Wet om justitie menselijker, sneller en straffer te maken IIbis, de 6 décembre 2022

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijziging van het oud Burgerlijk Wetboek

Art. 2. In artikel 165/1, tweede lid, van het oud Burgerlijk Wetboek, ingevoegd bij de wet van 18 juni 2018, worden de woorden ", waarvan de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht heeft," opgeheven.

HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van het Wetboek van strafvordering

Art. 3. In artikel 28sexies, § 4, zesde lid, van het Wetboek van strafvordering, ingevoegd bij de wet van 12 maart 1998, worden de woorden "per faxpost of bij een ter post aangetekende brief" vervangen door de woorden "per faxpost, bij gewone brief of langs elektronische weg".

Art. 4. In het eerste boek, hoofdstuk IV, van hetzelfde Wetboek wordt een afdeling 1bis/1 ingevoegd, luidende "Toezicht op het opsporingsonderzoek door de kamer van inbeschuldigingstelling".

Art. 5. In afdeling 1bis/1, ingevoegd bij artikel 4, wordt een artikel 28decies ingevoegd, luidende:

"Art. 28decies. Als het opsporingsonderzoek na een jaar niet is afgesloten, kan de zaak bij de kamer van inbeschuldigingstelling worden aanhangig gemaakt door een aan de griffie van het hof van beroep gericht met redenen omkleed verzoekschrift uitgaande van de verdachte die in die hoedanigheid werd verhoord overeenkomstig artikel 47bis, § 2, of de persoon die de verklaring van benadeelde aflegde overeenkomstig artikel 5bis van de Voorafgaande titel van het Wetboek van Strafvordering.

De procureur des Konings zendt de stukken over aan de procureur-generaal die ze ter griffie neerlegt.

Indien het opsporingsonderzoek wordt gevoerd door de federale procureur, wordt de zaak aangebracht bij de kamer van inbeschuldigingstelling van het hof van beroep te Brussel.

De griffier stelt de verzoeker en, in voorkomend geval zijn advocaat, per faxpost, bij een gewone brief of langs elektronische weg, uiterlijk achtenveertig uur vooraf in kennis van plaats, dag en uur van de zitting.

De procureur-generaal, de verzoeker en zijn advocaat worden gehoord. De kamer van inbeschuldigingstelling kan de procureur-generaal horen buiten de aanwezigheid van de partijen indien zij dat nuttig acht. Zij kan eveneens een andere benadeelde persoon of verdachte en hun advocaten horen, na kennisgeving die hen door de griffier ten laatste achtenveertig uur voor de zitting per faxpost, bij gewone brief of langs elektronische weg wordt gedaan.

De kamer van inbeschuldigingstelling doet over het verzoekschrift uitspraak binnen vijftien dagen na de neerlegging van het verzoekschrift bij een met redenen omkleed arrest dat wordt meegedeeld aan de procureur-generaal, de verzoekende partij en de gehoorde partijen. Deze termijn is geschorst tijdens de duur van het uitstel verleend op vraag van de verzoeker of van zijn advocaat, of van een gehoorde partij of zijn advocaat.

De kamer van inbeschuldigingstelling kan het openbaar ministerie uitnodigen een beslissing te nemen over de strafvervolging binnen een termijn die ze vaststelt. Ze kan het openbaar ministerie uitnodigen bijkomende opsporingshandelingen te verrichten waarvan ze de uitvoering noodzakelijk acht. Ze kan vaststellen dat de redelijke termijn is overschreden.

De verzoeker en de gehoorde partijen mogen geen verzoekschrift met hetzelfde voorwerp indienen vooraleer een termijn van zes maanden is verstreken te rekenen van de laatste beslissing.".

Art. 6. In artikel 39ter, § 3, tweede lid van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 25 december 2016, worden de woorden "met een gevangenisstraf van zes maanden tot een jaar en met een geldboete van zesentwintig tot twintigduizend euro of met één van die straffen alleen" vervangen door de woorden "met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro".

Art. 7. In artikel 39quinquies, § 3, tweede lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 20 juli 2022, worden de woorden "met een gevangenisstraf van zes maanden tot een jaar en met een geldboete van zesentwintig euro tot twintigduizend euro of met één van die straffen alleen" vervangen door de woorden "met een geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro.".

Art. 8. In artikel 46bis, § 4, tweede lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 20 juli 2022, worden de woorden "met geldboete van zesentwintig euro tot tienduizend euro" vervangen door de woorden "met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro".

Art. 9. In artikel 46bis/1, § 2, derde lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 17 mei 2017, worden de woorden "met een geldboete van zesentwintig euro tot tienduizend euro" vervangen door de woorden "met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro".

Art. 10. In artikel 46ter, § 2, vierde lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 6 januari 2003, worden de woorden "met gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en met geldboete van zesentwintig EUR tot tienduizend EUR of met een van die straffen alleen" vervangen door de woorden "met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro".

Art. 11. In artikel 46quater, § 4, derde lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 6 januari 2003 en vervangen bij de wet van 5 mei 2019, worden de woorden "met gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en met een geldboete van zesentwintig euro tot tienduizend euro of met een van die straffen alleen" vervangen door de woorden "met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro".

Art. 12. In artikel 61quater, § 5, vijfde lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 12 maart 1998, worden de woorden "per faxpost of bij een ter post aangetekende brief" vervangen door de woorden "per faxpost, bij gewone brief of langs elektronische weg".

Art. 13. In artikel 88bis, § 4, derde lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 10 juni 1998 en vervangen bij de wet van 25 december 2016, worden de woorden "met geldboete van zesentwintig euro tot tienduizend euro" vervangen door de woorden "met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro".

Art. 14. In artikel 88quater, § 3, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 28 november 2000 en gewijzigd bij de wet van 25 december 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in het eerste lid worden de woorden "met gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot twintigduizend euro of met een van die straffen alleen" vervangen door de woorden "met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro";

  2. het tweede lid wordt aangevuld met de woorden "of een van die straffen alleen".

    Art. 15. In artikel 90quater van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 30 juni 1994 en vervangen bij de wet van 25 december 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. in paragraaf 2, derde lid, worden de woorden "met geldboete van zesentwintig euro tot twintigduizend euro" vervangen door de woorden "met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro";

  4. in paragraaf 4, wordt het derde lid vervangen als volgt:

    "Iedere persoon die zijn technische medewerking weigert aan de vorderingen bedoeld in het eerste en tweede lid, of de maatregel bedoeld in artikel 90ter, § 1, hindert, wordt gestraft met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro.";

  5. in dezelfde paragraaf wordt tussen het derde en het vierde lid een lid ingevoegd, luidende:

    "Wanneer de medewerking bedoeld in het eerste en tweede lid de uitvoering van een misdaad of een wanbedrijf kan verhinderen, of de gevolgen ervan kan beperken, en deze medewerking niet verleend wordt, zijn de straffen een gevangenisstraf van één tot vijf jaar en een geldboete van vijfhonderd euro tot vijftigduizend euro of een van die straffen alleen.";

  6. in paragraaf 5 worden de woorden "artikel 39bis, § 3, vierde lid" vervangen door de woorden "artikel 88ter, vierde lid".

    Art. 16. In artikel 111quater, § 3, derde lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 5 mei 2019, worden de woorden "met een geldboete van zesentwintig euro tot tienduizend euro" vervangen door de woorden "met geldboete van honderd euro tot dertigduizend euro".

    Art. 17. In artikel 127, § 2, van hetzelfde Wetboek worden de woorden "per faxpost of bij een ter post aangetekende brief" vervangen door de woorden "per faxpost, bij gewone brief of langs elektronische weg".

    Art. 18. In artikel 135, § 3, derde lid, van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 12 maart 1998, worden de woorden "per faxpost of bij een ter post aangetekende brief" vervangen door de woorden "per faxpost, bij gewone brief of langs elektronische weg".

    Art. 19. In artikel 136bis, vijfde lid, van hetzelfde Wetboek, hernummerd bij de wet van 20 juli 1990 en vervangen bij de wet van 12 maart 1998, worden de woorden "per faxpost of bij een ter post aangetekende brief" vervangen door de woorden "per faxpost, bij gewone brief of langs elektronische weg".

    Art. 20. In artikel 162ter van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 21 juni 2021, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  7. het eerste lid wordt vervangen als volgt:

    "Ieder veroordelend vonnis, uitgesproken tegen de beklaagde en tegen de personen die voor het misdrijf burgerrechtelijk aansprakelijk zijn, geeft aanleiding tot de betaling van de administratieve toeslag bedoeld in titel 4 van de programmawet van 21 juni 2021, indien de voorgestelde minnelijke schikking overeenkomstig artikel 216bis niet kan worden uitgevoerd of bekrachtigd. Het bedrag van de administratieve toeslag bedraagt 25,32 euro.";

  8. in het tweede lid wordt de zin "Het bedrag van de administratieve toeslag bedraagt in dat geval 25,32 euro." opgeheven.

    Art. 21. In artikel 196/1, achtste lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 21 maart 2019 en gewijzigd bij de wet van 21 juni 2021, worden de woorden "een bijdrage of een administratieve toeslag." vervangen door de woorden "of een bijdrage.".

    Art. 22. In artikel 203 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 31 mei 1955 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 5 februari 2016, worden de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT