Wet betreffende het Europees burgerinitiatief in de zin van de Verordening (EU) 2019/788 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 betreffende het Europees burgerinitiatief, de 22 décembre 2022

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. Voor de toepassing van deze wet wordt verstaan onder "Verordening", de Verordening (EU) n° 2019/788 van het Europees Parlement en de Raad van 7 april 2019 betreffende het Europees burgerinitiatief.

Art. 3. § 1. Overeenkomstig de artikelen 9, lid 2, vijfde alinéa en 10, lid 4, a), van de Verordening, kunnen de burgers Europese burgerinitiatieven steunen:

  1. door een papieren formulier te ondertekenen;

  2. door middel van een individueel online verzamelsysteem, door online een steunbetuigingsformulier in te vullen;

  3. door middel van het centraal verzamelsysteem, ofwel door online een steunbetuigingsformulier in te vullen, ofwel rechtstreeks, indien de burger gebruikmaakt van een elektronisch identificatiemiddel, namelijk de elektronische identiteitskaart.

    § 2. Overeenkomstig artikel 9, lid 4, van de Verordening is de Belgische staat opgenomen in deel B van bijlage III van de Verordening waarin het model van het steunbetuigingsformulier voor de lidstaten wordt vastgelegd, hetwelk vereist dat een persoonlijk identificatienummer of een persoonlijk identificatiedocumentnummer wordt verstrekt.

    Het nummer bedoeld in het eerste lid is het Rijksregisternummer, zoals bedoeld in artikel 8 van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

    Enkel de instantie bedoeld in artikel 5 en belast met de verificatie van de geldigheid van de steunbetuigingen die haar worden voorgelegd, kan het Rijksregisternummer gebruiken en enkel voor dat doeleinde.

    De organisatoren van een Europees burgerinitiatief en de Europese Commissie mogen het Rijksregisternummer enkel bewaren gedurende de door het artikel 19, leden 5 en 7, van de Verordening voorgeschreven termijn.

    § 3. Wanneer burgers een Europees burgerinitiatief online steunen via het centraal online verzamelsysteem bedoeld in artikel 10 van de Verordening, kunnen zij ofwel een steunbetuigingsformulier invullen met vermelding van hun naam, voornamen en Rijksregisternummer,

    ofwel rechtstreeks een Europees burgerinitiatief steunen door de elektronische identiteitskaart te gebruiken.

    § 4. Wanneer de organisatoren van een Europees burgerinitiatief steunbetuigingen op papier verzamelen of door middel van een individueel online verzamelsysteem, zoals bedoeld in artikel 11 van de Verordening, mag het Rijksregisternummer van een ondertekenaar niet toegankelijk zijn voor de andere...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT