Arrêt nº 57016 de Conseil du Contentieux des Etrangers - IIde Kamer, 28 février 2011

ConférencierA. Wijnants
Date de Résolution28 février 2011
SourceConseil du Contentieux des Etrangers - IIde Kamer
PaysKosovo

nr. 57 016 van 28 februari 201 in de zaak RvV X/ II

In zake: X- X

Gekozen woonplaats: X

tegen:

de commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen.

DE WND. VOORZITTER VAN DE IIde KAMER,

Gezien het verzoekschrift dat Xen X die verklaren van Kosovaarse nationaliteit te zijn, o 13 november 2010 hebben ingediend tegen de beslissingen van de commissaris-generaa voor de vluchtelingen en de staatlozen van 13 oktober 2010. Gelet op artikel 51/4 van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot he grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen. Gezien de nota met opmerkingen en het administratief dossier van de verwerende partij. Gelet op de beschikking van 4 januari 2011 waarbij de terechtzitting wordt bepaald op 2 januari 2011. Gehoord het verslag van rechter in vreemdelingenzaken A. WIJNANTS. Gehoord de opmerkingen van advocaat K. HINNEKENS, die loco advocaat G.

VERGAUWE verschijnt voor de verzoekende partijen, en van attaché B. BETTENS, di verschijnt voor de verwerende partij.

WIJST NA BERAAD HET VOLGENDE ARREST:
  1. Over de gegevens van de zaak 1.1. De bestreden beslissing ten aanzien van eerste verzoeker is gesteund op d volgende motieven: "A. Feitenrelaas Volgens uw verklaringen bent u een Roma afkomstig uit Podujevo en bent u Kosovaar staatsburger. Op 9 maart 2001 diende u een eerste asielaanvraag in. U verklaarde bi deze gelegenheid S. S.(...) te heten. U verklaarde toen tijdens de oorlog van Kosovo i 1999 van Kosovo naar Titograd (het huidige Podgorica), Montenegro, te zijn gevlucht me uw toenmalige partner S. Z.(...) (O.V.(...)). Uw oudste dochter M.(...) werd in 2000 i Titograd geboren. In 2001 vluchtte u rechtstreeks van Titograd naar België, waar u op maart 2001 asiel aanvroeg. Op 26 maart 2001 werd door de Dienst Vreemdelingenzake in het kader van deze eerste asielaanvraag een beslissing van weigering van verblij genomen. Op 25 april 2001 werd deze beslissing door het Commissariaat-generaa bevestigd. U verliet België en op 11 april 2005 diende u onder de naam K. B. (...)

(O.V.(...)) een tweede asielaanvraag in, samen met uw toenmalige echtgenote J. R.(...).

Deze tweede asielaanvraag werd op 25 juli 2005 door de Dienst Vreemdelingenzake geannuleerd aangezien u bekend stond onder een andere naam, nl. S. S.(...). U verlie België hierop opnieuw. Op 12 oktober 2009 diende u samen met uw huidige partner D.

S.(...) (O.V.(...)) een derde asielaanvraag in. U diende uw asielaanvraag in onder d naam S. S.(...) maar verklaarde dat uw echte naam K. B.(...) is. U verklaarde bij uw eerst asielaanvraag gelogen te hebben over uw naam en uw verblijf in Montenegro en no andere zaken die u niet meer wist aangezien u zich niet meer herinnerde wat u bij u asielaanvraag in 2001 had verklaard. U verzweeg toen dat u tijdens de oorlog van Kosov in Podujevo bleef en twee dagen na het eindigen van de oorlog door vier Albanezen in u huis, samen met uw broer F.(...) (O.V.(...)) en uw eerste partner S. Z.(...), werd geslagen.

U vluchtte hierop naar een vluchtelingenkamp in Cesmin Lug (gemeente Mitrovica), waa u een vluchtelingen kaart kreeg. Uw oudste dochter M.(...) werd in 2000 in Cesmin Lu geboren. In 2001 vluchtte u van Cesmin Lug naar België. Onderweg verloor u u vluchtelingenkaart uit Cesmin Lug. Nadat u in België een beslissing van weigering va verblijf had ontvangen keerde u samen met uw partner S. Z.(...) terug naar he vluchtelingenkamp in Cesmin Lug, waar u in 2001 een nieuwe vluchtelingenkaart ontvin en in 2004 een Servische identiteitskaart. Op een keer in 2005 werd u samen met u broer F.(...) door de Servische politie tegengehouden buiten het kamp en geslagen. D agenten zeiden dat jullie Albanezen waren en weg moesten gaan van daar. Nog in 200 vroeg u een tweede keer asiel aan in België, ditmaal met uw echtgenote J. R.(...) met wi u in 2004 of 2005 officieel getrouwd was in Cesmin Lug, uw twee dochters uit uw relati met S. Z.(...) en uw broer K. F.(...). U legde toen, evenals uw echtgenote, uw Servisch identiteitskaart neer. Uw vluchtelingenkaart uit Cesmin Lug had u bij de familie van u echtgenote in Cesmin Lug achtergelaten. U reisde korte tijd later terug naar Cesmin Lug,

waarbij u de identiteitskaart van uzelf en uw echtgenote als waarborg aan de chauffeur

gaf. U kreeg uw documenten nooit terug. Uw broer F.(...) bleef in België. Nadat u dri dagen in Cesmin Lug had verbleven, verliet u uw echtgenote, bracht u uw twee dochter terug naar hun moeder die ook in Cesrnin Lug woonde en reisde u naar Subotica, Servië.

Uw vluchtelingenkaart liet u achter in Cesmin Lug. In Subotica leerde u D. S.(...) kenne en trok u bij haar in. U schreef zich niet in op de gemeente en ondernam geen stappen o nieuwe identiteitsdocumenten te verkrijgen aangezien u schrik had om teruggestuurd t worden naar Kosovo. U had in Subotica persoonlijk geen problemen, maar u zag ho andere Roma door de politie behandeld werden op de markt. Uzelf ontweek de politie e had in Servië nooit problemen met de Servische autoriteiten of burgers. In oktober 200 reisde u samen met uw huidige partner D. S.(...) naar België, waar u op 12 oktober 200 asiel aanvroeg. U wenst niet naar Kosovo terug te keren aangezien u niet meer met d Albanezen wenst samen te leven na alles wat ze de Roma hebben aangedaan. Ook naa Servië wenst u niet terug te keren aangezien u daar zonder familie leefde en u schrik ha zich aan te geven en dan teruggestuurd te zullen worden naar Kosovo. U legde gee documenten neer.

  1. Motivering Er dient opgemerkt te worden dat u er niet in geslaagd bent om een vrees voor vervolgin in de zin van de Vluchtelingenconventie of een reëel risico op het lijden van ernstig schade zoals bepaald in de definitie van subsidiaire bescherming aannemelijk te maken. Vooreerst dient opgemerkt te worden dat u noch uw identiteit, noch uw nationaliteit o overtuigende wijze heeft aangetoond. U legde ter staving van uw identiteit geen enke (overtuigend) document neer. Op 9 maart 2001 diende u een asielaanvraag in onder d naam S. S.(...). U kon deze identiteit niet toen niet staven met documenten. Tijdens u tweede asielaanvraag in 2005 verklaarde u plots K. B.(...) te heten. U staafde dez identiteit toen aan de hand van een Servische identiteitskaart, uitgereikt op 13 juni 2001 t Cesmin Lug. U bevestigde deze identiteit bij uw derde asielaanvraag op 12 oktober 2009,

    doch zonder documenten. Gevraagd naar de reden waarom u uw werkelijke identiteit, me name K. B.(...), bij uw eerste asielaanvraag verborgen hield, slaagde u er niet in ee afdoende antwoord te formuleren. U geraakte niet verder dan te stellen dat u hie inderdaad over had gelogen, maar dat u dit deed omdat u voor het eerst in het buitenlan was en u schrik had dat uw asielprocedure niet goed zou verlopen en dat u teruggestuur zou worden naar Kosovo (CGVS 3e AA p. 2, 3). Voorts kan erop gewezen worden dat ui onderzoek naar de authenticiteit van de door u in 2005 neergelegde identiteitskaart blijk dat het hier om een document gaat waaraan geen enkele bewijswaarde kan worde toegekend. Het op dit document vermelde JMBG-nummer, dat een uniek persoonlij identificatienummer is, is immers foutief samengesteld. Bovendien verklaarde u dat u u Servische identiteitskaart in 2004 ontving in Cesmin Lug (CGVS 3e AA p. 14) terwijl d datum van afgifte van deze identiteitskaart 13 juni 2001 is. Door het gebruik van een vals identiteit en een identiteitsdocument zonder objectieve bewijswaarde, waaruit nochtans u identiteit, uw nationaliteit en uw verblijfplaats zouden moeten blijken, hebt u de Belgisch autoriteiten op intentionele wijze trachten te misleiden. Een dergelijke handelswijze getuig geenszins van en is niet in overeenstemming te brengen met een daadwerkelijke vree voor vervolging in de zin van de Vluchtelingenconventie of een reëel risico op het lijde van ernstige schade zoals bepaald in de definitie van subsidiaire bescherming. Van ee asielzoeker mag immers redelijkerwijs verwacht worden dat deze zijn asielmotieven t allen tijde zo waarheidsgetrouw en volledig mogelijk uiteenzet en de bevoegd (asiel)instanties in het onthaalland correct inlicht over zijn identiteit, herkomst e vluchtmotieven. Door de voorgaande vaststellingen is uw algemene geloofwaardighei dan ook ernstig in het gedrang. Het feit dat u uw identiteit en uw nationaliteit helemaal nie op geloofwaardige wijze aantoont, is bovendien een element dat van dien aard is dat he voor mij onmogelijk maakt om een geloofwaardig zicht te krijgen op uw werkelijk achtergrond of reële situatie (betreffende de redenen waarom u uw land verlaten hebt, u eventuele relaties met de autoriteiten van uw land van herkomst, het eventuele risico va vervolging, enz.). Dat uw algemene geloofwaardigheid ernstig in het gedrang is blijkt verder uit d vaststelling dat uw verklaringen uit 2001 volledig haaks staan op uw verklaringen afgeleg op het Commissariaat-generaal op 6 juli 2010. Zo verklaarde u in 2001 dat u de oorlog i de kelder van uw huis in Podujevo doorbracht. Na de oorlog werd u uit uw huis verjaag door vreemde mensen en vluchtte u samen met uw partner S. Z.(...) naar Titograd,

    Montenegro, waar in 2000 uw oudste dochter M.(...) geboren werd en van waaruit u i 2001 naar België vluchtte (verklaring DVZ 12/3/2001, p. 3, 7, 9, 12b). U verklaarde dat u i Podujevo samen met uw ouders woonde en dat u hen in 1999 bij uw vlucht naa Montenegro uit het oog verloor. U verklaarde verder vier broers te hebben en geen zusse (gehoorverslag CGVS 18/4/2001, p. 1). Tijdens uw gehoor op 6 juli 2010 verklaarde nooit in Montenegro verbleven te hebben - met uitzondering van een transit te Bari op we naar België - en bij het begin van de oorlog van Podujevo naar het vluchtelingenkam Cesmin Lug te zijn gevlucht met uw partner S. Z.(...) en uw broer F. (...), waar uw oudst dochter M.(...) in 2000 geboren werd en vanwaar u in 2001 voor de eerste keer naa België reisde om asiel aan te vragen. U verklaarde overigens dat...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT