie Jan BENS, hebben eveneens hun kandidatuur ingediend.

    V - 1898n - 4/26

    9. De notulen van de vergadering van de raad van bestuur van het Agentschap van 24 februari 2011 luiden als volgt: " 2. Agendapunten

    De vergadering van de Raad van Bestuur heeft verder als voornaamste agendapunt het formuleren van een voorstel van benoeming van een Directeur-generaal van het FANC. Dit voorstel zal gericht worden aan de Regering.

    2.1. Verslag over de werkzaamheden van het auditcomité

    […]

    2.2. Voorstel van benoeming van Directeur-generaal

    De Voorzitter verwelkomt vervolgens de heer Erwin DE WOLF, Senior Client Partner bij Korn Ferry, aan wie hij het woord verleent, na een korte schets te geven van de opdracht die aan Korn ferry werd gegeven door de Raad van Bestuur.

    De opdracht van Korn Ferry bestaat er in om een voorstel van shortlist uit te werken bestaande uit twee Franstalige en twee Nederlandstalige kandidaten die het beste aan de vereisten van de functiebeschrijving voldoen, en dit volgens de methodologie van Korn Ferry.

    Deze methodologie moet zijn gebaseerd op objectieve criteria en rekening houden met de professionele vaardigheden, de gedragsvaardigheden, de opleiding en de ervaring van de kandidaat. Er dient vooral te worden nagegaan of de kandidaat ter zake over de nodige managementcapaciteiten beschikt om een sterk operationeel gerichte organisatie te leiden. Hij moet kunnen aantonen dat hij simultaan meerdere interne equipes van minimum 10 personen heeft aangestuurd.

    Al deze vaardigheden dienen te worden onderzocht door de opdrachthouder die hierover een rapport diende op te stellen, met daarin een duidelijke motivering met betrekking tot de opgestelde shortlist. Korn Ferry dient een standaard curriculum vitae van elke kandidaat voor te stellen, met een uitgebreide geschreven doorlichting van de competenties van de geselecteerde kandidaten ten opzichte van het functieprofiel.

    Er werd ook aan Korn Ferry gevraagd zelf, weze het via file search, weze het via head hunting, actief op zoek te gaan naar valabele kandidaten.

    Korn Ferry diende een gemotiveerd klassement op te stellen, bestaande uit een shortlist van vier kandidaten die volgens hem het best geschikt zijn voor de functie alsook een lijst van de afgewezen kandidaten die niet op de short-list voorkomen. Korn Ferry heeft deze shortlist toegelicht op de vergadering van het auditcomité en zo dadelijk ook op de vergadering van de Raad van Bestuur van het FANC en zal tevens aangeven waarom de andere kandidaten niet voldoen aan de functievereisten.

    De Voorzitter herinnert er vervolgens aan dat het FANC zelf heeft ingestaan voor de publicatie van het profiel in het Belgisch Staatsblad van 6 oktober 2010 en via de sites Selor, Stepstone/Jobat, Vacature/Reference en de website van het FANC, alsook via vacaturebericht intern binnen het Agentschap. Tegelijk werd het profiel ook op de website van het FANC bekendgemaakt. In de publicatie werd vermeld dat kandidaturen dienen te worden verstuurd naar Korn Ferry.

    V - 1898n - 5/26

    De Voorzitter stelt voor, teneinde de vergadering vlot te laten verlopen, te luisteren naar de volledige toelichting van de heer DE WOLF, en eventuele vragen te bewaren tot na de voorstelling van de short-list.

    Vervolgens geeft hij het woord aan de heer Erwin DE WOLF die een toelichting geeft bij de kandidaturen die hij heeft ontvangen, alsook bij het onderzoek ervan dat hij heeft uitgevoerd, alsook bij de positieve en aandachtspunten van de respectievelijke kandidaten.

    In eerste instantie geeft de heer DE WOLF een toelichting bij de gevolgde evaluatiemethode en de algemene methodologie van Korn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT