Wet tot wijziging van de wet van 5 juli 1994 betreffende bloed en bloedderivaten van menselijke oorsprong en van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994, de 12 décembre 2018

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. In artikel 1, § 2, van de wet van 5 juli 1994 betrefende bloed en bloedderivaten van menselijke oorsprong worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. de bepaling onder 1° wordt vervangen als volgt :

    "1° "bloed" : volbloed dat bij een donor is afgenomen en behandeld is met het oog op transfusie of verdere verwerking;"

  2. de bepaling onder 1° /1 wordt ingevoegd, luidende :

    "1° /1 "stabiel bloedderivaat" : therapeutisch bestanddeel afgeleid van het bloed, dat een hoge stabilisatiegraad heeft bereikt;"

    Art. 3. In artikel 4 van de wet van dezelfde wet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    1. het eerste lid wordt vervangen als volgt :

      "De werkzaamheden met betrekking tot het inzamelen en het testen van bloed en labiele bloedderivaten van menselijke oorsprong, ongeacht de bestemming ervan, en het bewerken, opslaan en distribueren van bloed en labiele bloedderivaten van menselijke oorsprong indien zij voor transfusie bestemd zijn, worden uitsluitend toevertrouwd aan instellingen die voldoen aan de voorwaarden die door de Koning zijn vastgesteld en zijn erkend door de minister tot wiens bevoegdheid de Volksgezondheid behoort."

    2. in het tweede lid worden de woorden "bestemd voor transfusie" ingevoegd tussen de woorden "labiele bloedderivaten" en "betreft,"

    3. Het artikel wordt aangevuld met een lid, luidende :

      "Voor labiele bloedderivaten die niet bestemd zijn voor transfusiedoeleinden en die niet onder het toepassingsgebied van de wet van 25 maart 1964 op de geneesmiddelen vallen, bepaalt de Koning onder welke voorwaarden deze kunnen worden bereid, opgeslagen, gedistribueerd, ter hand gesteld en toegediend."

      Art. 4. In artikel 8, tweede lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 11 augustus 2017, worden de woorden "vijfde lid" vervangen door de woorden "vierde lid".

      Art. 5. In artikel 9 van dezelfde wet, zoals vervangen bij de wet van 19 maart 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. het tweede lid wordt opgeheven;

  4. in het vierde lid, dat het derde lid wordt, worden de woorden "Onverminderd het derde lid" vervangen door de woorden "Onverminderd het tweede lid".

    Art. 6. In artikel 16 van dezelfde wet, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  5. In paragraaf 1, in de bepaling onder 5° worden de woorden "voor een deeltje van een afgenomen eenheid met de resultaten voor een gelijktijdig afgenomen monster, bestemd voor...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT