Wet tot optimalisatie van de maritieme arbeidsbepalingen, de 20 mai 2021

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van de wet van 3 juni 2007 houdende diverse arbeidsbepalingen

Art. 2. In artikel 28 van de wet van 3 juni 2007 houdende diverse arbeidsbepalingen, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 maart 2017, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in de bepaling onder 1° worden de woorden "met zeebrief" vervangen door de woorden "met certificaat van registratie"

  2. in de bepaling onder 2° worden de woorden "de zeebrief" vervangen door de woorden "het certificaat van registratie";

  3. artikel 28 wordt aangevuld met een bepaling onder 8°, luidende:

    "8° "Scheepvaartcontrole": het onderdeel van de federale overheid zoals bedoeld in artikel 1.1.1.2, 4°, van het Belgisch Scheepvaartwetboek.".

    Art. 3. In artikel 28/1, § 1 en § 2 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 maart 2017, wordt het woord "zeelieden" vervangen door het woord "zeevarenden".

    Art. 4. In het opschrift van titel VI, hoofdstuk II van dezelfde wet, wordt het woord "zeelieden" vervangen door het woord "zeevarenden".

    Art. 5. In artikel 37 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 6 maart 2017, wordt de zin "Een derde exemplaar moet onverwijld worden overgezonden aan de met de scheepvaartcontrole belaste ambtenaar die daartoe is aangesteld van de thuishaven van het zeeschip." vervangen door de zin "Een kopie wordt gezonden aan de Scheepvaartcontrole indien de Scheepvaartcontrole dit verzoekt.".

    Art. 6. In artikel 65 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 6 maart 2017, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  4. in lid 1 wordt de zin "De zeevarende heeft ten laste van de reder recht op de betaling van de geneeskundige, heelkundige, farmaceutische- en verplegingskosten die nodig zijn in geval van ziekte of ongeval overkomen tijdens de zeereis" aangevuld met de zin "De zeevarende heeft ook recht op de betaling van de kosten voor voedsel en het verblijf buiten de verblijfplaats van de zeevarende.";

  5. het artikel wordt aangevuld met een lid luidende:

    "De begrafeniskosten, indien het overlijden zich aan boord voordoet of indien het overlijden zich aan wal voordoet tijdens de duur van de overeenkomst, worden gedragen door de reder.".

    Art. 7. In artikel 67/1, § 1, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 6 maart 2017, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  6. in het eerste lid worden de woorden "de MLC 2006" vervangen door de woorden "het MLC-Verdrag";

  7. in het tweede lid worden de woorden "de MLC 2006" vervangen door de woorden "het MLC-Verdrag".

    Art. 8. In artikel 68/1, § 3, 3° en § 4, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 6 maart 2017, wordt het woord "4° " telkens vervangen door de woorden "vierde lid".

    Art. 9. Artikel 74 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 maart 2017, wordt aangevuld met twee leden, luidende:

    "De arbeidsovereenkomst wegens scheepsdienst blijft van kracht in het geval de zeevarende wordt gevangengehouden aan boord van het schip of elders, als gevolg van een daad van piraterij of een gewapende overval ten opzichte van het schip, zelfs indien de arbeidsovereenkomst is verstreken of een van beide partijen kennis heeft gegeven van de opschorting of beëindiging ervan.

    De bezoldiging en de andere voordelen waarop de zeevarende recht heeft op basis van de tewerkstelling, blijven gedurende de gehele periode van gevangenschap verschuldigd door de reder, totdat de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT