Wet tot erkenning van de mantelzorgers, de 17 mai 2019

Hoofdstuk 1. - Algemene bepaling

Artikel 1

Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Hoofdstuk 2. - Wijzigingen aan de wet van 12 mei 2014 betreffende de erkenning van de mantelzorger die een persoon met een grote zorgbehoefte bijstaat

Art. 2. Het opschrift van de wet van 12 mei 2014 betreffende de erkenning van de mantelzorger die een persoon met een grote zorgbehoefte bijstaat, wordt als volgt vervangen: "Wet van 12 mei 2014 betreffende de erkenning van de mantelzorger".

Art. 3. ln artikel 2 van dezelfde wet worden volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in de bepaling onder 1°, eerste lid, wordt het woord "zwaar" opgeheven;

  2. de bepaling onder 1° wordt aangevuld met een lid luidend als volgt:

    "De Koning kan eveneens, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de specifieke categorieën van geholpen personen, de woonplaats- en de erkenningsvoorwaarden voor de toekenning van de sociale rechten aan de mantelzorger bepalen.";

  3. in de bepaling onder 3°, tweede lid, wordt vervangen als volgt: "Voor de uitvoering van het 3° bepaalt de Koning, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de types en nadere regels van bijstand en hulp.";

  4. de bepaling onder 3° wordt aangevuld met een lid luidend als volgt:

    "De Koning bepaalt eveneens, bij een besluit vastgelegd na overleg in de Ministerraad de types en nadere regels van bijstand en hulp, en tevens de nadere berekeningsregels van de nodige tijdsinvestering voor een sociaal recht dat toegekend wordt aan de mantelzorger.".

    Art. 4. Het opschrift van hoofdstuk 3 van dezelfde wet wordt als volgt vervangen: "Erkenning en toekenning van sociale rechten".

    Art. 5. ln artikel 3 van dezelfde wet worden volgende wijzigingen aangebracht:

  5. § 2 wordt als volgt vervangen:

    "Om de erkenning te verkrijgen, vervult de mantelzorger tegelijkertijd de volgende voorwaarden:

  6. een vertrouwensrelatie of een nauwe, affectieve of geografische relatie opgebouwd hebben met de geholpen persoon;

  7. een bestendig en daadwerkelijk verblijf in België hebben;

  8. ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister in de zin van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.";

  9. in § 4 wordt de zin "Deze aanvraag moet jaarlijks hernieuwd worden." opgeheven;

  10. het tweede lid van § 4 wordt opgeheven.

    Art. 6. In dezelfde wet wordt een artikel 3bis ingevoegd, luidend als volgt:

    "3bis. § 1. De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, het maximumaantal personen vastleggen van wie de hoedanigheid van mantelzorger per geholpen persoon erkend kan worden.

    De Koning kan eveneens, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de sociale rechten vastleggen die verband houden met deze erkenning en het maximumaantal personen die in aanmerking ervoor kunnen komen.

    Het aantal mantelzorgers dat in aanmerking kunnen komen voor een sociaal recht, kan variëren naargelang het toegekende sociale recht.

    § 2. De Koning bepaalt de procedure voor de aanvraag tot erkenning en de aanvraag voor het verkrijgen van de sociale rechten.".

    Art. 7. In artikel 4 van dezelfde wet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  11. het 2e streepje wordt als volgt aangevuld: "of van de mantelzorger";

  12. in het derde streepje wordt het woord "zware" opgeheven;

  13. het vierde streepje wordt vervangen door de volgende zin: "wanneer de geholpen persoon permanent opgenomen wordt in een residentiële structuur langer dan 90 opeenvolgende dagen;".

    Art. 8. Er wordt een nieuw hoofdstuk 3/1 ingevoegd in dezelfde wet, met als opschrift: "Uitvoerende bepalingen".

    Art. 9. Er wordt een nieuwe afdeling 1 ingevoegd in hoofdstuk 3/1 van dezelfde wet, met als opschrift: "Definities".

    Art. 10. Er wordt een artikel 4/1 ingevoegd in hoofdstuk 3/1, afdeling 1 van dezelfde wet, dat luidt als volgt:

    "Art. 4/1. Voor de toepassing van deze wet wordt verstaan onder:

  14. sociale rechten: de uitkering of de bijstandsregeling toegekend aan de personen die voldoen aan de voorwaarden van deze wet, voor zover de wet, het decreet, de in artikel 134 van de Grondwet bedoelde regel of het gemeentelijk reglement dit sociaal recht instelt in de vorm van een tegemoetkoming, bijstand of premie;

  15. mantelzorger: de persoon die de geholpen persoon voortdurend of regelmatig helpt of ondersteunt.".

    Art. 11. Er wordt een nieuwe afdeling 2 ingevoegd in hoofdstuk 3/1 van dezelfde wet, met als opschrift: "Algemene erkenning".

    Art. 12. Er wordt een nieuwe onderafdeling 1 ingevoegd in hoofdstuk 3/1, afdeling 2 van dezelfde wet, met als opschrift: "Voorwaarden voor erkenning als geholpen persoon en verblijfsvoorwaarde".

    Art. 13. Er wordt een artikel 4/2 ingevoegd in hoofdstuk 3/1, afdeling 2, onderafdeling 1 van dezelfde wet, dat luidt als volgt:

    "Art. 4/2. De geholpen persoon moet zijn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT