Wet tot machtiging van de Koning om een staatswaarborg te verstrekken voor bepaalde kredieten in de strijd tegen de gevolgen van het coronavirus en tot wijziging van de wet van 25 april 2014 op het statuut en toezicht op kredietinstellingen en beursvennootschappen, de 27 mars 2020

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. § 1. Om de negatieve effecten van het coronavirus op de economie te beperken, verstrekt de Koning, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, een staatswaarborg, waarvan Hij de voorwaarden en nadere regels bepaalt, voor de door Hem bepaalde kredieten verleend door de kredietinstellingen naar Belgisch recht of de bijkantoren in België van de kredietinstellingen naar buitenlands recht.

Bij een besluit vastgelegd na overleg in de Ministerraad, kan de Koning, volgens de voorwaarden en nadere regels die Hij bepaalt, de in het eerste lid bedoelde staatswaarborg ook uitbreiden tot kredieten verleend door instellingen die Hij, voor de toepassing van deze wet en haar uitvoeringsbesluiten, met kredietinstellingen naar Belgisch recht gelijkstelt.

Bij een besluit vastgelegd na overleg in de Ministerraad, kan de Koning, ten einde de efficiënte werking van het waarborgmechanisme te vrijwaren, de staatswaarborg beperken tot de in het eerste en tweede lid bedoelde instellingen, waarvan het volume van de betrokken kredietportefeuille een door Hem bepaald bedrag overschrijdt.

Het totale bedrag van de hoofdsom van de in het eerste en tweede lid bedoelde gewaarborgde kredieten mag het totale bedrag van 50 miljard euro niet overschrijden.

De gewaarborgde kredieten zijn vanuit temporeel oogpunt die kredieten die vanaf de datum van inwerkingtreding van het in het eerste lid bedoelde besluit tot en met 30 september 2020 worden verstrekt en een looptijd van maximaal 1 jaar hebben. De Koning kan bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad deze termijn en looptijd verlengen indien dit in gevolge de ernst en duur van de negatieve effecten van het coronavirus op de economie noodzakelijk is.

De gewaarborgde kredieten zijn, wat de kredietnemers betreft, die kredieten die verstrekt worden aan levensvatbare niet-financiële bedrijven, kmo's, zelfstandigen en non-profit organisaties. De Koning bepaalt bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad nader wat onder levensvatbare niet-financiële bedrijven, kmo's, zelfstandigen en non-profit organisaties moet worden verstaan. De levensvatbaarheid wordt bepaald aan de hand van een criterium dat de aanvang van de crisis van het coronavirus als uitgangspunt neemt.

§ 2. De in de eerste paragraaf bedoelde besluiten kunnen de administratieve en burgerrechtelijke sancties bepalen die van toepassing...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT