Wet tot wijziging van de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen, de 18 mai 2021

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. Deze wet voorziet in de gedeeltelijke omzetting van de Richtlijn 2019/692/EU van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 tot wijziging van Richtlijn 2009/73/EG betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor aardgas.

Art. 3. In artikel 1 van de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 2 mei 2019, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. de bepaling onder 2° wordt vervangen als volgt: "2° "aardgas": elke gasvormige brandstof die hoofdzakelijk bestaat uit methaan van ondergrondse oorsprong, met inbegrip van vloeibaar aardgas, afgekort "LNG";";

  2. de bepaling onder 60° wordt vervangen als volgt: "60° "interconnector": een vervoersleiding die een grens tussen lidstaten overschrijdt of overspant met de bedoeling de nationale vervoersnetten van die lidstaten aan elkaar te koppelen, of een vervoersleiding tussen een lidstaat en een derde land tot aan het grondgebied van de lidstaten of tot aan de territoriale wateren van die lidstaat;".

    Art. 4. Artikel 3 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 29 april 1999 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 8 januari 2012, wordt aangevuld met een lid, luidende:

    "Met de vervoersvergunningen toegekend voor het vervoer van aardgas mogen ook biogas, gas uit biomassa of andere gassoorten, evenals mengelingen van deze gassen met aardgas, worden geïnjecteerd in en vervoerd via het aardgasvervoersnet, in de mate dat deze injectie technisch mogelijk is, dat deze gassen veilig kunnen worden vervoerd over dit net en dat deze gassen of de bekomen mengelingen verenigbaar zijn met de kwaliteitsnormen die op het vermelde net vereist worden.".

    Art. 5. In artikel 15/5duodecies van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 1 juni 2005 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 26 december 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. in paragraaf 1 worden de woorden "voor een vastgestelde periode" ingevoegd tussen de woorden "kunnen" en "genieten van een afwijking", worden de woorden "de certificering en" ingevoegd tussen de woorden "bepalingen inzake" en de woorden "de tarifaire methodologie" en worden de woorden "minister en na advies van de Commissie" vervangen door het woord "Commissie";

  4. in paragraaf 1, in de bepaling onder 5°, worden de woorden "nationale aardgasmarkt, noch aan de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT