Wet houdende diverse financiële bepalingen, de 2 mai 2019

TITEL I. - ALGEMENE BEPALING

Artikel 1. De bepalingen van deze wet regelen een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

TITEL II. - FINANCIELE RECHTZETTINGSBEPALINGEN EN WIJZIGINGSBEPALINGEN EN BEPALINGEN TOT DE OMZETTING VAN BEPAALDE EUROPESE RICHTLIJNEN, BETREFFENDE DE BEVOEGHEDEN VAN TOEZICHT VAN DE NATIONALE BANK VAN BELGIE

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Art. 2. Artikel 12 van deze wet tot wijziging van artikel 35/1, § 3, van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België, de artikelen 23 en 24 van deze wet tot wijziging van de artikelen 1/1, § 1, en 6/3 van de wet van 28 december 2011 op het Afwikkelingsfonds, de artikelen 35, 37, 40, 41, 47, 66, 67 en 68 van deze wet tot wijziging van de artikelen 108, § 1, eerste lid, 231, eerste lid, 242, 1° en 2°, 260, § 1, 292, 468, § 5, 471, § 1, tweede lid en 472, § 4, van de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op kredietinstellingen en beursvennootschappen, evenals artikel 48 dat in dezelfde wet van 25 april 2014 een nieuw artikel 295/1 invoert, voorzien in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2014/59/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het herstel en de afwikkeling van kredietinstellingen en beleggingsondernemingen en tot wijziging van Richtlijn 82/891/EEG van de Raad en de Richtlijnen 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU en 2013/36/EU en de Verordeningen (EU) nr. 1093/2010 en (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad, in het bijzonder, in de volgorde van hun datum van omzetting, de artikelen 84, lid 2, 106, lid 4, 5, lid 2, tweede alinea, 2, lid 1, punt (20), 41, lid 1, eerste alinea, 81, lid 3, 88, lid 2, 90, lid 1, en 91, lid 4.

HOOFDSTUK 2. - Rechtzettingsbepalingen en omzettingsbepalingen

Afdeling 1. - Wijzigingen van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België

Art. 3. In artikel 17 van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België worden de woorden ", het College van Censoren" opgeheven.

Art. 4. In artikel 18.1, van dezelfde wet worden de woorden ", de Regentenraad" opgeheven.

Art. 5. In artikel 20 van dezelfde wet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° in punt 1 wordt het woord "tien" vervangen door het woord "veertien";

2° punt 1 wordt aangevuld als volgt:

"Ten minste één derde van de leden van de Regentenraad is van een ander geslacht dan dat van de overige leden. Voor de toepassing van deze bepaling wordt het vereiste minimumaantal van die leden van een ander geslacht afgerond naar het dichtstbijzijnde gehele getal.";

3° het artikel wordt aangevuld met een punt 5, luidende:

"De Koning duidt één van de regenten aan als voorzitter van de Regentenraad. De voorzitter van de Regentenraad is onafhankelijk in de zin van artikel 526ter van het Wetboek van Vennootschappen, van de andere taalrol dan de gouverneur en van een ander geslacht dan dat van de gouverneur. Bij benoeming van een nieuwe gouverneur bevestigt de Koning de aanduiding van de zittende voorzitter of duidt hij een nieuwe voorzitter aan.

De voorzitter van de Regentenraad zit de vergaderingen van de Regentenraad voor behalve wanneer deze van gedachten wisselt over de algemene kwesties bedoeld in de eerste zin van punt 2 van dit artikel. Deze gedachtenuitwisselingen worden voorgezeten door de gouverneur.".

Art. 6. Artikel 21, van dezelfde wet wordt vervangen als volgt:

"Art. 21. § 1. Binnen de Regentenraad wordt een auditcomité opgericht dat bestaat uit drie regenten die worden aangeduid door de Regentenraad. De meerderheid van de leden van het auditcomité is onafhankelijk in de zin van artikel 526ter van het Wetboek van Vennootschappen.

Het auditcomité oefent de raadgevende bevoegdheden uit bedoeld in artikel 21bis en ziet toe op de voorbereiding en de uitvoering van de begroting van de Bank.

De Regentenraad duidt de voorzitter van het auditcomité aan die onafhankelijk is in de zin van artikel 526ter van het Wetboek van Vennootschappen. De voorzitter van de Regentenraad kan het voorzitterschap van het auditcomité niet waarnemen.

§ 2. Binnen de Regentenraad wordt een remuneratie- en benoemingscomité opgericht dat bestaat uit drie regenten die worden aangeduid door de Regentenraad. De meerderheid van de leden van het remuneratie- en benoemingscomité is onafhankelijk in de zin van artikel 526ter van het Wetboek van Vennootschappen.

Het remuneratie- en benoemingscomité oefent de raadgevende bevoegdheden inzake remuneratie en benoemingen uit waarmee het door de Regentenraad wordt belast.

De gouverneur woont de vergaderingen van het remuneratie- en benoemingscomité bij met raadgevende stem.".

Art. 7. In artikel 22.2 van dezelfde wet worden de woorden "en van het College van Censoren" vervangen door de woorden ", van het auditcomité en van het remuneratie- en benoemingscomité".

Art. 8. In artikel 23 van dezelfde wet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° in punt 3 wordt het woord "Vijf" vervangen door het woord "Negen";

2° punt 4 wordt opgeheven.

Art. 9. In artikel 25 van dezelfde wet worden de woorden ", regent of censor" vervangen door de woorden "of regent".

Art. 10. In artikel 26, § 2, van dezelfde wet worden de woorden "en de meerderheid van de censoren" opgeheven.

Art. 11. In artikel 27 van dezelfde wet worden de woorden ", van de Regentenraad en van het College van censoren" vervangen door de woorden "en van de Regentenraad".

Art. 12. Artikel 35/1, § 3, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 13 maart 2016, wordt aangevuld met de woorden "Zij waken erover dat hun interne regels de vertrouwelijke behandeling waarborgen van de vertrouwelijke informatie die de personen die betrokken zijn in het afwikkelingsproces van de Bank ontvangen met toepassing van paragraaf 1, 2°. ".

Art. 13. In artikel 35/2 van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 30 juli 2018, worden de woorden "toegang geven tot vertrouwelijke informatie" vervangen door de woorden "vertrouwelijke informatie meedelen".

Art. 14. Artikel 36/1, van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 7 april 2019 tot vaststelling van een kader voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen van algemeen belang voor de openbare veiligheid - NIS-wet, wordt aangevuld met de bepaling onder 29°, luidende:

"29° "insolventierechtbank": de insolventierechtbank als bedoeld in artikel I.22, 4°, van het Wetboek van economisch recht.".

Art. 15. Artikel 36/7/1, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 16 maart 2016, wordt vervangen als volgt:

"Art. 36/7/1. § 1. Tegen een persoon die de Bank te goeder trouw heeft ingelicht over een feitelijke of vermeende inbreuk op de wetten of reglementen die het statuut van en het toezicht op de financiële instellingen als bedoeld in artikel 36/2 regelen, kunnen geen burgerrechtelijke, strafrechtelijke of tuchtrechtelijke vorderingen worden ingesteld, noch professionele sancties worden uitgesproken omwille van deze melding. Deze melding wordt niet geacht een inbreuk uit te maken op enige bij overeenkomst of bij wettelijke of bestuursrechtelijke bepaling opgelegde beperking op de openbaarmaking of mededeling van informatie, en de persoon die is overgegaan tot een dergelijke melding kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor het melden deze informatie.

Het eerste lid is niet van toepassing op advocaten die een melding verrichten die betrekking heeft op informatie die zij van één van hun cliënten ontvangen of over één van hun cliënten verkrijgen.

§ 2. De Bank waarborgt de geheimhouding van de identiteit van de persoon die een melding verricht als bedoeld in § 1, eerste lid. Tenzij deze persoon hiermee instemt, wijst de Bank elke vraag om inzage, uitleg of mededeling, in welke vorm ook, van een bestuursdocument waaruit rechtstreeks of onrechtstreeks zijn identiteit blijkt, af.

Onverminderd het eerste lid kan de Bank, op verzoek van de betrokkene, de persoon die een melding heeft verricht als bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, bijstaan voor de bevoegde administratieve of gerechtelijke instanties die kennis nemen van een nadelige behandeling of nadelige maatregel die verboden is op basis van paragraaf 3, eerste lid, en kan naar aanleiding daarvan in het bijzonder de status van klokkenluider van de meldende persoon bevestigen in arbeidsgeschillen.

§ 3. Vergelding, discriminatie en andere vormen van nadelige behandeling of nadelige maatregelen, die verband houden met de melding bedoeld in § 1, eerste lid, ten aanzien van een persoon die in contractueel of statutair dienstverband werkt en die te goeder trouw een inbreuk meldt, zijn verboden.

§ 4. Indien de nadelige behandeling of maatregel zich voordoet binnen een periode van twaalf maanden vanaf de melding, rust de bewijslast dat deze behandeling of maatregel geen verband houdt met de betrokken melding, op de werkgever, voor zover de betrokken persoon redelijke argumenten aanvoert die toelaten te geloven dat de nadelige behandeling een represaille uitmaakt als gevolg van zijn melding.

§ 5. Wanneer een werkgever in strijd met paragraaf 3 de arbeidsbetrekking beëindigt of de arbeidsvoorwaarden van een persoon die een inbreuk meldt zoals bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, eenzijdig op nadelige wijze wijzigt, kan de betrokkene, of de representatieve organisatie waarbij hij is aangesloten, om re-integratie verzoeken onder de voorwaarden die vóór de beëindiging van de arbeidsbetrekking of de nadelige wijziging van de arbeidsvoorwaarden golden. Het verzoek moet met een aangetekende brief geschieden, binnen dertig dagen volgend op de datum van de kennisgeving van de opzegging of van de nadelige wijziging van de arbeidsvoorwaarden. De werkgever moet zich binnen dertig dagen na ontvangst van het verzoek tot re-integratie over dit verzoek uitspreken. De werkgever die de betrokkene...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT