Wet tot harmonisatie van de begrippen elektronische handtekening en duurzame gegevensdrager en tot opheffing van de belemmeringen voor het sluiten van overeenkomsten langs elektronische weg, de 20 septembre 2018

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijziging van het Burgerlijk Wetboek

Art. 2. In artikel 1649septies, § 3, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek, ingevoegd bij de wet van 1 september 2004, worden de woorden "schriftelijk of op een andere te zijner beschikking staande en voor hem toegankelijke duurzame drager" vervangen door de woorden "op een duurzame gegevensdrager".

HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van het Wetboek van economisch recht

Art. 3. In artikel I.1 van het Wetboek van economisch recht, ingevoegd bij de wet van 7 november 2013 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 15 april 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. de bepaling onder 15° wordt ingevoegd, luidende:

    "15° duurzame gegevensdrager: elk hulpmiddel dat een fysieke persoon of rechtspersoon in staat stelt om persoonlijk aan hem gerichte informatie op te slaan, op een wijze die deze informatie voor hem toegankelijk maakt voor toekomstig gebruik gedurende een tijdsduur die is afgestemd op het doel waarvoor de informatie kan dienen, en die een ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt. Voor zover deze functionaliteiten bewaard worden, kunnen als duurzame gegevensdrager beschouwd worden het papier of, in een digitale omgeving, een e-mail ontvangen door de bestemmeling of een elektronisch document bewaard op een opslagapparaat of toegevoegd aan een e-mail ontvangen door de bestemmeling.";

  2. een nieuw lid, dat het tweede lid wordt, wordt ingevoegd tussen het eerste lid en het vroegere tweede lid, dat het derde lid wordt, luidende: "Wanneer de uitdrukking "duurzame gegevensdrager" voorkomt in een wettelijke of reglementaire bepaling, moet ervan worden uitgegaan dat het begrip gedefinieerd is overeenkomstig de definitie bedoeld in 15° van het eerste lid.".

    Art. 4. In hetzelfde Wetboek worden opgeheven:

  3. artikel I.8, 19°, ingevoegd bij de wet van 21 december 2013;

  4. artikel I.8, 17°, ingevoegd bij de wet van 15 mei 2014;

  5. artikel I.9, 22°, ingevoegd bij de wet van 19 april 2014;

  6. artikel I.19, 5°, ingevoegd bij de wet van 26 oktober 2015.

    Art. 5. In de artikelen VI.46, § 6, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 21 december 2013, en XIV.28, § 6, ingevoegd bij de wet van 15 mei 2014, worden telkens de volgende wijzigingen aangebracht:

  7. de woorden "schriftelijke instemming" worden vervangen door de woorden "instemming met behulp van een duurzame gegevensdrager";

  8. de zin "Dergelijke bevestiging kan, desgevallend, worden gedaan op een duurzame gegevensdrager." wordt opgeheven.

    Art. 6. In artikel X.27, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 2 april 2014, wordt de zin "Het ontwerp van overeenkomst en het afzonderlijk document worden schriftelijk of op een voor de persoon die het recht verkrijgt duurzame en toegankelijke drager ter beschikking gesteld." vervangen door de volgende zin: "Het ontwerp van overeenkomst en het afzonderlijk document worden door middel van een duurzame gegevensdrager ter beschikking gesteld, toegankelijk voor de persoon die het recht verkrijgt.".

    Art. 7. In artikel XI.273/1, § 3, tweede lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 8 juni 2017, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  9. de woorden "schriftelijk of" worden opgeheven;

  10. de woorden "duurzame drager" worden vervangen door de woorden "duurzame gegevensdrager".

    Art. 8. In artikel XII.15, § 2, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 15 december 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  11. het eerste streepje wordt vervangen door het volgende: "aan de vereiste van een geschrift is voldaan door een geheel van alfabetische tekens of van enige andere verstaanbare tekens aangebracht op een drager die de mogelijkheid biedt toegang ertoe te hebben gedurende een periode die is afgestemd op het doel waarvoor de informatie kan dienen en waarbij de integriteit ervan wordt beschermd, welke ook de drager en de transmissiemogelijkheden zijn;";

  12. in het tweede streepje, worden de woorden "ofwel artikel 1322, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek" vervangen door de woorden "ofwel artikel 3.10. van verordening 910/2014".

    Art. 9. In artikel XII.16 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 15 december 2013, worden de woorden "Artikel XII.15 is niet van toepassing" vervangen door de woorden "Op voorwaarde dat ze het bestaan van praktische belemmeringen vaststellen voor het vervullen van een wettelijke of reglementaire vormvereiste in het kader van de totstandkoming van een contract langs elektronische weg, kunnen de bevoegde hoven en rechtbanken het artikel XII.15 niet toepassen".

    Art. 10. In artikel XVI.17, § 2, eerste en tweede lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 4 april 2014, worden de woorden "schriftelijk of op een andere duurzame gegevensdrager" telkens vervangen door de woorden "op een duurzame gegevensdrager".

    Art. 11. In artikel XVI.25, § 1, 13°, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 4 april 2014, worden de woorden "schriftelijk of op duurzame gegevensdrager" vervangen door de woorden "op een duurzame gegevensdrager".

    Art. 12. In de artikelen VII.7, ingevoegd bij de wet van 19 april 2014, VII.12, ingevoegd bij de wet van 19 april 2014, VII.14, ingevoegd bij de wet van 19 april 2014, VII.58, ingevoegd bij de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT