Wet betreffende de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, de 3 avril 2019

TITEL I. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

TITEL 2. - Verblijfsrecht van onderdanen van het Verenigd Koninkrijk en hun familieleden

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen

Art. 2. In de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen wordt een artikel 81/2 ingevoegd, luidende :

"Art. 81/2. Het verblijfsrecht van de onderdanen van het Verenigd Koninkrijk en hun familieleden, verkregen overeenkomstig de artikelen 40 en 40bis, alsook dit van andere familieleden bedoeld in artikel 47/1, blijft behouden na de inwerkintreding van de wet van 3 april 2019 betreffende de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, onverminderd andere bepalingen van deze wet.".

Art. 3. In dezelfde wet wordt een artikel 81/3 ingevoegd, luidende:

"Art. 81/3. De verblijfsaanvragen van de onderdanen van het Verenigd Koninkrijk en hun familieleden bedoeld in artikel 40bis, alsook van andere familieleden bedoeld in artikel 47/1, die op het moment van inwerkintreding van de wet van 3 april 2019 betreffende de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie nog hangende zijn, worden behandeld overeenkomstig de voorwaarden die golden op de dag voor de datum van inwerkingtreding van voornoemde wet.".

Art. 4. In dezelfde wet wordt een artikel 81/4 ingevoegd, luidende :

"Art. 81/4. De verblijfsaanvragen ingediend na de inwerkintreding van de wet van 3 april 2019 betreffende de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie van familieleden bedoeld in artikel 40bis, alsook van andere familieleden bedoeld in artikel 47/1, van de onderdanen van het Verenigd Koninkrijk, die vallen onder artikel 81/2 en 81/3 worden behandeld overeenkomstig de voorwaarden die golden de dag voor de datum van inwerkingtreding van voornoemde wet.".

Art. 5. In dezelfde wet wordt een artikel 81/5 ingevoegd, luidende :

"Art.81/5. Indien de geldigheid van het verblijfsdocument van de onderdaan van het Verenigd Koninkrijk, het familielid bedoeld in artikel 40bis, of de andere familieleden bedoeld in artikel 47/1, vervalt, vernieuwt de burgemeester dit verblijfsdocument tot de datum bedoeld in artikel 7 van de wet van 3 april 2019 betreffende de terugtrekking van het Verenigd koninkrijk uit de Europese Unie.".

HOOFDSTUK 2. - Slotbepalingen

Art. 6. De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de bepalingen van deze titel opheffen, wijzigen, aanvullen of vervangen.

Het koninklijk besluit bedoeld in het eerste lid houdt op uitwerking te hebben op het einde van de zesde maand volgend op de datum van inwerkingtreding ervan, tenzij het voor die dag bij wet is bekrachtigd.

Art. 7. Deze titel treedt buiten werking op 31 december 2020.

De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, een datum van buitenwerkingtreding bepalen voorafgaand aan de datum vermeld in het eerste lid.

TITEL 3. - Energie

ENIG HOOFDSTUK. - Wijziging van de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen betreffende Interconnector (UK) Limited

Art. 8. In de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen, laatstelijk gewijzigd door de wet van 31 juli 2017, wordt een artikel 25bis ingevoegd, luidende :

"Art. 25bis. Onder voorbehoud van andersluidende bepalingen opgenomen in een verdrag afgesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk of in een verdrag afgesloten tussen België en het Verenigd Koninkrijk, zijn de bepalingen van hoofdstuk III, afdeling 2, artikel 15/5bis, § 15, artikel 15/5undecies, § 3, hoofdstuk IVsexies en hoofdstuk IVsepties van deze wet op Interconnector (UK) Limited van toepassing vanaf de inwerkingtreding van titel 3 van de wet van 3 april 2019 betreffende de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.".

TITEL 4. - Werk

ENIG HOOFDSTUK. - Startbanen

Art. 9. In artikel 23 van de wet van 24 december 1999 ter bevordering van de werkgelegenheid wordt paragraaf 3 hersteld in de volgende lezing :

" § 3. Voor de toepassing van § 1bis, eerste lid, wordt het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland beschouwd als een Staat die deel uitmaakt van de Europese Unie tot 31 december 2020.

De Koning kan de toepassing van het eerste lid beperken.".

TITEL 5. - Sociale Zaken

HOOFDSTUK 1. - Coördinatie van de socialezekerheidsstelsels

Art. 10. Dit hoofdstuk is van toepassing op de in artikel 2 van de verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels en op de in artikel 1 van de verordening (EG) nr. 859/2003 van de Raad van 14 mei 2003 tot uitbreiding van de bepalingen van verordening (EEG) nr. 1408/71 en verordening (EEG) nr. 574/72 tot de onderdanen van derde landen die enkel door hun nationaliteit nog niet onder deze bepalingen vallen bedoelde personen, rekening houdend, voor de toepassing van dit hoofdstuk, met het feit dat het Verenigd Koninkrijk wordt gelijkgesteld met een lidstaat van de Europese Unie.

Art. 11. Voor de toepassing van de in artikel 13 opgesomde verordeningen betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels van de Europese Unie op de in artikel 12 opgesomde wetgevingen en stelsels wordt het Verenigd Koninkrijk gelijkgesteld met een lidstaat van de Europese Unie.

Art. 12. Dit hoofdstuk is van toepassing op de wetgevingen betreffende de volgende takken van sociale zekerheid :

  1. de uitkeringen verschuldigd in uitvoering van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen;

  2. de werkloosheidsuitkeringen, inclusief de uitkeringen voor het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, de onderbrekingsuitkeringen voor het algemeen stelsel van tijdskrediet en de onderbrekingsuitkeringen voor thematische verloven voor de werknemers uit de private sector;

  3. de rust- en overlevingspensioenen;

  4. de prestaties uit hoofde van arbeidsongevallen en beroepsziekten;

  5. de geneeskundige verstrekkingen verschuldigd in uitvoering van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen;

  6. de invaliditeitspensioenen ten voordele van de mijnwerkers en er mee gelijkgestelden;

  7. de geneeskundige verzorging en de uitkeringen van het stelsel der zeelieden ter koopvaardij;

  8. de overzeese sociale zekerheid;

  9. de bijzondere, niet op premie- of bijdragebetaling berustende prestaties, als bedoeld in artikel 70 en bijlage X bij de verordening 883/04.

    Dit hoofdstuk is ook van toepassing op de integratietegemoetkoming die toegekend wordt in uitvoering van de wetgeving betreffende de tegemoetkomingen aan personen met een handicap.

    Art. 13. Onverminderd het recht van de Europese Unie en rekening houdend met artikel 14, blijven de in artikel 12 bedoelde wetgevingen en stelsels van toepassing overeenkomstig de bepalingen en beginselen van de volgende verordeningen betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels van de Europese Unie :

    - verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels;

    - verordening (EG) nr. 987/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 tot vaststelling van de wijze van toepassing van verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels;

    - verordening (EG) nr. 859/2003 van de Raad van 14 mei 2003 tot uitbreiding van de bepalingen van verordening (EEG) nr. 1408/71 en verordening (EEG) nr. 574/72 tot de onderdanen van derde landen die enkel door hun...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT