Wet tot wijziging van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde wat de regeling betreft die van toepassing is op afstandsverkopen van goederen en op bepaalde leveringen van goederen en diensten, de 2 avril 2021

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. Deze wet voorziet in de gedeeltelijke omzetting van richtlijn (EU) 2017/2455 van de Raad van 5 december 2017 tot wijziging van richtlijn 2006/112/EG en richtlijn 2009/132/EG wat betreft bepaalde btw-verplichtingen voor diensten en afstandsverkopen van goederen.

De wet voorziet eveneens in de omzetting van richtlijn (EU) 2019/1995 van de Raad van 21 november 2019 tot wijziging van richtlijn 2006/112/EG wat betreft de bepalingen inzake afstandsverkopen en bepaalde binnenlandse leveringen van goederen.

Art. 3. Artikel 1 van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 26 januari 2021, wordt aangevuld met de paragrafen 19 en 20, luidende:

" § 19. Voor de toepassing van dit Wetboek wordt verstaan onder "intracommunautaire afstandsverkopen van goederen": de leveringen van goederen die worden verzonden of vervoerd door of voor rekening van de leverancier, ook wanneer de leverancier indirect tussenkomt bij het vervoer of de verzending van de goederen, vanuit een andere lidstaat dan die van aankomst van de verzending of het vervoer van de goederen naar de afnemer, indien aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  1. de levering van goederen wordt verricht voor een belastingplichtige of voor een niet-belastingplichtige rechtspersoon van wie de intracommunautaire verwervingen van goederen krachtens artikel 3, lid 1, van de richtlijn 2006/112/EG niet aan de belasting zijn onderworpen, of voor enige andere niet-belastingplichtige;

  2. de geleverde goederen zijn geen nieuwe vervoermiddelen bedoeld in artikel 8bis, § 2, noch goederen, geleverd na montage of installatie, door of voor rekening van de leverancier, met of zonder beproeven van de geïnstalleerde of gemonteerde goederen.

    § 20. Voor de toepassing van dit Wetboek wordt verstaan onder "afstandsverkopen van uit een derdelandsgebied of een derde land ingevoerde goederen": de leveringen van goederen die worden verzonden of vervoerd door of voor rekening van de leverancier, met inbegrip van gevallen waarin de leverancier indirect tussenkomt bij het vervoer of de verzending van de goederen, van uit een derdelandsgebied of een derde land naar een afnemer in een lidstaat, indien aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  3. de levering van goederen wordt verricht voor een belastingplichtige of voor een niet-belastingplichtige rechtspersoon van wie de intracommunautaire verwervingen van goederen krachtens artikel 3, lid 1, van de richtlijn 2006/112/EG niet aan de btw zijn onderworpen, of voor enige andere niet-belastingplichtige;

  4. de geleverde goederen zijn geen nieuwe vervoermiddelen bedoeld in artikel 8bis, § 2, noch goederen, geleverd na montage of installatie, door of voor rekening van de leverancier, met of zonder beproeven van de geïnstalleerde of gemonteerde goederen.".

    Art. 4. In hoofdstuk III, afdeling 1, onderafdeling 1, van hetzelfde Wetboek, wordt een artikel 13bis ingevoegd, luidende:

    "Art. 13bis. § 1. Indien een belastingplichtige via het gebruik van een elektronische interface, zoals een marktplaats, platform, portaal of soortgelijk middel, afstandsverkopen van uit een derdelandsgebied of een derde land ingevoerde goederen in zendingen met een intrinsieke waarde van niet meer dan 150 euro, faciliteert, wordt die belastingplichtige geacht die goederen zelf te hebben ontvangen en geleverd.

    § 2. Indien een belastingplichtige via het gebruik van een elektronische interface, zoals een marktplaats, platform, portaal of soortgelijk middel, de levering van goederen binnen de Gemeenschap door een niet in de Gemeenschap gevestigde belastingplichtige aan een niet-belastingplichtige, faciliteert, wordt de belastingplichtige die de levering faciliteert geacht die goederen zelf te hebben ontvangen en geleverd.".

    Art. 5. Artikel 14 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 27 december 1977, hersteld bij de wet van 17 december 2012 en gewijzigd bij de wet van 3 november 2019, wordt aangevuld met een paragraaf 6, luidende:

    " § 6. Indien een belastingplichtige geacht wordt goederen te hebben ontvangen en geleverd overeenkomstig artikel 13bis, wordt de verzending of het vervoer van de goederen toegerekend aan de levering die door die belastingplichtige wordt verricht.".

    Art. 6. Artikel 15 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 17 december 2012 en gewijzigd bij de wet van 30 juli 2018, wordt vervangen als volgt:

    "Art. 15. § 1. In afwijking van artikel 14, § 2, en met uitsluiting van de levering van goederen onderworpen aan de bijzondere regeling van belastingheffing bedoeld in de artikelen 312 tot 341 van de richtlijn 2006/112/EG, worden geacht in België plaats te vinden:

  5. de intracommunautaire afstandsverkopen van goederen wanneer de goederen zich in België bevinden op het tijdstip van de aankomst van de verzending of het vervoer van de goederen naar de afnemer;

  6. de afstandsverkopen, van uit een derdelandsgebied of een derde land, ingevoerde goederen wanneer de goederen zich in België bevinden op het tijdstip van de aankomst van de verzending of het vervoer van de goederen naar de afnemer en de invoer in een andere lidstaat dan België plaatsvindt;

  7. de afstandsverkopen uit een derdelandsgebied of een derde land ingevoerde goederen wanneer de goederen zich in België bevinden op het tijdstip van de aankomst van de verzending of het vervoer van de goederen naar de afnemer en de invoer in België plaatsvindt, mits de belasting op die goederen moet worden aangegeven in het kader van de bijzondere regeling bedoeld in titel XII, hoofdstuk 6, afdeling 4, van de richtlijn 2006/112/EG.

    Het eerste lid, 1°, is evenwel niet van toepassing wanneer de volgende voorwaarden vervuld zijn:

  8. de leverancier is gevestigd of, bij gebreke van een vestiging, heeft zijn woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats in slechts één lidstaat, andere dan België;

  9. de goederen worden verzonden of vervoerd naar België;

  10. het totale bedrag, exclusief btw, van de diensten bedoeld in artikel 21bis, § 2, 9°, tweede lid, b), en van de intracommunautaire afstandsverkopen van goederen naar een andere lidstaat dan degene bedoeld onder 1° is in het lopende kalenderjaar niet hoger dan 10 000 euro, en heeft dat bedrag ook niet overschreden in de loop van het voorafgaande kalenderjaar.

    Wanneer in de loop van een kalenderjaar de drempel bedoeld in het tweede lid, 3°, wordt overschreden, is het eerste lid, 1°, van toepassing vanaf de eerste levering, in zijn geheel beschouwd, waarvoor de drempel is overschreden.

    De voorwaarde bedoeld in het tweede lid, 3°, is niet van toepassing wanneer de leverancier in een lidstaat van vertrek van goederen ervoor heeft gekozen dat de leveringen plaatsvinden in de lidstaat van aankomst van de verzending of het vervoer van de goederen of wanneer hij in zijn lidstaat van vestiging ervoor heeft gekozen dat de plaats van de diensten bedoeld in artikel 21bis, § 2, 9°, wordt bepaald overeenkomstig punt b) van die bepaling.

    § 2. In afwijking van artikel 14, § 2, en met uitsluiting van de leveringen van goederen onderworpen aan de bijzondere regeling van belastingheffing over de winstmarge ingesteld bij artikel 58, § 4, wordt de plaats waar de goederen zich bevinden op het tijdstip van de aankomst van de verzending of het vervoer naar de afnemer als de plaats van levering aangemerkt van een intracommunautaire afstandsverkoop van goederen vanuit België.

    Het eerste lid is niet van toepassing wanneer de volgende voorwaarden vervuld zijn:

  11. de leverancier is gevestigd of, bij gebreke van een vestiging, heeft zijn woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats in slechts één lidstaat;

  12. de goederen worden verzonden of vervoerd vanuit België naar een andere lidstaat dan degene bedoeld onder 1° ;

  13. het totale bedrag, exclusief btw, van de diensten bedoeld in artikel 21bis, § 2, 9°, tweede lid, b), en van de intracommunautaire afstandsverkopen van goederen naar een andere lidstaat dan degene bedoeld onder 1° is in het lopende kalenderjaar niet hoger dan 10 000 euro, en heeft dat bedrag ook niet overschreden in de loop van het voorafgaande kalenderjaar.

    Wanneer in de loop van een kalenderjaar de drempel bedoeld in het tweede lid, 3°, wordt overschreden, is het eerste lid van toepassing vanaf de eerste levering, in zijn geheel beschouwd, waarvoor de drempel is overschreden.

    De voorwaarde van de drempel bedoeld in het tweede lid, 3°, is niet van toepassing wanneer de leverancier ervoor kiest dat de plaats van levering van de intracommunautaire afstandsverkopen van goederen vanuit België zich bevindt in de lidstaat van aankomst van de verzending of het vervoer van de goederen. Deze keuze geldt voor een periode van ten minste twee kalenderjaren en geldt eveneens voor de intracommunautaire afstandsverkopen van goederen vanuit andere lidstaten dan België. Die optie heeft eveneens tot gevolg dat de diensten bedoeld in artikel 21bis, § 2, 9°, tweede lid, b), plaatsvinden in de lidstaat waar de afnemer is gevestigd of waar hij zijn woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats heeft.

    § 3. De Koning bepaalt de modaliteiten van de mededeling van de gegevens bedoeld in paragraaf 2, derde lid, en de modaliteiten voor de uitoefening van de keuze bedoeld in paragraaf 2, vierde lid.".

    Art. 7. Artikel 17 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 6 december 2015 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 11 februari 2019, wordt aangevuld met de paragrafen 5 en 6, luidende:

    " § 5. In afwijking van artikel 16 en van paragraaf 1, vindt het belastbare feit van de levering van goederen door een belastingplichtige die geacht wordt die goederen te hebben ontvangen en geleverd overeenkomstig artikel 13bis en van de levering van goederen aan die belastingplichtige plaats, en wordt de belasting verschuldigd op het tijdstip waarop de betaling is aanvaard.

    § 6. In afwijking van artikel 16 en van paragraaf 1, vindt het belastbare feit van de afstandsverkopen van uit...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT