Wet tot wijziging van het Wetboek van strafvordering en het Gerechtelijk Wetboek wat de bekendmaking van de vonnissen en arresten betreft, de 5 mai 2019

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het Wetboek van strafvordering

Art. 2. In artikel 190 van het Wetboek van strafvordering, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 31 mei 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in het derde lid worden de woorden "Het vonnis" vervangen door de woorden "Het beschikkend gedeelte van het vonnis";

  2. het artikel wordt aangevuld met een lid, luidende :

    "Het vonnis wordt integraal opgenomen in de databank bedoeld in artikel 782bis van het Gerechtelijk Wetboek. In de databank worden de vonnissen geanonimiseerd op de wijze die door de Koning wordt bepaald.".

    Art. 3. In artikel 337, tweede lid, van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 21 december 2009 en gewijzigd bij de wet van 5 februari 2016, worden in de eerste zin de woorden "het beschikkend gedeelte van" ingevoegd tussen de woorden "in zijn aanwezigheid" en de woorden "het arrest voor".

    Art. 4. Artikel 344 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 21 december 2009 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 21 december 2017, wordt aangevuld met een lid, luidende :

    "Het arrest wordt integraal opgenomen in de databank bedoeld in artikel 782bis van het Gerechtelijk Wetboek. In de databank worden de arresten geanonimiseerd op de wijze die door de Koning wordt bepaald.".

    Art. 5. In artikel 346 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij de wet van 10 juli 1967 en hersteld bij de wet van 21 december 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in het eerste lid, tweede zin, worden de woorden "het beschikkend gedeelte van" ingevoegd tussen de woorden "en leest" en de woorden "het arrest voor;" ;

  4. in het tweede lid worden de woorden "van het arrest" opgeheven.

    HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van het Gerechtelijk Wetboek

    Art. 6. In artikel 780, eerste lid, van het Gerechtelijk Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 14 oktober 2018, wordt de bepaling onder 5° aangevuld met de woorden "van het beschikkend gedeelte".

    Art. 7. In artikel 782bis van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 26 april 2007 en gewijzigd bij de wet van 8 juni 2008, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  5. in het eerste lid worden de woorden "Het vonnis wordt uitgesproken door de voorzitter van de kamer die het heeft gewezen," vervangen door de woorden "Het beschikkend gedeelte van het vonnis wordt uitgesproken door de voorzitter van de kamer die het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT