Wet tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg teneinde de regeling 'alle fietsers tegelijk groen' in te voeren, de 13 avril 2019

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. Artikel 2.15.1. van hetzelfde koninklijk besluit wordt aangevuld met een lid, luidende:

"Drie- en vierwielers die een breedte hebben van maximum 1 meter worden gelijkgesteld met fietsen.".

Art. 3. In artikel 2.15.2. van hetzelfde koninklijk besluit wordt de bepaling onder 2° vervangen als volgt:

"2° ofwel een "gemotoriseerd voortbewegingstoestel", dit wil zeggen elk motorvoertuig met één of meer wielen dat door bouw en motorvermogen, op een horizontale weg, niet sneller kan rijden dan 25 km per uur, onder meer:

  1. elektrische rolstoelen;

  2. elektrische rolwagens voor personen met verminderde mobiliteit;

  3. gemotoriseerde autopeds;

  4. zelf balancerende een- of tweewielige elektrische toestellen.".

Art. 4. In artikel 9.1.2. van hetzelfde koninklijk besluit wordt de bepaling onder 5° vervangen als volgt:

"5° de fietsers van minder dan 10 jaar mogen in alle omstandigheden de trottoirs en de verhoogde bermen volgen.".

Art. 5. In artikel 40.7. van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg worden de woorden "Buiten de bebouwde kom bedraagt de zijdelingse afstand ten minste 1,5 meter." ingevoegd tussen het woord "voorwaarden" en het woord "Indien"."

Art. 6. In artikel 40ter van hetzelfde koninklijk besluit worden de woorden "Buiten de bebouwde kom bedraagt de zijdelingse afstand ten minste 1,5 meter." ingevoegd tussen het woord "bromfiets" en de woorden "Hij mag"."

Art. 7. In artikel 42.4.1. van hetzelfde koninklijk besluit worden de woorden "30 meter" vervangen door de woorden "20 meter"."

Art. 8. In artikel 43.2. van hetzelfde koninklijk besluit worden tussen het woord "fietsers" en de woorden "die de rijbaan volgen" de woorden "en bestuurders van speed pedelecs" ingevoegd."

Art. 9. Artikel 61.1 van hetzelfde koninklijk besluit wordt aangevuld met de bepaling onder 9°, luidende:

"9° wanneer een bijkomend oranjegeel knipperend licht met een fietssilhouet en met een oranje-gele knipperende pijl tegelijk met een rood licht of een oranjegeel licht brandt, betekent dit dat fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen alleen in de richting die door de pijl wordt aangeduid mogen verder rijden, op voorwaarde dat voorrang verleend wordt aan de bestuurders die op regelmatige wijze uit andere richtingen komen en aan voetgangers."."

Art. 10. Artikel 61.1 van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT