27 MEI 2009. - Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van de statuten van de Autonome Haven van Namen

De Waalse Regering,

Gelet op artikel 6, § 1, X, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen;

Gelet op de wet van 20 juni 1978 tot oprichting van de Autonome Haven van Namen;

Gelet op de wet van 16 maart 1954 betreffende de controle op sommige instellingen van openbaar nut;

Gelet op het decreet van 12 februari 2004 betreffende het statuut van de openbare bestuurder;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 15 april 2005 tot regeling van haar werking, gewijzigd op 15 mei 2008;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 14 mei 2009 tot vaststelling van de verdeling van de ministeriële bevoegdheden en tot regeling van de ondertekening van haar akten;

Op de voordracht van de Minister van Begroting, Financiën en Uitrusting,

Besluit :

Artikel 1. De Waalse Regering stemt in met de tekst van de gewijzigde statuten van de Autonome Haven van Namen, luidend als volgt :

Statuten van de Autonome haven van Namen

HOOFDSTUK I. - Doel en zetel

Artikel 1. Bij deze statuten wordt beslist dat de Instantie die overeenkomstig de wet van 20 juni 1978 onder de benaming " Port autonome de Namur " is opgericht, een vereniging van overheden zal vormen die samengesteld is uit het Waalse Gewest, de provincie Namen, de stad Namen, de "Société intercommunale d'Aménagement et d'Equipement économique de la Région namuroise", de "Société intercommunale d'Aménagement et d'Equipement économique de la Famenne, du Condroz et de la Haute-Meuse", de stad Andenne, de gemeente Floreffe en de gemeente Sambreville.

Art. 2. De vereniging heeft als doel de inrichting, de uitrusting, het beheer en de exploitatie van de haven-, industrie- en handelsgebieden, met inbegrip van de desbetreffende aanhorigheden, installaties, gebouwen en terreinen waarin ze voorziet of zelf aankoopt of die haar door het Waalse Gewest of andere overheden worden toevertrouwd en in de provincie Namen gelegen zijn.

Om dat doel te verwezenlijken zoekt ze naar de geschikte middelen voor de ontwikkeling van de haven-, industrie- en handelsgebieden waarin ze voorziet of die haar toevertrouwd worden en neemt ze alle nuttige maatregelen om in te spelen op de behoeften van handel en industrie. Ze kan haar doel via rechtstreekse exploitatie of op elke andere wijze nastreven. Ze kan elk doel nastreven dat verband houdt met het hoofddoel en de verwezenlijking hiervan zou kunnen bevorderen of vergemakkelijken.

Wat de haar toevertrouwde havengebieden betreft, strekt de opdracht van de Autonome Haven van Namen zich uit tot de kade- en insteekhavenmuren, zoals afgebakend op gezamenlijk opgemaakte plannen, alsook tot de rijbanen, bermen, ophogingen en taluds van de wegen die vanaf de grens van het openbaar wegennet tot de verschillende kaden leiden.

Ze draagt de kosten van de uitbaggering van de insteekhavens en, over een breedte van 10 meter, van de plaatsen waar de schepen geladen en ontladen worden langs de kademuren die haar overgedragen worden, met uitsluiting van de zwaaiplaatsen en de slipways van de scheepswerven.

De vereniging mag concessies en vergunningen aan derden verlenen, roerende en onroerende goederen huren en is gemachtigd tot het innen van tolgelden, retributies, kaderechten, huur- en andere opbrengsten van de exploitatie van de installaties en kunstwerken, met inachtneming van de door de Waalse Regering vastgestelde barema's.

Art. 3. De zetel van de vereniging is gevestigd in Namen.

HOOFDSTUK II. - Maatschappelijk kapitaal, inbreng

Art. 4. Het maatschappelijk kapitaal van de vereniging is vastgelegd op 1.090.731,50 euro .

Art. 5. De inbreng van de vennoten wordt bepaald als volgt :

Waals Gewest : 198.314,81 euro .

Provincie de Namen : 198.314,81 euro .

Stad Namen : 148.736,11 euro .

"Bureau économique de la province de Namur" : 198.314,81 euro .

Stad Andenne : 74.368,05 euro .

Gemeente Floreffe : 74.368,05 euro .

Gemeente Sambreville : 74.368,05 euro .

De eerste vier vennoten hebben het tiende van hun inbreng, namelijk een totaalbedrag van 74.368,05 euro, in contanten...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT